Γάζα: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν, έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων από τις οποίες δεν προέκυψε κάποιο βιώσιμο αποτέλεσμα, αναφέρουν πηγές από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πηγές είπαν ότι η στάση των Ισραηλινών μεσολαβητών έδειχνε ότι

υπάρχει «εσωτερική διαφωνία». Η ισραηλινή αντιπροσωπεία ενέκρινε πολλούς από τους όρους που ήταν υπό συζήτηση, αλλά στη συνέχεια, επανερχόταν με τροποποιήσεις ή έθετε νέες προϋποθέσεις με τις οποίες υπήρχε ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις.

Οι μεσολαβητές θεώρησαν «τις αντιφάσεις, τις καθυστερήσεις στις απαντήσεις και την εισαγωγή νέων όρων, αντίθετων με ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως» ως ενδείξεις ότι η ισραηλινή πλευρά έβλεπε τις συνομιλίες ως μια τυπική διαδικασία, που είχε ως στόχο να επηρεαστεί η κοινή γνώμη.

Νωρίτερα, η Αίγυπτος είχε καλέσει το Ισραήλ να μην παρακωλύει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, θέτοντας νέες απαιτήσεις που έρχονται σε αντίθεση με όσα έχουν συμφωνηθεί, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera News.

«Το Ισραήλ εμποδίζει τη σύναψη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με σφαγές»

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, χθες, κατηγόρησε, σε ανακοίνωσή του, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου πως έχει βαλθεί να εμποδίσει τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με τις «ειδεχθείς σφαγές» που διαπράττουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ο Χανίγια κάλεσε τους διεθνείς διαμεσολαβητές να ενεργήσουν.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι χθεσινοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο δυο ηγετικά στελέχη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του στρατιωτικού της βραχίονα.

Ο πρώτος βομβαρδισμός, στον καταυλισμό εκτοπισμένων αλ Μαγάζι, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 90 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 300, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς. Ο δεύτερος είχε στόχο τζαμί στον καταυλισμό προσφύγων ας Σάτι, στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας και η παλαιστινιακή πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Στην ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρεται ότι ο κ. Χανίγια επικοινώνησε με αντιπροσώπους του Κατάρ και της Αιγύπτου, χωρών οι οποίες μαζί με τις ΗΠΑ μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, καθώς και με αντιπροσώπους του Ομάν και της Τουρκίας, για να συζητήσει αυτές τις «ειδεχθείς σφαγές».

#Γάζα #διαπραγματεύσεις #ΣΥΖΥΤΗΣΕΙΣ
Keywords
Αναζητήσεις
gaza-diakopikan-oi-diapragmatefseis-gia-ekecheiria.htm
Τυχαία Θέματα