ΕΕ: Σύνοδος ΥΠΕΞ τέλη Ιανουαρίου-Οι κυρώσεις κατά Συρίας στο επίκεντρο

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν στα τέλη Ιανουαρίου για να συζητήσουν την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ την Κυριακή (12/1) στο Ριάντ, πριν από μια συνάντηση κορυφαίων διπλωματών της Μέσης Ανατολής και της Δύσης και του νέου υπουργού Εξωτερικών της Συρίας.

Η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια να αποφασίσουν πώς το μπλοκ των 27 χωρών θα χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Συρίας, σύμφωνα με μετάδοση του Reuters.

Μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εκδιώχθηκε με μια αστραπιαία επίθεση από τις δυνάμεις των ανταρτών υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS) πριν από ένα μήνα. Η ομάδα έχει έκτοτε συστήσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για χαλάρωση των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από την προσέγγιση της νέας συριακής κυβέρνησης για τη διακυβέρνηση, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει «διαφορετικές ομάδες» και γυναίκες και «όχι ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε η Κάλλας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η διάσκεψη της Κυριακής, η πρώτη τέτοια συνάντηση δυτικών και περιφερειακών ηγετών που φιλοξενείται από την περιφερειακή βαριά Σαουδική Αραβία μετά την απομάκρυνση του Άσαντ, πραγματοποιείται καθώς η Δαμασκός ζητά τη Δύση να άρει τις κυρώσεις για να βοηθήσει τη διεθνή χρηματοδότηση να ρέει πιο ελεύθερα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud δήλωσε ότι τόνισε «την άρση των μονομερών κυρώσεων και των κυρώσεων του ΟΗΕ που έχουν επιβληθεί στη Συρία, καθώς η συνέχιση των ... κυρώσεων θα εμποδίσει τις προσδοκίες του συριακού λαού να επιτύχει την ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται, ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Συρία μετά την καταστολή από τον Άσαντ των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2011 που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Αλλά η νέα πραγματικότητα στη Συρία έχει περιπλεχθεί από τις κυρώσεις κατά της HTS - και ορισμένων ηγετών - για τις ημέρες που ήταν θυγατρική της Αλ Κάιντα.

Η Γερμανία, η οποία ηγείται της συζήτησης της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις, πρότεινε την Κυριακή να επιτραπεί η ανακούφιση του συριακού πληθυσμού, αλλά να διατηρηθούν οι κυρώσεις για τους συμμάχους του Άσαντ που «διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα» κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

«Οι Σύροι χρειάζονται τώρα ένα γρήγορο μέρισμα από τη μετάβαση της εξουσίας και συνεχίζουμε να βοηθάμε όσους στη Συρία δεν έχουν τίποτα, όπως κάναμε όλα τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ σε δημοσιογράφους στο Ριάντ.

Σημειώνεται επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν τη Δευτέρα (5/1) εξάμηνη εξαίρεση από τις κυρώσεις τους για τις συναλλαγές με τα κυβερνητικά όργανα στη Συρία, προκειμένου να προσπαθήσουν να διευκολύνουν τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιτρέψουν ορισμένες ενεργειακές συναλλαγές.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Lammy συμμετείχε στις συνομιλίες στο Ριάντ μαζί με υπουργούς από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία, καθώς και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Geir Pedersen.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη στήριξη των προσωρινών συριακών αρχών, «συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών για να λογοδοτήσει το καθεστώς Άσαντ για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε εναντίον του συριακού λαού», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

#Ριάντ #ΣΥΡΙΑ #ΚΥΡΩΣΕΙΣ #ΥΠΕΞ #Δύση #σύνοδος
Keywords
Τυχαία Θέματα