Γιβραλτάρ: Συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις για το ξέπλυμα χρήματος

Η Βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια του Γιβραλτάρ βελτίωσε τα μέτρα της, για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με έκθεση παρακολούθησης που δόθηκε σήμερα από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (γνωστή ως MONEYVAL) διαπίστωσε, ειδικότερα, ότι το Γιβραλτάρ είχε ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία του με τις διατάξεις των σχετικών διεθνών συμφωνιών,

όπως απαιτείται από τη Σύσταση 36 της Χρηματοοικονομικής Δράσης Task Force (FATF).

Ως εκ τούτου, η MONEYVAL επαναξιολόγησε τη δικαιοδοσία από «Μερική συμμόρφωση» σε «Πολύ συμμορφούμενη» με αυτήν τη σύσταση.

Ως αποτέλεσμα, η MONEYVAL τερμάτισε τη διαδικασία παρακολούθησης έναντι του Γιβραλτάρ στο πλαίσιο του 5ου γύρου αξιολογήσεών της.

Από τον Δεκέμβριο του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επεκτείνει τις συμβάσεις του ΟΗΕ για την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Γιβραλτάρ. Στη συνέχεια, το Γιβραλτάρ ενέκρινε νομοθετικές πράξεις και άλλα μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών. Από τις 40 συστάσεις της FATF, το Γιβραλτάρ έχει επί του παρόντος 23 συστάσεις που χαρακτηρίζονται «Συμμορφωτικές» και 17 συστάσεις με βαθμολογίες «Σύμφωνες σε μεγάλο βαθμό».

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#Γιβραλτάρ #ξέπλυμα_χρήματος #Συμβούλιο_της_Ευρώπης #MONEYVAL
Keywords
Τυχαία Θέματα