ΕΕ: Τώρα «ετοιμάζεται» να καταπολεμήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σήμερα (30 Ιανουαρίου), οι ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ενέκριναν την ετήσια έκθεση 2024 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο και την πολιτική της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που είναι οικουμενικές και αδιαίρετες πρέπει να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την παράταση του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία έως το 2027, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τον τρέχοντα κύκλο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, αν και πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, όπως ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι διάλογοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους.

Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες παραβιάσεις της οικουμενικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.

Σημειώνουν, με βαθιά ανησυχία, τη συνεχιζόμενη διεθνή κρίση λογοδοσίας και την πρόκληση του τερματισμού της ατιμωρησίας για παραβιάσεις των βασικών κανόνων των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου. Υπογραμμίζουν ακόμη τη σημασία του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ, καθώς και των δραστηριοτήτων υποστήριξης της δημοκρατίας και της υποστήριξης της ΕΕ στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλο τον κόσμο.

Τονίζουν, επίσης, τη ύψιστη σημασία να μπορούν όλα τα Ηνωμένα Έθνη και οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας να παρέχουν βοήθεια σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση και καταγγέλλουν τις προσπάθειες υπονόμευσης των υπηρεσιών του ΟΗΕ που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, καθώς και την υποστήριξη διεθνών ανεξάρτητων και αμερόληπτων θεσμών δικαιοδοσίας.

Η έκθεση εξετάζει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, της ισότητας των φύλων, των δικαιωμάτων των LGBTIQ+ ατόμων, των ατόμων με αναπηρίες, των προσφύγων και των μεταναστών.

Υπογραμμίζει τις άμεσες επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή, στην ικανότητα διαφορετικών ομάδων να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και ζητά την προστασία των αυτόχθονων ακτιβιστών.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης την πρόοδο προς την καθολική κατάργηση της θανατικής ποινής και καταδικάζουν τη νομιμοποίηση των βασανιστηρίων και άλλων μεθόδων ταπεινωτικής και απάνθρωπης μεταχείρισης ή τιμωρίας.

Το κείμενο αναλύει την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη δημόσια συμμετοχή και τονίζει την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Διαδίκτυο πρέπει να είναι ένας χώρος όπου κυριαρχεί η ελευθερία της έκφρασης, καταλήγουν οι ευρωβουλευτές, αλλά τα δικαιώματα των ατόμων πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Η ετήσια έκθεση του 2024 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα εγκρίθηκε την Πέμπτη από τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με 49 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 11 αποχές. Η εισηγήτρια Isabel Wiseler-Lima, ευρωβουλευτής των Χριστινοδημοκρατών από το Λουξεμβούργο, δήλωσε μετά την ψηφοφορία:

«Αναγνωρίζουμε τις γεωπολιτικές και ψηφιακές αναταραχές που αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο. Αυτές οι προκλήσεις υπογραμμίζουν την πιεστική ανάγκη για υπεράσπιση και υποστήριξη της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περισσότερο από ποτέ.»

Η έκθεση θα τεθεί τώρα σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

#ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ_ΔΚΑΙΩΜΑΤΑ #ΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα