Επενδύσεις €2 δισ. από την Dream Team της ελληνικής βιομηχανίας

Οι 6 μεγαλύτεροι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας ηγούνται της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία. Προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις δαπανώντας κεφάλαια που θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο επενδυτικό κύκλο της χώρας μετά τη δεκαετή κρίση και το πάγωμα της οικονομίας λόγω της Covid-19.

Oι επενδύσεις των 2 δισ. ευρώ, αφορούν τους κλάδους της μεταλλουργίας, της με - ταποίησης, της διϋλισης πετρελαίου και της βιομηχανίας τσιμέντου. Αναλυτικά οι επενδύσεις που υλοποιούνται

από τους 6 μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους είναι οι εξής:

MYTILINEOS

Στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε ολοκληρώνεται η μεγάλη βιομηχανική επένδυση για τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά. Το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο θα κοστίσει 350 εκατ. ευρώ και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 826 MW. To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιήσει αεριοστρόβιλο κλάσης 9Η.08 της αμερικανικής General Electric με θερμική απόδοση 63%, θα είναι δηλαδή η πιο ισχυρή και αποδοτική μονάδα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα προβλέπεται οτι θα εκπέμπει 70% λιγότερους ρύπους εξοικονομώντας 210 εκατ. ευρώ προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Η μονάδα της Mytilineos στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας θα είναι η πρώτη μονάδα που θα μπαίνει στον ημερήσιο προγραμματισμό της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και θα καλύπτει με βάση τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης πάνω από το 10% της συνολικής ζήτησης στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Στο ηλεκτρικό κέντρο του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία λειτουργούν ήδη δύο μονάδες, η μία έχει ισχύ 444MW (Protergia) καθώς και η μονάδα συμπαραγωγής με το Αλουμίνιον (334ΜW). Με την ολοκλήρωση της επένδυσης της Mytilineos η εγκατεστημένη ισχύς των θερμικών μονάδων θα ξεπεράσει το 1,8 GW.

ΑΛΟΥMINION TΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η διοίκηση της Mytilineos έχει θέσει ως στόχο την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Το ύψος της επένδυσης έχει προϋπολογιστεί στα 400 εκατ. δολάρια. Η δημιουργία της νέας μονάδας θα οδηγήσει σε διπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής αλουμίνας από τους 500.000 τόνους σε 1 εκατ. τόνους. Η κατασκευή της νέας υπερσύγχρονης μονάδας θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας ενώ ο κύκλος εργασιών του τομέα μεταλλουργίας θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

MOTOR OIL

Αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής ενδιάμεσων προϊόντων υλοποιεί η Motor Oil. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 310 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια της επένδυσης θα κατευθυνθούν για την αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής νάφθας και θα μπορούν να παράγουν περισσότερα λευκά προϊόντα, με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και ειδικότερα βενζίνες υψηλών οκτανίων καθώς και κηροζίνη και υδρογόνο. Μέχρι σήμερα το διυλιστήριο παράγει ποσότητες καυσίμων με χαμηλότερα οκτάνια τα οποία και διαθέτει με έκπτωση σε ειδικές αγορές όπως είναι η Λιβύη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Motor Oil η παραγωγή του συγκροτήματος νάφθας έφθασε τους 467.000 τόνους το 2017. Με τη νέα επένδυση η παραγωγική δυναμικότητα θα διαμορφωθεί στο 1 εκατ. μετρικούς τόνους καθαρών προϊόντων. Το νέο εργοστάσιο που αναμορφώνει τη νάφθα σε βενζίνη κατασκευάζεται αυτή τη περίοδο από την ιταλική εταιρία Technip και θα ξεκινήσει η δραστηριότητα του το πρώτο δίμηνο του 2022.

