«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Πάνω από $100 τρισ. το παγκόσμιο χρέος φέτος

Το συνολικό δημόσιο χρέος παγκοσμίως αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος για πρώτη φορά και μπορεί να αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν, καθώς το πολιτικό κλίμα ευνοεί τις υψηλότερες δαπάνες και η αργή ανάπτυξη ενισχύει τις ανάγκες για δανεισμό και το κόστος, ανακοίνωσε την Τρίτη (15/10) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η

τελευταία έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ έδειξε ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα φτάσει το 93% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το τέλος του 2024 και θα πλησιάσει το 100% έως το 2030. Αυτό θα ξεπεράσει την κορυφή του 99% κατά τη διάρκεια του COVID-19. Θα αυξηθεί επίσης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, προτού η πανδημία εκτινάξει τις κρατικές δαπάνες.

Το Fiscal Monitor σημειώνει ότι υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα μελλοντικά επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερα από τα προβλεπόμενα σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας να δαπανηθούν περισσότερα στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο .

«Η αβεβαιότητα στη δημοσιονομική πολιτική έχει αυξηθεί και οι πολιτικές κόκκινες γραμμές στη φορολογία έχουν εδραιωθεί περισσότερο», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση. «Οι πιέσεις δαπανών για την αντιμετώπιση της πράσινης μετάβασης, της γήρανσης του πληθυσμού, των ανησυχιών για την ασφάλεια και των μακροχρόνιων αναπτυξιακών προκλήσεων αυξάνονται», συμπληρώνει.

Οι ανησυχίες του ΔΝΤ για την αύξηση των επιπέδων χρέους έρχονται τρεις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις οποίες και οι δύο υποψήφιοι έχουν υποσχεθεί νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και δαπάνες που θα μπορούσαν να προσθέσουν τρισεκατομμύρια δολάρια στα ομοσπονδιακά ελλείμματα.

Απαισιόδοξα σενάρια

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι προβλέψεις για το χρέος τείνουν να υποτιμούν τα πραγματικά αποτελέσματα κατά σημαντικά περιθώρια, με τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ πέντε χρόνια πριν να είναι κατά μέσο όρο 10% υψηλότεροι από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Και το χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω σημαντικά από την αδύναμη ανάπτυξη, τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική σε συστημικά σημαντικές οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα «σοβαρά δυσμενές σενάριο» που περιλαμβάνει αυτούς τους παράγοντες που δείχνει ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να φτάσει το 115% σε μόλις τρία χρόνια, 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος.

Το ΔΝΤ επανέλαβε τις εκκλήσεις του για περισσότερη δημοσιονομική εξυγίανση, λέγοντας ότι το τρέχον περιβάλλον με σταθερή ανάπτυξη και χαμηλή ανεργία είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι τρέχουσες προσπάθειες, που ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 1% του ΑΕΠ τα έξι χρόνια από το 2023 έως το 2029, είναι ανεπαρκείς για τη μείωση ή τη σταθεροποίηση των χρεών.

Θα χρειαζόταν σωρευτική αυστηροποίηση 3,8% για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αλλά στις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες χώρες όπου το ΑΕΠ δεν προβλέπεται να σταθεροποιηθεί, θα χρειαζόταν ουσιαστικά μεγαλύτερη δημοσιονομική αυστηροποίηση, σημειώνει.

#ΔΝΤ #Διεθνές_Νομισματικό_Ταμείο #παγκόσμιο_χρέος
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καμπανάκι ΔΝΤ, Πάνω, 100,kabanaki dnt, pano, 100