Επιστρεπτέα προκαταβολή: Γιατί ήταν μικρότερη η συμμετοχή των επιχειρήσεων

Συνολικά 53.351 αιτήσεις υποβλήθηκαν στο σύστημα της ΑΑΔΕ για το πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής», ενώ την πλατφόρμα myBusinessSupport επισκέφθηκαν 321.376 ενδιαφερόμενοι. Η προθεσμία για το πρώτο «κύμα» του προγράμματος έληξε την Τρίτη 19 Μαΐου, αλλά όσοι δεν πρόλαβαν να κατοχυρώσουν την ενίσχυση ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια, θα έχουν δεύτερη ευκαιρία τον Ιούνιο.

Όπως ανέφερε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «στην α’ φάση μπήκαν περίπου

55.000 επιχειρήσεις, αντί των περίπου 72.000 των αρχικών εκτιμήσεων». Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ήταν να περισσέψει ένα ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό, ύψους 1 δισ. ευρώ, που είχε υπολογιστεί για να «τρέξει» σε πρώτη φάση η «επιστρεπτέα προκαταβολή».

Που αποδίδεται η χαμηλή συμμετοχή

Το γεγονός ότι μόλις 53.000 επιχειρήσεις κατάφεραν να φτάσουν στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος και τελικά να διεκδικήσουν την ενίσχυση, αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σε τρεις λόγους:

- Στην ύπαρξη κερδοφορίας τον Μάρτιο,

-Στην επιλογή χρηματοδότησης με άλλους τρόπους και

- Στην αναμονή ορισμένων για τη β’ φάση του προγράμματος.

Ενισχυμένο κατά 400 εκατ. ευρώ το δεύτερο στάδιο

Κατά τις εξαγγελίες της κυβερνήσεις για νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, την περασμένη Τετάρτη, ανακοινώθηκε και επίσημα ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Έτσι, το ποσό των 400 εκατ. ευρώ - που περίσσεψε - θα προστεθεί στη β’ φάση του προγράμματος που δρομολογείται για τον Ιούνιο, όπως γνωστοποίησε ο ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πρόγραμμα του Ιουνίου θα «τρέξει» με διαθέσιμο ποσό του 1 δισ. ευρώ και θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, ενώ θα καλύπτονται οι απώλειες για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Χαρά Κάνδηλα

ΥΠΟΙΚμέτρα ενίσχυσηςκορονοιόςΧρήστος Σταϊκούρας Επιστρεπτέα προκαταβολήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα