ΕΕ: Ανοίγουν τα σύνορα για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να επιτρέπουν την είσοδο πολιτών από χώρες εκτός ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού με εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) εμβόλιο.

Έως σήμερα, ο EMA έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen (Johnson & Johnson). Δεκτά μπορούν να γίνουν, επίσης, εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο

Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Προς το παρόν, η λίστα είναι ισοδύναμη με αυτήν του EMA, αναμένεται, βέβαια, στις επόμενες μέρες απόφαση για το Sinopharm και το Sinovac της Κίνας.

Σαφώς, μεταξύ της τελευταίας συνιστώμενης δόσης και τις άφιξης, θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες.

Ένα ακόμα αίτημα της Επιτροπής είναι η άρση όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες. Αυτό πρέπει να ισχύει τόσο για κατοίκους της ΕΕ όσο και για ταξιδιώτες εκτός της ΕΕ.

Για την έκδοση αυτής της σύστασης έχει ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως ο εμβολιασμός «βοηθά σημαντικά στη διάσπαση της αλυσίδας μετάδοσης». Ο ΠΟΥ, ωστόσο, εξακολουθεί να επιμένει ότι «η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της μετάδοσης δεν είναι ακόμη σαφής».

Οι Βρυξέλλες δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη διάθεση του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού που προβλέπεται για το καλοκαίρι, καθώς θεωρείται πως πρόκειται να βοηθήσει τις χώρες ως προς την είσοδο και την κυκλοφορία των εμβολιασμένων. Μάλιστα, προτού προλάβει τεθεί σε ισχύ, η Επιτροπή προτείνει στις χώρες-μέλη να κάνουν δεκτά τα πιστοποιητικά και από χώρες εκτός ΕΕ «λαμβάνοντας προηγουμένως υπόψιν τη δυνατότητα επαλήθευσης της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας του πιστοποιητικού και εάν περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα».

Πέραν του εμβολιασμού, όμως, η Επιτροπή προτρέπει στην επέκταση του καταλόγου των χωρών με «καλή επιδημιολογική κατάσταση», με κατοίκους που επιτρέπεται να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς να υπάρχει απαραίτητα λόγος ζωτικής σημασίας. Η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει μόλις επτά χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη και Κίνα, με την τελευταία να είναι αμφίβολη.

Η Επιτροπή επιθυμεί την επανεξέταση του πλήρους καταλόγου από το Συμβούλιο κάθε δύο εβδομάδες τουλάχιστον, κάτι που διευκολύνει την προσθήκη νέων χωρών βάσει κριτηρίων. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι χώρες όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν σύντομα να είναι πράσινα, ενώ προσέθεσε ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη εκεί».

Εάν η επιδημιολογική κατάσταση μιας χώρας εκτός ΕΕ επιδεινωθεί γρήγορα και, ιδιαίτερα, εάν εντοπιστεί μια παραλλαγή κορονοϊού, οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ θα είναι σε θέση να «αναστείλει επειγόντως και προσωρινά όλα τα εισερχόμενα ταξίδια πολιτών τρίτων χωρών που κατοικούν σε αυτή χώρα», υπογράμμισε η Επιτροπή.

Για όσους ταξιδεύουν για σημαντικούς λόγους (όπως επαγγελματίες υγείας, εποχιακοί εργαζόμενοι, οικογενειακοί λόγοι ή σπουδές) θα πρέπει να συνεχίσει να τους επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ, «ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί ή από ποια χώρα προέρχονται», προσέθεσε η Επιτροπή.

Αυτό το «διάλειμμα έκτακτης ανάγκης» πρέπει να συζητηθεί εκτενώς μεταξύ των 26 κρατών-μελών και της Επιτροπής. Οι πρώτες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα. Ακόμη και αν το Συμβούλιο καταλήξει να εγκρίνει τη σύσταση πλήρως ή με τροποποιήσεις, κάθε κράτος μέλος θα εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα να επιλέξει εάν θα εφαρμόσει ή όχι τα μέτρα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των Βρυξελλών για συντονισμό των χωρών της Ε.Ε. στους περιορισμούς που αφορούν τα ταξίδια, τα κράτη-μέλη προωθούν την εθνική τους ατζέντα και να ακολουθούν προσεγγίσεις που δεν συγκλίνουν.

ΕΕεμβόλιο κορονοϊούταξίδιαπανδημία
Keywords
Τυχαία Θέματα