ΕΚΤ: Διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε ασθενέστερες αγορές του Νότου

01:03 9/8/2022 - Πηγή: Reporter

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θέσπισε την εποχή της πανδημίας (PEPP) για να θωρακίσει τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, από τις επιπτώσεις της απόφασής της να χαλαρώσει τα προγράμματα τόνωσης στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα ολοκλήρωσε τις καθαρές

αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος τον Μάρτιο, αλλά, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, επικεντρώνει τις επανεπενδύσεις των ωριμασμένων ομολόγων στα πιο εύθραυστα οικονομικά μέλη του μπλοκ.

Μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, η ΕΚΤ εισέφερε 17 δισ. ευρώ στις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, ενώ επέτρεψε στο χαρτοφυλάκιο γερμανικού, ολλανδικού και γαλλικού χρέους να μειωθεί κατά 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times με βάση τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

«Η απόκλιση τώρα είναι πολύ μεγάλη», δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέτ, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet Wealth Management, σχετικά με τις επανεπενδύσεις της ΕΚΤ. «Φαίνεται ότι η ΕΚΤ ήταν πολύ δραστήρια επανεπενδύοντας σχεδόν όλα τα έσοδα από τις χώρες του πυρήνα σε περιφερειακές χώρες».

Οι επανεπενδύσεις υπογραμμίζουν την προθυμία της ΕΚΤ να δαμάσει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία και να αποτρέψει την έκρηξη χρέους της ευρωζώνης καθώς αποσύρεται από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική που στήριξε το μπλοκ από την κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία.

Έρχεται αφότου η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 μετά την απόφαση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα PEPP και ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ονομάζεται πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP).

Ο Σβεν Γιάρι Στεν, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, δήλωσε ότι η «έκταση της ευελιξίας που χρησιμοποιήθηκε» στην επανεπένδυση των εσόδων από ομόλογα που αποτελούσαν μέρος του προγράμματος PEPP ήταν «κάπως περισσότερο από ό,τι αναμενόταν».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επενδυτές της ΕΚΤ ανησυχούν ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ των ισχυρότερων και πιο αδύναμων οικονομιών της περιοχής, ο λεγόμενος κίνδυνος κατακερματισμού. Αυτοί οι φόβοι ώθησαν τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς έως και 2,4 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της αναταραχής της αγοράς στις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020.

Το spread μειώθηκε έκτοτε σε περίπου 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, έπειτα από δέσμευση της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον κατακερματισμό.

ΕΚΤΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΟΜΟΛΟΓΑΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα