Φυσικό αέριο: Διχάζει το «ψευδο-πλαφόν» της Κομισιόν- Τα «στρατόπεδα»

Η Κομισιόν με την πρότασή της για πλαφόν στο φυσικό αέριο μοιάζει να προσπαθεί να γεφυρώσει δύο εντελώς αντίθετες φιλοσοφίες εντός της ΕΕ. Στην προσπάθειά της αυτή, όμως, αντί να λύνει κάποιο προβλήμα, περισσότερο αναδεικνύει τις αδυναμίες της Ευρώπης να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στην ενεργειακή κρίση.

Είναι πολλοί μήνες τώρα που η ΕΕ μοιάζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς δραστικές λύσεις. Πέραν από τις κυρώσεις στη Ρωσία, η ΕΕ περισσότερο δημιουργεί προβλήματα παρά λύνει.

Όπως έχουμε επισημάνει

και στην αρθρογραφία μας, οι ηγέτες της ΕΕ εμφανίστηκαν σε αυτη τη συγκυρία κατώτεροι των προσδοκιών. Προφανώς, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή ακρίβεια και προσεχώς η ύφεση δεν προέκυψαν μόνα τους.

Είχαν ασφαλώς ως αφετηρία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά στη συνέχεια τροφοδοτήθηκαν από τις αποτυχημένες ευρωπαϊκές πολιτικές αποφάσεις.

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο που συζητιέται εδώ και μήνες, προκειμένου να συγκρατήσει και τις τιμές του ρεύματος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και εξακολουθεί να αποτελεί "αγκάθι" εντός της Ευρώπης.

Πλαφόν στη.... θεωρία

Στο τελευταίο επεισόδιο του... σίριαλ βλέπουμε την Κομισιόν να προτείνει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το πλαφόν είναι προφανώς τόσο ψηλό που μπορεί να μην ενεργοποιηθεί ποτέ.

Για το λόγο αυτό αναμένεται μεγάλη μάχη στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (23/11). Η Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες δηλώνουν αποφασισμένες να μην υποχωρήσουν και δηλώνουν πως θα πιέσουν ώστε το πλαφόν να πέσει κάτω από τα 200 ευρώ/ Mwh.

«Στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Reuters, το προτεινόμενο ανώτατο όριο της Επιτροπής θα ισχύει από τον Ιανουάριο στα προθεσμιακά συμβόλαια του επόμενου μηνός που διαπραγματεύονται στο δείκτη του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ ΤΤF. Ωστόσο, θα λειτουργήσει μόνο εάν οι τιμές παραμείνουν πάνω από τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες, καθώς και εάν παραμείνουν για 10 ημέρες σε επίπεδα υψηλότερα κατά 58 ευρώ από την τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) την οποία ωστόσο η Επιτροπή δεν έχει ακόμη δημιουργήσει.

Η εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων μοιάζει σχεδόν απίθανη, καθώς ακόμα και στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης . οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα μόλις για τέσσερις ημέρες τον Αύγουστο, όταν τα κράτη της Ε.Ε. έσπευσαν να γεμίσουν τις αποθήκες εν μέσω μείωσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή, διαπραγματεύονται γύρω στα 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τι λέει η... γερμανική σχολή

Πώς δικαιολογεί, όμως, η Κομισιόν την πρόταση να βάλει τόσο ψηλά τον... πήχη; Υποστηρίζει πως δεν θέλει να ρισκάρει να εκτρέψει σημαντικές ροές LNG σε μεγάλες ασιατικές οικονομίες. Αυτό είναι ένα ομολογουμένως ακραίο σενάριο, το οποίο υποστηρίζουν η Γερμανία και η Ολλανδία.

Αυτές οι δύο χώρες ηγούνται του "στρατοπέδου" που αντιστέκεται στο πλαφόν και ασφαλώς επηρεάζουν έντονα τις προτάσεις της Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει πως ο μηχανισμός που προτείνει ακόμα κι αν δεν είναι εφαρμόσιμος ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως έμμεσο σήμα για τον περιορισμό της ζήτησης ενέργειας και έτσι θα συγκρατηθούν οι τιμές.

Στο φόντο αυτό, η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Πέμπτη (23/11) είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ώστε να υπάρξει επιτέλους κάποια ουσιαστική εξέλιξη πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το 2022, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕΕσύνοδος κορυφήςΕνέργειαυπουργοίυπουργοί ενέργειαςκρισηπλαφόν
Keywords
Τυχαία Θέματα