TITAN

Στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιό του στο Καμάρι Βοιωτίας επενδύει ο όμιλος Τιτάν. Το έργο αφορά στην εγκατά - σταση προασβεστοποιητή (pre-calciner), έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2022. Όπως εξηγεί η εταιρία η επένδυση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του Ομίλου για τη μείωση των εκ - πομπών διοξειδίου του άν - θρακα, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, με αυτή την αναβάθμιση, το εργοστάσιο Καμαρίου θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητά του για απορρόφηση εναλλακτικών καυσίμων, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος των ορυκτών καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κλιβάνων του. Μετά την επένδυση, η συνολική ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ανέρχεται σε 450.000τν. και θα ισοδυναμεί με τη χρήση 160.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αντί συμβατικών. Τα εναλλακτικά καύσιμα που χρησιμοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία μπορούν να προέλθουν, μεταξύ άλλων, από την αξιοποίηση του υπολείμματος της ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων, μετά από κατάλληλη επεξεργασία σε Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕ Α). Ένα επιπλέον όφελος της επένδυσης στο εργοστάσιο Καμαρίου, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Αττικής-Βοιωτίας, είναι και η δυνατότητα συμβολής του σε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντικά και οικονομικά βέλτιστη λύση στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο εισηγμένος όμιλος σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος 665 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής συνολικής επένδυσης 300 εκατ. ευρώ. Η θέση είναι γεωστρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αλλά και πλησίον του FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο όταν λειτουργήσει θα δώσει στον όμιλο τη δυνατότητα να έχει εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε το 2020 αναφέρει για την επένδυση ύψους 300 εκ. ευρώ:

«Οι αναμενόμενες επι - πτώσεις των αποφάσεων της Κυβέρνησης, για την αντικατάσταση του λιγνίτη ως καύσιμο για τον εξηλεκτρισμό της χώρας, επιβεβαιώνουν την στρατηγική απόφαση του ομίλου να επενδύσει δυναμικά στην κατασκευή και λειτουργία μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου συνδυ - ασμένου κύκλου ονομαστικής καθαρής ισχύος 600MW στην περιοχή της Κομοτηνής, για την οποία απαιτείται μια επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι θα προκύψουν ικανοποιητικά κέρδη προς όφελος των μετόχων του ομίλου».

ELPEDISON

Τα ΕΛΠΕ και η ιταλική Edison προχωρούν στην κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο όμιλοι έχουν σχεδιάσει την επένδυση ύψους 400 εκ. ευρώ και βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής προμηθευτή του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν είναι και η χρήση υδρογόνου για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι η Elpedison διαθέτει άλλες δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 820 MW στη Θίσβη της Βοιωτίας και τη Θεσσαλονίκη.

ELVALHALCOR

Δυναμικό «παρών» σε αυτή την κούρσα των επενδύσεων δίνει και η Elvalchalcor που ελέγχεται μετοχικά από τον όμιλο της Viohalco. Ο όμιλος έχει δρομολογήσει μία ακόμη μεγάλη επένδυση ύψους άνω των 300 εκατ ευρώ - για την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, σε έκταση εντός του ευρύτερου συγκροτήματος στη Θίσβη Βοιωτίας. Η διοίκηση του ομίλου δεν έχει λάβει ακόμη την τελική επενδυτική απόφαση, ωστόσο το φθινόπωρο του 2020 αιτήθηκε στη Ρ ΑΕ και πέτυχε την αύξηση ισχύος του σταθμού από 566 MW (αρχικά) σε 651 MW, ενώ προχωρά και η αδειοδοτική διαδικασία. Nα υπενθυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η μεγάλη επένδυση των 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου TANDEM με την παραγωγική δυναμικότητα να αυξάνεται σε πρώτη φάση κατά 20% με δυνατότητα διπλασιασμού σε βάθος χρόνου.

Η διοίκηση έλαβε απόφαση για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος 100 εκατ. ευρώ με στόχο την αξιοποίηση της νέας παραγωγικής δυναμικότητας. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την παραγγελία ενός ψυχρού ελάστρου έξι ράουλων καθώς και την επέκταση της υφιστάμενης υποδομής γραμμών βαφής και προλίπανσης με την παραγγελία μίας πλήρως αυτοματοποιημένης νέας γραμμής βαφής.

dream teamπανδημίαΕπενδύσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα