Ελληνικές ενστάσεις (και όχι μόνο) για πλαφόν στο ρωσικό αέριο

09:46 8/9/2022 - Πηγή: Reporter

«Μοιρασμένες» ήταν οι αντιδράσεις των χωρών-μελών της ΕΕ απέναντι στις προτάσεις που παρουσίασε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σχολίασαν στο Politico έξι διπλωμάτες.

Η Φον ντερ Λάιεν πρότεινε πέντε «άμεσες» κινήσεις που θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης:

πλαφόν τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριουποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειαςανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές χαμηλού κόστους με αυτά τα «απροσδόκητα κέρδη»
να επιστρέφουν στους καταναλωτέςφόρος αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που πραγματοποιούν μεγάλα κέρδηδιευκόλυνση της υποστήριξης σε προβληματικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η πρόταση που χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενη είναι αυτή για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν γίνει αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος έχει απειλήσει ότι θα κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες.

Οι χώρες μέλη έχουν «πολύ αντιφατικές απόψεις», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «δύσπιστη» σχετικά με την ιδέα. Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, είναι εναντίον της, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον δύο άλλες χώρες, δήλωσαν διπλωμάτες.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει περισσότερο και να περιορίσει την τιμή όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ.

Η Ελλάδα επίσης εκφράζει ενστάσεις, καθώς θεωρείται δεδομένο πως το πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα οδηγήσει σε κλείσιμο της στρόφιγγας από τη μεριά του Πούτιν. "Η παρέμβαση θα πρέπει να αφορά παρέμβαση στον τρόπο τιμολόγησης του αερίου (TTF)", τονίζει κυβερνητική πηγή. Επίσης η Ελλάδα ζητεί πλαφόν στις τιμές ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος.

«Πρέπει να δράσουμε από κοινού, αλλά όχι με το να πυροβολήσουμε τα πόδια μας», έλεγε άλλη κυβερνητική πηγή, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ευκταίο να διακοπεί η ροή του αερίου, όσο και αν η χώρα μας εκτιμάται ότι είναι σε καλύτερη θέση λόγω των σημαντικών προμηθειών που δρομολογούνται με LNG.

Παράγοντες της αγοράς ενέργειας σχολιάζουν επίσης ότι το πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα είχε ως συνέπεια να σπάσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας τα συμβόλαιά τους με την Gazprom, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε δικαστικές περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση και πιθανές σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Το ευρωπαϊκό ντέρμπι λοιπόν μόλις ξεκίνησε. Στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή αναμένεται να διατυπωθούν αναλυτικότερα οι θέσεις των χωρών και θα φανεί αν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας και σε ποιο πλαίσιο. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως γενικά στην Ευρώπη υπάρχει πια η άποψη πως πρέπει να γίνουν κοινές δράσεις. Απλώς, για το πλαφόν στο αέριο υπάρχουν ενστάσεις. Οι υπόλοιπες προτάσεις της Κομισιόν, όμως, αναμένεται να έχουν μεγάλη αποδοχή.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

αέριοΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΕΕΕΛΛΑΔΑΡωσίαΠουτινΦον ντερ Λάιεν
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα