Ευρώπη: Επιτροπή του ΣτΕ διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να γίνονται βασανιστήρια!

Επί τη επετείω των 30 χρόνων από την δημιουργία της, η Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), δημοσίευσε την ετήσια έκθεση της για το 2019, στην οποία διαπιστώνεται αβίαστα ότι η Ευρώπη, εξακολουθεί να μαστίζεται από βασανιστήρια και απάνθρωπες συμπεριφορές σε χώρους κράτησης.

«Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης στην Ευρώπη, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές και περίπλοκες προκλήσεις για τη διασφάλιση

της προστασίας των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους σε χώρους κράτησης», δήλωσε η Mykola Gnatovskyy, Πρόεδρος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε δε ότι:

«Η 30η επέτειος της CPT το 2019 ήταν μια ευκαιρία να αποτιμήσουμε τα επιτεύγματα της επιτροπής και να αναλύσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως υπερπληθυσμός στις φυλακές, κράτηση μετανάστευσης, ακούσια θεραπεία ψυχιατρικών ασθενών ή κράτηση ανηλίκων.

Σήμερα, όταν αμφισβητείται η απαγόρευση βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης ως μέρος μιας απόπειρας προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, το έργο της προστασίας των ατόμων που στερούνται ελευθερίας είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πλήρη εξάλειψη κάθε μορφής βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης».

Απολογιστικά αναφέρεται ότι, από το 1989, η CPT πραγματοποίησε περισσότερες από 450 επισκέψεις στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιώντας διερευνητική εργασία σε περισσότερα από 3.000 αστυνομικά τμήματα και σε περισσότερες από 1.200 φυλακές, καθώς και σε εκατοντάδες κέντρα κράτησης μετανάστευσης, ψυχιατρικά ιδρύματα, σπίτια κοινωνικής μέριμνας και άλλες τοποθεσίες όπου τα άτομα ενδέχεται να στερηθούν την ελευθερία τους.

Κατά τη διάρκεια του 2019, η Αλβανία και η Τσεχική Δημοκρατία, προσχώρησαν στα κράτη που είχαν ήδη εξουσιοδοτήσει την CPT να δημοσιεύει αυτόματα όλες τις μελλοντικές εκθέσεις επισκέψεων και σχετικές κυβερνητικές απαντήσεις που τις αφορούν.

Μέχρι στιγμής, 12 χώρες έχουν εγκρίνει μια τέτοια «αυτόματη διαδικασία δημοσίευσης»: Αλβανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Μονακό, Νορβηγία, Σουηδία και Ουκρανία.

Πέρυσι, η CPT πραγματοποίησε 16 επισκέψεις στην Αρμενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και ad hoc επισκέψεις, τις οποίες η επιτροπή θεώρησε απαραίτητες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων, στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

CPTΕπιτροπή κατά των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισηςΣυμβούλιο της Ευρώπηςετήσια έκθεση
Keywords
Τυχαία Θέματα