ΕΖΑ: Πού «ποντάρει» για την άνοδο των οικονομικών μεγεθών

12:32 5/3/2025 - Πηγή: Reporter

Με στοχευμένες επιχειρηματικές κινήσεις της και προσαρμογές στις απαιτήσεις μιας αγοράς, όπου υπάρχουν ηγετικά μερίδια μεγάλων “παικτών” αλλά και σημαντική άνοδος της δημοφιλίας εγχώριων “ετικετών” και προϊόντων μικροζυθοποιίας η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης “κλείδωσε” αύξηση του EBITDA κατά 55% αλλά και βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους για το 2024.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, την Τρίτη (4/3), από τη διοίκηση, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, παγιώνεται η πορεία βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών. Έτσι, το μεικτό

κέρδος προ αποσβέσεων αυξήθηκε κατά 7%, φτάνοντας τα 13 εκατ. ευρώ με το μεικτό περιθώριο κέρδους να ανέρχεται σε 44%, έναντι 38% το 2023, παρά την μείωση του κύκλου εργασιών κατά 9% λόγω του στοχευμένου περιορισμού του παραγόμενου όγκου σε 200 χιλιάδες εκατόλιτρα (HL) και της έμφασης σε προϊόντα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

Συγκεκριμένα, το EBITDA ανήλθε σε €2,8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 55%, ενώ τα Κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων επανήλθαν σε οριακά θετικό πρόσημο, βελτιωμένα κατά € 1 εκ., ενισχύοντας τις λειτουργικές ταμειακές ροές.

Το EBITDA ανήλθε σε 2,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 55%, ενώ τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων επανήλθαν σε οριακά θετικό πρόσημο, βελτιωμένα κατά 1 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις λειτουργικές ταμειακές ροές. Μάλιστα, οι πωλήσεις φιάλης και βαρελιού στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό – ρυθμός ανάπτυξης μεγαλύτερος σε σχέση με την αγορά μπύρας για το 2024, γεγονός που ώθησε την αύξηση της κερδοφορίας.

Ο τζίρος της ΕΖΑ το 2024 διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ, έναντι 31,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, καθώς η εταιρεία προχώρησε σε περιορισμό της παραγωγής, στοχεύοντας να παραμείνει κάτω από το όριο των 200.000 εκατόλιτρων, ώστε να επωφεληθεί από μειωμένο ΕΦΚ. Αν και το εργοστάσιο της Αταλάντης έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 800.000 εκατόλιτρα, η διοίκηση επέλεξε να «κόψει» όγκους για φορολογικούς λόγους, αποφεύγοντας μια επιπλέον επιβάρυνση περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα προέκυπτε αν η παραγωγή έπιανε τα 300.000 εκατόλιτρα.

Στο καθαρά οικονομικό αποτύπωμα της χρονιάς, οι ζημιές προ φόρων περιορίστηκαν στα 2,5 εκατ. ευρώ, από 3,5 εκατ. ευρώ το 2023, δείχνοντας τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης. Προτεραιότητα για τη διοίκηση αποτελεί η επιστροφή σε θετικό EBITDA και ελεύθερες ταμειακές ροές μέσα στο προσεχές διάστημα, με ορίζοντα επιστροφής στην κερδοφορία το 2026.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, Νικήτας Ασπιώτης, δήλωσε «τα τελευταία χρόνια, επικεντρωθήκαμε στην αξιοποίηση σημαντικών επενδύσεων, στον εκσυγχρονισμό της εικόνας των μαρκών μας και στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου που συνδυάζει την παράδοση, την ποιότητα και την καινοτομία. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, σε συνέχεια του επιτυχημένου 2023, αποδεικνύουν τη δυναμική μας και μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Προχωράμε στο 2025 με ισχυρά θεμέλια ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στην αποστολή μας, να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι στην Ελλάδα, στην Αταλάντη, δημιουργούμε εξαιρετικές μπύρες με μοναδικές συνταγές, αρώματα και γεύσεις, εφάμιλλες αν όχι ανώτερες από τις καλύτερες ξένες μπύρες. Ο στόχος μας είναι να ανταποκρινόμαστε στις προτιμήσεις των καταναλωτών και να εμπλουτίζουμε τις στιγμές που οι Έλληνες μοιραζόμαστε μαζί, προσφέροντας αξία, ποιότητα και αυθεντικότητα σε κάθε γουλιά. Συνεχίζουμε πιστά να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, ενισχύοντάς το με την προσθήκη έμπειρων στελεχών της αγοράς, αλλά και με απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μας, που με τη βαθιά γνώση και την πολυετή εμπειρία τους χτίζουν την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης από το 1989. Άλλωστε, οι μπύρες της ΕΖΑ είναι οι άνθρωποι μας!»

