Φιλοδώρημα, πουρμπουάρ, tip: Όπως κι αν το πεις, δεν το φορολογείς

Το φιλοδώρημα ορίζεται ως ένα μικρό χρηματικό δώρο σε κάποιον που μας εξυπηρετεί, φέρνει έναν λογαριασμό, ένα πακέτο, που κάνει μια δουλειά. Τα δώρα δεν δωρίζονται και δεν φορολογούνται. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη έχει μία πιο κυνική γνώμη και η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία για να στήσει την παγίδα.

Ένας ξεχασμένος νόμος του 1994 και μία δικαστική απόφαση αποτελούν το τέλειο άλλοθι της κυβέρνησης για να φορολογήσει τα φιλοδωρήματα. Προφανώς, τα φιλοδωρήματα με μετρητά δεν μπορεί να τα αγγίξει, αλλά αυτά μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών δεν θα της ξεφύγουν.

Με τη διασύνδεση ταμειακών

- POS που έτσι κι αλλιώς έχει ταλαιπωρήσει τρομερά τους επιχειρηματίες της εστίασης, η κυβέρνηση "πιάνει" και τους εργαζόμενους, καθώς το φιλοδώρημα στις πληρωμές με κάρτα, θα πρέπει να δηλώνεται ως μισθός και να φορολογείται.

Τώρα, πώς θα γίνεται η εκκαθάριση και σε ποιους θα αποδίδεται το φιλοδώρημα, ειδικά σε μαγαζιά με πάνω από 1 σερβιτόρο στη βάρδια, ας κόψουν το λαιμό τους να βγάλουν άκρη μόνοι τους.

Πρακτικά, όπως εξηγούν φοροτεχνικοί ο εργαζόμενος δεν θα παίρνει πλέον στο τέλος της ημέρας ή στο τέλος της εβδομάδας το φιλοδώρημα. Αντίθετα, θα λάβει το ποσό στο τέλος του μήνα με ασφαλιστικές κρατήσεις και φόρο, που ουσιαστικά θα του κοστίσουν τα μισά tips. Π.χ. για 100 ευρώ tips οι κρατήσεις και ο φόρος θα ρίξουν το ποσό στην τσέπη λίγο πάνω από τα 50 ευρώ.

Και με κάτι τέτοια μέτρα, η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει ότι περιορίζει το μαύρο χρήμα. Επόμενο βήμα θα είναι να κυνηγήσει και τα λεφτά που δίνει ο παππούς ή ο θείος στο εγγόνι ή το ανίψι του, αντίστοιχα.

Η παραπάνω απόφαση, πάντως, είναι ενδεικτική των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που όλο λέει ότι μειώνει τους φόρους, αλλά τα έσοδα του προϋπολογισμού ολοένα και αυξάνονται.

Στο προσχέδιο του 2025, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά περίπου 4 δισ ευρώ, με το πιο σημαντικό κομμάτι να είναι οι φόροι. Αντίστοιχα οι παροχές θα αυξηθούν μόνο κατά 1,1 δισ.

Για να επιστρέψουμε στο πουρμπουάρ, που είναι μία άλλη λέξη που χρησιμοποιούμαι στην Ελλάδα για το φιλοδώρημα, προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις pour και boire που κατά κυριολεξία σημαίνουν "Για να πιείς". Άρα, έμμεσα, κάποιος δίνει ένα φιλοδώρημα σε κάποιον "για να πιεί κάτι". Η κυβέρνηση προτιμά οι σερβιτόροι να... κορακιάσουν κι εμείς να χάσουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε κάπως πιο χειροπιαστά το ευχαριστώ μας.

Κάπως έτσι, όμως, τα ποσοστά της ΝΔ πέφτουν κατά 13% χωρίς να υπάρχει καν αντιπολίτευση. Γιατί καλό το νοικοκύρεμα και οι εκστρατείες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά ο κόσμος καταλαβαίνει τα όρια της κοροϊδίας. Γνωρίζει καλά πού κυκλοφορούν ακόμα οι μαύρες σακούλες και εκνευρίζεται όταν οι... σταυροφορίες για το μαύρο χρήμα αγγίζουν τα όρια του γελοίου.

#ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ #φοροι #Φορολογία #POS #διασύνδεση #ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ #απόψεις
Keywords
Αναζητήσεις
filodorima-pourbouar-tip-opos-ki-an-to-peis-den-to-forologeis.htm
Τυχαία Θέματα