Έχουν μέλλον τα NFTs; Τα τρωτά σημεία και οι...γραμμές άμυνας

Αυτόν τον καιρό υπάρχει μία τρέλα γύρω από τα NFTs. Η αγορά έχει πάρει διαστάσεις και θεωρείται από πολλούς ότι σύντομα θα είναι εξίσου δημοφιλής με τα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, μαζί με τη δημοσιότητα έρχεται και η... καχυποψία. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι αντίθετο στις αγοραπωλησίες και τη δημιουργία NFTs. Ενώ αρχικά, υπήρχε μεγάλη υποστήριξη από καλλιτέχνες, πλέον είναι και αυτοί διστακτικοί στις πωλήσεις NFTs. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίσω από αυτή την αλλαγή της δυναμικής, όπως η κλιματική αλλαγή και τα σκαμ εκατομμυρίων.

Κατανοώντας

τα NFTs

Τα NFTs δεν είναι κρυπτονομίσματα. Μπορείς να ανταλλάξεις ένα bitcoin για ένα άλλο χωρίς να χάσεις ή να κερδίσεις χρήματα. Τα NFTs, όμως, δεν είναι ανταλλάξιμα. Το κάθε NFT έχει μοναδική αξία και δεν μπορεί να ανταλλαχθεί με το άλλο. Γι’ αυτό και το όνομά τους είναι «μη-ανταλλάξιμες μάρκες» (Non-Fungible Tokens).

Τα NFTs είναι συνδεδεμένα με ένα blockchain και χρησιμοποιούν μία μοναδική ταυτότητα που συνδέει το πρωτότυπο αγαθό με την τοποθεσία που φιλοξενείται, σαν μία ιστοσελίδα.

Είναι τα NFTs όντως μοναδικά;

Στην πραγματικότητα, όλα τα NFTs μπορούν να αντιγραφούν πολύ εύκολα πατώντας «λήψη». Όταν σου ανήκει ένα NFT, σου ανήκει το link για το αγαθό που είναι αποθηκευμένο στο blockchain. Άλλο ένα πρόβλημα με τα NFTs είναι ότι το link σου είναι συνδεδεμένο με μία εξωτερική πηγή, όπως μία ιστοσελίδα. Αυτό σημαίνει ότι αν οι ιδιοκτήτες την κατεβάσουν, τότε θα μείνεις με μία μοναδική ταυτότητα που θα σε συνδέει σε μία πλέον νεκρή ιστοσελίδα.

Η αλήθεια για τον αριθμό των NFTs που αγοράζονται

Υπάρχει η πεποίθηση ότι όλοι αγοράζουν πλέον NFTs. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, περίπου το 80% της συνολικής αξίας που σχετίζεται με τα NFTs διατηρείται από μόνο το 9% της κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 36,000 άτομα έχουν όλα τα διαθέσιμα NFTs στην αγορά.

Όταν τα συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα ψηφιακά αγαθά, ο αριθμός των ιδιοκτητών NFTs είναι πολύ χαμηλός.

Το περιβαλλοντικό κόστος

Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα NFTs είναι οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Κάθε NFT που υπάρχει αυξάνει τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η δημιουργία, η αγορά και η πώληση NFTs συμπεριλαμβάνει κρυπτονομίσματα. Η διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η οποία επαληθεύει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και προσθέτει blocks στο blockchain, καταναλώνει τεράστια ποσά ενέργειας.

Γι’ αυτό, όσοι περισσότεροι ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα, θα υπάρχουν περισσότερες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, άρα θα καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η μανία με τα NFTs είναι επειδή ο κόσμος ψάχνει βραχυπρόθεσμα κέρδη, και οι ανησυχίες για το περιβάλλον έρχονται μετά. Αυτό έχει οδηγήσει και σε ελέγχους και ανησυχίες από τις κυβερνήσεις γιατί θέλουν να περιορίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των NFTs.

Ενδυνάμωση των καλλιτεχνών και των σκάμερ

Όταν εμφανίστηκαν τα NFTs το 2014, είχαν την πρόθεση να ενδυναμώσουν τους καλλιτέχνες. Ωστόσο, είναι συχνή η εκμετάλλευση των καλλιτεχνών και οι κλοπές της δουλειάς τους. Μπορεί ο καθένας να πάρει την φωτογραφία ενός καλλιτέχνη και να την νομισματοποιήσει χωρίς να πάρει την άδειά του.

Εκτός από τους καλλιτέχνες, υπάρχουν και πολλά σκαμ σε αυτόν τον χώρο, καθώς οι σκαμερ εκμεταλλεύονται τους νέους επενδυτές με διάφορους τρόπους, όπως το phishing.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, υπάρχουν ακόμα καλλιτέχνες και μεγάλες εταιρείες που επενδύουν σε NFTs και τα περιλαμβάνουν στη δουλειά τους.

Η τελευταία γραμμή άμυνας, οι gamers

Μία κοινότητα η οποία είναι επίσης πολύ πρόθυμη στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας, είναι οι gamers. O χώρος του gaming έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης των NFTs και θεωρείται ως μία από τις βασικές αγορές που μπορούν τελικά να τους δώσουν ώθηση.

H άφιξη των NFTs άνοιξε νέες προοπτικές για τους gamers καθώς τους επιτρέπει να αγοράζουν και να πουλάνε όπλα σε μορφή NFTs. Πολλοί δημιουργοί έχουν συμπεριλάβει NFTs στα παιχνίδια τους και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.

NFTsκρυπτονομίσματακρυπτονόμισμα
Keywords
Τυχαία Θέματα