Γεραπετρίτης: Επανεκκίνηση (μειωμένων) δρομολογίων με δύο σταθμάρχες

11:45 8/3/2023 - Πηγή: Reporter

Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος και για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Ο υπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει άμεση επανεκκίνηση των δρομολογίων.

Στην αναλυτική του παρουσίαση, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως η επανεκκίνηση των δρομολογίων θα γίνει με αναβαθμισμένο σύστημα ασφάλειας, μέχρι να ολοκληρωθεί η καθολική αναβάθμιση ηλεκτρονικών υποδομών σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.

Εξήγησε

πως η κυβέρνηση εκτιμά πως τα τρένα δεν πρέπει να μείνουν ακινητοποιημένα, έστω κι αν τα δρομολόγια δεν επανέλθουν πλήρως. Θα υπάρξει, όπως ανακοινώθηκε, πρόσληψη υπαλλήλων και ενίσχυση στις βάρδιες, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε για:

Δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό υποχρεωτικά, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μείωση μεταφορικού έργου.

Είπε δε ότι εκπρόσωποι της Hellenic Train συμφώνησαν στο βασικό πλαίσιο για επανεκκίνηση έως το τέλος του μήνα.

Από τον υπουργό ανακοινώθηκε ακόμα υλοποίηση της σύμβασης τεχνολογικής αναβάθμισης. Θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, είπε και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη μητρική εταιρεία Alstom Γαλλίας και έδωσε σαφή εντολή για επίσπευση όλων των διαδικασιών. Υπήρξε πλήρης κατανόηση εκ μέρους της γαλλικής εταιρείας.

Εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του 2023 το δίκτυο μπορεί να έχει άρτιο τεχνολογικό σύστημα και σηματοδότηση.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ακόμα πως η ευθύνη στο υψηλότερο επίπεδο του υπουργού Μεταφορών έχει αναληφθεί. Τις επόμενες ημέρες η αντικατάσταση των προέδρων ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ ώστε να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση των δρομολογίων

Να σημειωθεί τέλος πως ο υπουργός γνωστοποίησε ότι θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, για να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές σε όσους προχωρούν σε κλοπές σιδηροδρομικών υλικών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΤΡΕΝΑΟΣΕΓεραπετρίτηςΕΛΛΑΔΑΑΣΦΑΛΕΙΑΕΠΑνΕΚκίνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεραπετρίτης, Επανεκκίνηση, - Επισπεύδεται,gerapetritis, epanekkinisi, - epispevdetai