Γεραπετρίτης: Το Ουκρανικό έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια ασφάλεια-ειρήνη

Στην ανάγκη επίτευξης μίας μακροπρόθεσμης ειρήνης και ασφάλειας στην Ουκρανία στάθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στον ΟΗΕ τη Δευτέρα (24/2).

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η στάση συμπαράστασης της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία ήταν και παραμένει μία στάση αρχών και υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον, υποστήριξε ότι το Ουκρανικό ζήτημα

ξεπερνάει τα όρια της περιφερειακής κρίσης, καθώς η εξέλιξή του θα καθορίσει την πορεία της παγκόσμιας ασφάλειας συνολικά.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Γεραπετρίτη:

«Η συνάντησή μας σήμερα πραγματοποιείται κατά τη συμπλήρωση της τρίτης επετείου της εισβολής της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει σταθερά καθορισθεί από την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν σύνορα μεταξύ των κρατών.

Γι’ αυτό τον λόγο, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε παραβίαση με στρατιωτικά μέσα της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, από οποιοδήποτε κράτος, κατά της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε άλλου κράτους.

Στη βάση αυτών των αρχών, η στάση της Ελλάδας όσον αφορά την Ουκρανία, ήταν απολύτως ξεκάθαρη από την 24η Φεβρουαρίου 2022. Έχουμε υποστηρίξει σταθερά όλες τις προηγούμενες εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, έχουμε υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες από την εμπόλεμη αυτή χώρα και έχουμε εργαστεί από κοινού με άλλες χώρες για να προωθήσουμε σχετικά Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Για άλλη μία φορά, απευθύνουμε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών και για μία ειρηνική επίλυση.

Αυτός ο πόλεμος έχει ήδη προκαλέσει τεράστια καταστροφή και οδύνη.

Να διασφαλίσουμε την προοπτική επίτευξης ειρήνης

Χρειαζόμαστε ειρήνη.

Ίσως η ειρήνη να μην μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, αλλά να υπάρχει προοπτική επίτευξής της στον ορίζοντα.

Ωστόσο, αυτό που απαιτείται δεν είναι μόνο η παύση των εχθροπραξιών, αλλά κυρίως μια συνολική και βιώσιμη επίλυση, μέσω της διπλωματίας, χωρίς αποκλεισμούς, με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Επίσης, χρειαζόμαστε μία συμφωνία που θα εγγυάται και θα δρα αποτρεπτικά τα επόμενα χρόνια.

Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Και επαινούμε όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να εκφράζονται ρητά οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η σημερινή μας ψήφος.

Να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα

Πρέπει να έχουμε κατά νου αυτές τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις όταν θα κληθούμε να ψηφίσουμε, αργότερα σήμερα, τα σχετικά σχέδια Ψηφισμάτων.

Πρέπει να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα και να εφοδιάσουμε οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση με αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, που θα αποτρέψουν την επανάληψη πολέμου στο μέλλον.

Άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια ασφάλεια η Ουκρανία

Η Ουκρανία δεν είναι ένα περιφερειακό ζήτημα. Έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη. Μας αφορά όλους στη Γενική Συνέλευση.

Η Ουκρανία, η Ευρώπη, και μάλιστα ο κόσμος, χρειάζονται μια δίκαιη, βιώσιμη και συνεπώς μια διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία.

Ας υποστηρίξουμε αυτόν τον στόχο μετά από τρία καταστροφικά χρόνια πολέμου, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ένα πρότυπο για την αποφυγή παρόμοιων ολέθριων καταστάσεων στο μέλλον».

#Γεραπετρίτης #ΟΗΕ #ΑΣΦΑΛΕΙΑ #Ρωσία #Ουκρανία #κατάπαυση_πυρός
Keywords
Αναζητήσεις
gerapetritis-to-oukraniko-echei-ameso-antiktypo-stin-pagkosmia-asfaleia-eirini.htm
Τυχαία Θέματα
Γεραπετρίτης, Ουκρανικό, -ειρήνη,gerapetritis, oukraniko, -eirini