Δένδιας: Οι αμυντικές δαπάνες δεν είναι πεταμένα λεφτά
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρευρέθηκε χθες, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024, στις εργασίες του «2024 IDU Forum» το οποίο διοργανώνει η International Democracy Union (IDU) στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ουάσιγκτον.
Ο κ. Δένδιας συμμετείχε στη συζήτηση στο πρώτο θεματικό πεδίο υπό τον τίτλο: «Το μέλλον της Διακυβέρνησης: Διεθνής ασφάλεια σε μια εποχή Εθνικισμού» (“The Future of Governance: International
Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος του Ιnternational Republican Institute Δρ. Νταν Τουΐνινγκ (Dan Twining), έλαβαν επίσης μέρος η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς (Kolinda Grabar-Kitarović) και ο πρώην Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον (Scott Morrison).
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε κατά την αρχική του τοποθέτηση:
«Όταν συνήθως απευθύνομαι σε Ευρωπαϊκό κοινό, επισημαίνω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στην γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου, που είναι ασφαλές από κάθε πλευρά του. Καθώς τώρα βρίσκομαι εδώ στην Ουάσιγκτον, νομίζω ότι όλοι σκεφτόμαστε ότι γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία, και γίνεται πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά είναι πολύ μακριά μας. Και γι’ αυτό δεν φταίει μόνον ο ωκεανός που μας χωρίζει. Αν δείτε, όμως, για παράδειγμα, στη βορειοανατολική Ελλάδα την Αλεξανδρούπολη, η οποία είναι κύριο λιμάνι του ΝΑΤΟ στην βορειοανατολική Ελλάδα, η απόστασή της από την Οδησσό είναι μόνο 500 χιλιόμετρα. Έτσι, υποθέτω ότι είναι σαν να υπάρχει ένας πόλεμος κάπου ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη. Η απόστασή μας από τη Γάζα είναι λίγο μεγαλύτερη, όπως και από τον Λίβανο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Και πρέπει να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με τους δύο προηγούμενους ομιλητές, ότι το τελευταίο πράγμα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε σε οποιονδήποτε κατευνασμό. Επαναλαμβάνω: η χρήση του κατευνασμού, ως προϋπόθεση για την ειρήνη, απαντήθηκε ξεκάθαρα, και με τον πιο έντονο τρόπο, την 1η Σεπτεμβρίου 1939 όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία. Σε ό,τι αφορά τον κατευνασμό ξέρουμε πολύ καλά τα αποτελέσματά του.
Σε αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, και είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε το καθήκον μας, εμείς ως χώρες της πρώτης γραμμής, είναι να υποστηρίξουμε τους κανόνες που βασίζονται στην διεθνή τάξη. Να μην αποδεχθούμε αλλαγή αυτής της τάξης με τη βία. Να μην συνηγορήσουμε στην ωμή βία. Να μην δεχθούμε την τρομοκρατία ως μέσο για να αλλάξουμε τον κόσμο. Είναι ευκολότερο στα λόγια απ’ ό ,τι στην πράξη. Και πάλι, θα πρέπει να συμφωνήσω απόλυτα με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εδώ στις ΗΠΑ, ότι αυτή είναι η μόνη συνταγή για ειρήνη, σταθερότητα, και εξασφάλιση δυνατής οικονομίας, η οποία θα υπηρετεί τους λαούς μας».
Απαντώντας επίσης ο Έλληνας Υπουργός, μεταξύ άλλων, σε ερώτηση σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, τόνισε:
«Υπάρχουν κάποια πράγματα, τουλάχιστον όπως τα βλέπω εγώ, τα οποία δείχνουν κάπως σχιζοφρενικά. Και αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι εννοώ;
Όλοι συνηγορούμε στο ότι πρέπει να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες μας. Στην Ελλάδα δαπανούμε περισσότερο από 3%, ίσως και περισσότερο από 3,5% από τον εθνικό μας αμυντικό προϋπολογισμό. Γιατί το κάνουμε αυτό; Όχι μόνο επειδή είμαστε καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά επειδή αντιμετωπίζουμε και μία απειλή από τους γείτονές μας, την Τουρκία.