Η κεφαλαιακή «ένεση»

Στο μεταξύ, “ψήφο εμπιστοσύνης” στην πορεία της ΕΖΑ δίνουν οι μέτοχοι με μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 7 εκατ. ευρώ, μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί στη μείωση του δανεισμού. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία επιδιώκει να περιορίσει το χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο μόνο πέρυσι διαμορφώθηκε στα 2,4 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν αντίστοιχο με τα EBITDA της χρήσης, που ανήλθαν σε 2,8 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2025, η ΕΖΑ ολοκλήρωσε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 7 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή όλων των υφιστάμενων μετόχων, δηλώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την πίστη τους στο επιχειρηματικό μοντέλο. Παράλληλα, το Net Debt (Δάνεια μείον Διαθέσιμα) μειώθηκε στα 22,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε αναμορφωμένη βάση, λαμβάνοντας υπόψη την ΑΜΚ που ολοκληρώθηκε εντός 2025, ανέρχεται στα 18,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 4,6 εκατ. ευρώ και 7,9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2023 και 2022 αντίστοιχα. Όπως αναφέρει, δε, η διοίκηση, η μείωση του δανεισμού, θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα της χρήσης 2025, καθώς τα χρηματοοικονομικά έξοδα θα διαμορφωθούν χαμηλότερα κάτι που θα βελτιώσει περαιτέρω τις ταμειακές ροές.

Να σημειωθεί ότι ο δανεισμός, από 27 εκατ. ευρώ το 2022, μειώθηκε στα 22,6 εκατ. ευρώ το 2023 και διαμορφώθηκε στα 19,8 εκατ. ευρώ το 2024.

Μετά, δε, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό του Diorama I διαμορφώνεται λίγο πάνω από 41%, ενώ κοντά στο 41% κινείται και το ποσοστό του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Αντίθετα, το ποσοστό του Θανάση Συριανού περιορίστηκε στο 16%.

Πάντως απαντώντας ο κ. Ασπιώτης σε ερώτηση για πιθανή πώληση της εταιρείας, θέμα που παραμένει ανοιχτό για το Diorama και τους υπόλοιπους μετόχους, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως πρόκειται για στρατηγική απόφαση των μετόχων και όχι αντικείμενο της διοίκησης.

Στρατηγική με καινοτόμα προϊόντα

Παράλληλα, με βάση τη διοίκηση, μια νέα δυναμική εποχή ανάπτυξης ξεκίνησε για την ΕΖΑ το 2025, με στρατηγικές επενδύσεις που ενισχύουν τη θέση της στην αγορά μπύρας. Η εταιρεία προχώρησε στη διάθεση καινοτόμων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προτιμήσεις των καταναλωτών. Τα νέα προϊόντα είναι η PILS HELLAS Radler 2%, η PILS HELLAS 0,0% και η A Toda Madre που έρχονται να εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιό της, προσφέροντας περισσότερες επιλογές με έμφαση στην ποιότητα, τη γεύση και τη διαφοροποίηση. Ταυτόχρονα, αφού απέκτησε μετά από πλειστηριασμό για το "σήμα" την ΠΕΙΡΑΪΚΗ, την κυκλοφορεί και πάλι "ξυπνώντας" μνήμες σρτους ρέκτες του ζύθου. Πρόκειται για μια μοναδική μπύρα Αργής Ωρίμανσης με έντονα τοπικό χαρακτήρα που θα διανέμεται στον Πειραιά, από όπου ξεκίνησε, σε μια αποθήκη της Δραπετσώνας, από τον φαρμακοποιό Αλέξανδρο Κουμάντο, έναν από τους πρωτοπόρους του κλάδου της μικροζυθοποιίας στη χώρα μας.

Με τις συγκεκριμένες κινήσεις, σύμφωνα με τη διοίκηση, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να καινοτομεί και να αναπτύσσεται, πιστή στην αποστολή της να παράγει μπύρες υψηλής ποιότητας.

Έμφαση στις premium συσκευασίες και στη HORECA

Παράλληλα "ποντάρει" και στις πωλήσεις premium συσκευασιών, όπως το βαρέλι και το γυάλινο μπουκάλι, που κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης.

Όσον αφορά το εμπορικό σκέλος, περίπου το 75% των πωλήσεων της ΕΖΑ προέρχεται από σούπερ μάρκετ και μικρά σημεία λιανικής, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά την αγορά HoReCa (ξενοδοχεία και εστίαση).

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία με τις δύο νέες ετικέτες Pils Hellas, τη Radler και την Pils Hellas 0.0, ενίσχυσε την παρουσία της στην κατηγορία της μπύρας χωρίς αλκοόλ, που σήμερα καλύπτει μόλις το 3% της συνολικής αγοράς, αλλά εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Γιώργος Αλεξάκης



#ΕΖΑ #μπύρα #οικονομικά_μεγέθη #ζυθοποιία
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΖΑ, Πού,eza, pou