Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη

12:09 6/2/2025 - Πηγή: Reporter

Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην εφημερίδα «The Hindu», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ινδία. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να αποτελέσει φυσική πύλη εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη, υποστηρίζοντας το οραματικό έργο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC).

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην προσδοκία που έχει η Ελλάδα

για την κατάκτηση μιας ηγετικής θέσης στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία: «Δεδομένης της γεωστρατηγικής μας θέσης, της ιδιότητάς μας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και της ηγετικής μας θέσης στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία, οραματιζόμαστε να διαδραματίσουμε ζωτικό ρόλο».

Μιλώντας λίγο εκτενέστερα για τον IMEEC, δήλωσε: «Βλέπουμε, επίσης, τον IMEEC ως κάτι περισσότερο από έναν απλό οικονομικό διάδρομο. Έχει μια έντονη γεωστρατηγική συνιστώσα. Και έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένας διάδρομος ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, επουλώνοντας τις πληγές στην ευρύτερη περιοχή και βοηθώντας μας να αυξήσουμε την αλληλεγγύη και την ανθεκτικότητά μας απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις».

Συνεχίζοντας, τόνισε την επίδραση που έχει η κρίση στη Μέση Ανατολή στο έργο του IMEEC: «Η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή έχει καθυστερήσει τον σχεδιασμό του έργου, αλλά δεν πρέπει να υπονομεύσει το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από τον IMEEC. Η αποφασιστικότητά μας -αυτή της Ινδίας, της Ελλάδας και των ενδιάμεσων εταίρων μας- είναι που θα φέρει εις πέρας αυτό το έργο ειρήνης και ευημερίας».

Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε και για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο ενδιαφέρον των ινδικών εταιρειών σε ελληνικά λιμάνια: «Η Ελλάδα χαιρετίζει το δυνητικό ενδιαφέρον ινδικών εταιρειών για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια, καθώς αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση των λιμενικών υποδομών της χώρας μας». Αυτό, άλλωστε, «ευθυγραμμίζεται με τη φιλοδοξία της Ελλάδας να αποτελέσει την πύλη του πρωτοποριακού διαδρόμου IMEEC προς την ευρωπαϊκή αγορά», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τα ελληνικά λιμάνια, δήλωσε ότι αρκετά από αυτά είναι ήδη κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου: «Τα ελληνικά λιμάνια βρίσκονται σε στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, γεγονός που τα καθιστά ιδανικούς κόμβους μεταφορών για τη σύνδεση αυτών των τριών ηπείρων», υπογραμμίζει για να προσθέσει: «Αρκετά ελληνικά λιμάνια είναι ήδη κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου και στοχεύουμε να ενισχύσουμε τη χωρητικότητά τους, αυξάνοντας τη συνδεσιμότητα και προωθώντας περαιτέρω τις υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ινδία πριν από έναν χρόνο κατέδειξε τη σταθερή δέσμευσή μας για την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι φέτος είναι η 75η επέτειος των διπλωματικών σχέσεων μας.

Στη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, Δρ. Subrahmanyam Jaishankar, θα συζητηθούν οι σημαντικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μας σε διάφορους τομείς, όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η ναυτιλία, το εμπόριο και οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Τη σημασία της Ινδίας και της Ελλάδας στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές τους, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών: «Η Ινδία και η Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στις αντίστοιχες γεωγραφικές τους περιοχές, δηλαδή στον Ινδο-Ειρηνικό και τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα, ως η αρχαιότερη δημοκρατία, μοιράζεται ισχυρούς δεσμούς με την Ινδία, η οποία είναι η πολυπληθέστερη δημοκρατία στην ιστορία», σημειώνει και προσθέτει πως «οι δύο χώρες μας έχουν τα χαρακτηριστικά των μεγάλων εθνών που βασίζονται σε αρχαίους πολιτισμούς, οι οποίοι έχουν επηρεάσει και εμπλουτίσει καθοριστικά την ανθρωπότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας παρουσιάζουν σημαντικές ανεξερεύνητες δυνατότητες, αλλά μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω. Οι τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τα δομικά υλικά, τα τρόφιμα και ποτά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Modi στην Αθήνα το 2023, οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να διπλασιάσουν το διμερές εμπόριο έως το 2030.

Ερωτώμενος για την μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Συνολικά, εφαρμόζουμε μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε την παράτυπη μετανάστευση σε νόμιμες και λειτουργικές οδούς ανθρώπινης κινητικότητας. Από αυτήν την άποψη, το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα αυτόν».

Όπως προσθέτει, κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας της, το 2025-2026, η Ελλάδα θα προωθήσει δυναμικά τις εφτά προτεραιότητες που έχει θέσει:

την ειρηνική επίλυση των διαφορών τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου τη θεματική γυναίκες την ειρήνη και ασφάλεια την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις τη θαλάσσια ασφάλεια.

Ο κ. Γεραπετρίτης κατέληξε διατυπώνοντας τις προσπάθειες που θα κάνει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Η Ελλάδα θα εργαστεί ακούραστα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για μία βιώσιμη ειρήνη σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Το σύνθημά μας είναι να λειτουργήσουμε ως γέφυρα μεταξύ του Βορρά και του Νότου, της Ανατολής και της Δύσης, παραμένοντας προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»..

#Γεραπετρίτης #ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ_ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ_ΙΝΔΙΑΣΜΕΣΗΣ_ΑΝΑΤΟΛΗΣΕΥΡΩΠΗΣ #ΑΠΕ #Ανανεώσιμες_Πηγές_Ενέργειας #μεταναστευτικό #Μνημόνιο_Κατανόησης #Μέση_Ανατολή #Ινδία #Συμβούλιο_Ασφαλείας
Keywords
Τυχαία Θέματα