Όμως από πλευράς της, η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι όλες χώρες πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και επίσης κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας, συνηγορούν σε μία αυτόνομη ευρωπαϊκή παρουσία στον αμυντικό τομέα. Άλλοι λένε να είναι συμπληρωματική στο ΝΑΤΟ. Ωραία. Αλλά με περισσότερες ικανότητες.
Και τώρα έρχεται η παγίδα. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνηγορεί σε περισσότερες δαπάνες, έχει τέτοιους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε αν ξεπεράσεις στο ελάχιστο τα δημοσιονομικά σου όρια. Και αυτό δεν έχει αλλάξει, επαναλαμβάνω ότι δεν έχει αλλάξει, μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τίθεσαι υπό έλεγχο και θα εξεταστεί εάν έπραξες σωστά να ξεπεράσεις τα δημοσιονομικά σου όρια, ή όχι. Πλέον οι αγορές θα αυξήσουν τα επιτόκια των ομολόγων σου σε τέτοιο επίπεδο που θα αντιμετωπίσεις μία κρίση πολύ πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν είχες δίκιο ή όχι να αυξήσεις τις αμυντικές σου δαπάνες. Έτσι όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε μία εποχή όπου η ειρήνη δεν είναι δεδομένη. Και αν δεν μπορούμε (να το κατανοήσουμε), χώρες, λαός, αρχηγοί που πιστεύουν σε εναλλακτικές λύσεις για τη διακυβέρνηση διαφορετικών κοινωνιών και διαφορετικών αξιών, δεν θα επιβιώσουμε. Έχουμε αποδεχθεί τη Δημοκρατία ως δεδομένο, έχουμε αποδεχθεί την ειρήνη ως δεδομένο. Δεν είναι έτσι. Κάνουμε λάθος.
Εισήλθαμε στον 21ο αιώνα πιστεύοντας ότι εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα ζήσουν σε περίοδο ειρήνης και ευμάρειας. Είναι προφανές ότι αυτό δεν συμβαίνει.
Μπορώ να εξηγήσω γιατί κάνουμε λάθος, όμως δεν έχουμε το χρόνο εδώ, υπάρχουν άλλα θέματα να συζητήσουμε. Πρέπει, όμως, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Και θα πρέπει επίσης να το εξηγήσουμε και στους λαούς μας. Ειδικά εμείς, τα κεντροδεξιά κόμματα, συνηγορούμε στην δυνατή άμυνα.
Ξέρετε, ήμουν σε ένα πάνελ πριν δύο μέρες στην Ελλάδα, λόγω της μεταρρύθμισης στις ένοπλες δυνάμεις μας, η οποία λέγεται «Ατζέντα 2030», και μου τέθηκε μία πολύ «παράξενη ερώτηση», η ερώτηση που έκανε ο Γαλλικός λαός πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «βούτυρο ή όπλα». Όμως, αν δεν μπορείς να υπερασπίσεις τον εαυτό σου δεν θα έχεις βούτυρο επειδή κάποιος θα έρθει και σου το πάρει. Για να έχουμε, λοιπόν, βούτυρο θα πρέπει να έχουμε άμυνα.
Οι αμυντικές δαπάνες δεν είναι πεταμένα λεφτά».
Η International Democracy Union (IDU)
Η International Democracy Union (IDU) είναι διεθνής ένωση κομμάτων που ανήκουν στον πολιτικό χώρο της Κεντροδεξιάς και μοιράζονται κοινές αξίες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Ιδρύθηκε το 1983 και αποτελείται από κόμματα – μέλη χωρών όλων των ηπείρων. Μέλη της είναι από την Ευρώπη τα κόμματα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) – όπως η Νέα Δημοκρατία από την Ελλάδα – και στη Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ενώ από τις ΗΠΑ είναι μέλος της το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Το Παγκόσμιο Forum της IDU στην Ουάσιγκτον διοργανώνεται κάθε χρόνο και αποτελεί σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων, Υπουργών, Βουλευτών, εκπροσώπων Κυβερνήσεων και Οργανισμών, αξιωματούχων, ακαδημαϊκών κ.ά.
Πρόεδρός της IDU σήμερα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός του Καναδά Stephen Harper.
Στα ιδρυτικά μέλη του IDU περιλαμβάνονταν η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερος), ο Ζακ Σιράκ, ο Χέλμουτ Κολ και πολλοί άλλοι ηγέτες.
#Δένδιας #αμυντικές_δαπάνες #ΗΠΑ #Υπουργείο_Εθνικής_Άμυνας #2024_IDU_FORUM #Ουάσιγκτον- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βελόπουλος: Η Θεσσαλονίκη δεν χρειαζόταν μετρό!
- Ιστορικό ρεκόρ για το Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 100.000 δολαρίων
- Καταργείται η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για ανανέωση ή νέα άδεια στους πωλητές λαϊκών αγορών
- Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 100.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία του
- Παρουσίαση του βιβλίου Επισιτιστική Ασφάλεια, του Δρ Απόστολου Ράντσιου
- ΗΠΑ: Νέος επικεφαλής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Το Bitcoin σπάει το φράγμα των 100.000 δολαρίων
- Εφορία: Χτυπάει «καμπάνα» για απλήρωτα τέλη και παλιές οφειλές
- Καταργείται η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για ανανέωση ή νέα άδεια στους πωλητές λαϊκών αγορών
- Η Sony Music ανοίγει παράρτημα στην Ελλάδα μετά την εξαγορά της Cobalt Music
- Ford: Πεντάστερο το Capri στο Euro NCAP
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Βελόπουλος: Η Θεσσαλονίκη δεν χρειαζόταν μετρό!
- ΑΑΔΕ: Στέλνει «λογαριασμό» σε «ξεχασιάρηδες» για να προλάβει παραγραφή οφειλών
- Πολιτικές πιέσεις οδήγησαν στην αποτυχία του πρότζεκτ Libra του Facebook
- UBS: Δεν...φοβάται τους δασμούς Τραμπ-Αισιόδοξη για τις μετοχές το 2025
- Δένδιας: Οι αμυντικές δαπάνες δεν είναι πεταμένα λεφτά
- Φυσικό Αέριο: Πού μειώνονται και πού αυξάνονται τα τέλη χρήσης
- Όσμπορν (Βρετανικό Μουσείο): Υπάρχει απόσταση για συμφωνία με την Ελλάδα
- Ασιατικές αγορές: Μεικτά πρόσημα εν μέσω αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό
- Λαϊκές αγορές: Καταργείται η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για άδειες
- Τελευταία Νέα Reporter
- Δένδιας: Οι αμυντικές δαπάνες δεν είναι πεταμένα λεφτά
- ΑΑΔΕ: Στέλνει «λογαριασμό» σε «ξεχασιάρηδες» για να προλάβει παραγραφή οφειλών
- Όσμπορν (Βρετανικό Μουσείο): Υπάρχει απόσταση για συμφωνία με την Ελλάδα
- UBS: Δεν...φοβάται τους δασμούς Τραμπ-Αισιόδοξη για τις μετοχές το 2025
- Πολιτικές πιέσεις οδήγησαν στην αποτυχία του πρότζεκτ Libra του Facebook
- Φυσικό Αέριο: Πού μειώνονται και πού αυξάνονται τα τέλη χρήσης
- Βελόπουλος: Η Θεσσαλονίκη δεν χρειαζόταν μετρό!
- Λαϊκές αγορές: Καταργείται η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για άδειες
- Ασιατικές αγορές: Μεικτά πρόσημα εν μέσω αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αφγανιστάν: Αποδίδει η απαγόρευση καλλιέργειας οπίου;
- ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – Οι 10 «εντολές»
- Εφάπαξ και επιδόματα από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε έως αύριο στα ΑΤΜ
- Οι μισθοί του Χόλιγουντ: Τί πληρώνονται οι συντελεστές, από τεχνικούς και στυλίστες μέχρι αστέρες
- Weber to “N”: The Ukrainian war is not between two nations, but between two systems
- «Ακυβέρνητη» Γαλλία και χωρίς προϋπολογισμό για το 2025: Τι θα κάνει ο Μακρόν
- Ιστορική μέρα για την Attica Bank: Πρώτη ιδιωτικοποίηση τράπεζας στην χώρα μετά την οικονομική κρίση
- Παρουσίαση του βιβλίου Επισιτιστική Ασφάλεια, του Δρ Απόστολου Ράντσιου
- Πώς το Ιράν έχει έσοδα $1 δισ. από το δίκτυο λαθρεμπορίας μαζούτ στο Ιράκ