Ειλλημένη απόφαση οι απολύσεις στο Δημόσιο - Ποια η στάση της κυβέρνησης

"Όταν συγχωνευθούν δημόσιοι οργανισμοί μπορεί και να υπάρξουν απολύσεις", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε Οικονομικό συνέδριο στην Αθήνα.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση και πως τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται, επισημαίνοντας ότι "δεν έχουμε μπροστά μας τον δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα".

"Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας και συνειδητοποιούμε ότι όπως δεν  υπάρχουν μαγικές συνταγές, έτσι δεν υπάρχουν και μαγικά σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους που  θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Είναι προφανές ότι παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση της  δημοσιονομικής προσπάθειας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης διέψευσε τα περί απολύσεων στο Δημόσιο. Ειδικότερα, μιλώντας στη Βουλή επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα απολύσεων ούτε μονίμων, ούτε επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του δημοσίου.

Αντιθέτως, ο ίδιος σημείωσε ότι θα βρισκόμασταν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να απολυθούν 200.000 υπάλληλοι του Δημόσιου τομέα, αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει ήδη από τη επαύριο των εκλογών του 2009 σε δραστικές μειώσεις με την κατάργηση των συμβάσεων stage, τη μεγάλη μείωση των συμβασιούχων, τις δραστικές μειώσεις που επέφερε ο "Καλλικράτης".

Έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο

Από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ξεκινήσει το "ξεκαθάρισμα" του υπεράριθμου προσωπικού ώστε να ικανοποιηθεί το επιτακτικό αίτημα των εκπροσώπων της Τρόικας για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα, στα ΝΠΙΔ και τις εταιρείες του Δημοσίου υπηρετούν περίπου 70.000 υπάλληλοι, ενώ στις ΔΕΚΟ υπηρετούν 30.000 και στις τράπεζες 13.000.
Η αποτυχία της κυβέρνησης να περικόψει αποτελεσματικά τις δημόσιες δαπάνες και η απόκλιση από τους στόχους θα θέσουν σε εφαρμογή το διπλό σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι υπάλληλοι θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και αυτούς που θα τεθούν υπό αξιολόγηση.

Η πρώτη κατηγορία φαίνεται να είναι και η πιο "εύκολη" για το Υπουργείο, αφού δεν τίθεται θέμα αξιολόγησης, ενώ μπορεί να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Στην ίδια κατηγορία αναμένεται να τεθούν και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου για τους οποίους η κυβέρνηση μπορεί είτε να τους απολύσει ή να τους μετατάξει αφού δεν καλύπτονται από τη συνταγματική απαγόρευση των απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Ήδη μάλιστα υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά περίπου 25.000, γεγονός που οδηγεί σε δημοσιονομικό όφελος περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη κατηγορία, αυτή των μόνιμων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αναμένεται να αποτελέσει και το μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα
Keywords
Τυχαία Θέματα