Διστακτικό «όχι» Πάουελ σε νέες αυξήσεις επιτοκίων-Παραμένει πιθανή η ύφεση

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε απόψε (13/12) ότι δεν αναμένει περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη σερί συνεδρίαση.

«Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο πόσο ψηλά να αυξήσουμε το επιτόκιο πολιτικής», είπε ο Πάουελ

και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι γενικά πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε αυτό ή κοντά σε αυτό (σ.σ. νέες αυξήσεις). Και νομίζω ότι δεν είναι πιθανό να το κάνουμε, αν και δεν αφαιρούμε εντελώς αυτή την πιθανότητα από το τραπέζι».

«Ο αγώνας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, αλλά οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα αρχίσουν να συζητούν για χαλάρωση εν μέσω ενδείξεων “ψύξης” τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Πάουελ σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Το ερώτημα του πότε θα καταστεί σκόπιμο να αρχίσουμε να ανακαλούμε τον περιορισμό των πολιτικών που έχει τεθεί σε εφαρμογή είναι ξεκάθαρα ένα θέμα συζήτησης στον κόσμο, αλλά και για εμάς κατά την ανάγνωση της συνάντησής μας σήμερα», είπε. «Θα έλεγα ότι υπάρχει μια γενική προσδοκία ότι αυτό (σ.σ. οι μειώσεις) θα είναι ένα θέμα για εμάς που κοιτάμε μπροστά», πρόσθεσε.

Η Federal Reserve είναι πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια ακόμη και αν η αμερικανική οικονομία δεν «βυθιστεί» σε ύφεση το 2024, δήλωσε ο Πάουελ. «Θα μπορούσε απλώς να είναι ένα σημάδι ότι η οικονομία ομαλοποιείται και δεν χρειάζεται τη σφιχτή πολιτική», πρόσθεσε.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε απροσδόκητη ύφεση παρά την ανθεκτικότητά της το 2023. «Υπάρχει μικρή βάση για να πιστεύουμε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τώρα. Πιστεύω ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρξει ύφεση τον επόμενο χρόνο. Είναι μια σημαντική πιθανότητα ανεξάρτητα από το τι κάνει η οικονομία. Επομένως, είναι πάντα μια πραγματική πιθανότητα», είπε ο Πάουελ.

Η ικανότητα να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% χωρίς να προκληθεί μεγάλη άνοδος της ανεργίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ήπια προσγείωση», αλλά ο Πάουελ δεν είναι έτοιμος να χαρακτηρίσει τη διαδικασία ως επιτυχία. «Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη», τόνισε.

«Είμαστε έτοιμοι να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική εάν κριθεί απαραίτητο», είπε στη συνέντευξη Τύπου. Στην πραγματικότητα, η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που θα είναι «αρκούντως περιοριστική» ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε. «Αν και οι αξιωματούχοι δεν θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, δε θέλουν να αποσύρουν την πιθανότητα από το τραπέζι», είπε ο Πάουελ.

Δήλωσε ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει την αμερικανική οικονομία να έχει χάσει τη δυναμική της τους τελευταίους μήνες του έτους. «Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τον υπερβολικό ρυθμό που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο. Ακόμα κι έτσι, το ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί περίπου κατά 2,5% για το σύνολο του έτους», δήλωσε ο Πάουελ.

Είπε επίσης ότι η δραστηριότητα στον στεγαστικό τομέα έχει «ισοπεδωθεί» μετά την ανάκαμψη του καλοκαιριού και συμπλήρωσε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν πως τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να «καρποφορούν», αν και επανέλαβε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του και αυτό ήρθε χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας. Αυτά είναι πολύ καλά νέα», είπε ο Πάουελ. «Αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην κατάρριψή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη», συνέχισε.

Αναφερόμενος στο 2024, ο Πάουελ τόνισε τη δέσμευση της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Τόνισε ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για την επίτευξη και τη διατήρηση ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

«Συνολικά, η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας ήταν πολύ θετική. Ήταν μια καλή στιγμή για τους εργαζόμενους να βρουν δουλειά και να λάβουν σταθερές αυξήσεις στους μισθούς τους», σημείωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve.

«Βλέπετε ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, αλλά επιστρέφει σε πιο βιώσιμα επίπεδα δεδομένης της πληθυσμιακής αύξησης και της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού», είπε, προσθέτοντας ότι «η εποχή αυτής της ξέφρενης έλλειψης εργατικού δυναμικού είναι πίσω μας». Οι μισθοί εξακολουθούν να είναι υψηλότεροι από αυτό που θα ήταν σύμφωνο με τον πληθωρισμό 2% -το επίπεδο πληθωρισμού-στόχο της Fed- για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σταδιακά μειώνονται, πρόσθεσε.

#FEDERAL_RESERVE #Τζερόμ_Πάουελ #αγορά_εργασίας #πληθωρισμός #αμερικανική_οικονομία #συρρίκνωση
Keywords
Αναζητήσεις
distaktiko-ochi-paouel-se-nees-afxiseis-epitokion-paramenei-pithani-i-yfesi.htm
Τυχαία Θέματα