Γώγος: Ας μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν- Όχι στη συσσώρευση

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί παραμένουν οι επιστήμονες ενόψει των ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τους περισσότερους να τονίζουν ότι οι γιορτές φέτος πρέπει να είναι καθαρά οικογενειακές.

«Ας μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν. Δεν πρέπει να υπάρχει γενικώς συσσώρευση κόσμου. Στους κλειστούς χώρους είναι πρόβλημα η συσσώρευση. Σε ένα κλειστό χώρο, ακόμη και ένας θετικός και με μάσκα θα το μεταδώσει. Είναι υπερμεταδότης», τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος,

μιλώντας στο OPEN, ενώ εκτίμησε ότι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή ανέρχονται ίσως και σε 50.000.

Ο κ. Γώγος μεταξύ άλλων εξήγησε τι σημαίνει η λέξη ρεβεγιόν λέγοντας ότι προέρχεται από μια λατινική λέξη και σημαίνει «δυνατός», ενώ περιλαμβάνει μέσα την έννοια του ξενυχτιού καταλήγοντας πως λόγω αυτού δεν υπάρχει ρεβεγιόν, υπάρχει μια μεσημεριανή συνάντηση – μεσημεριανό τραπέζι και όχι ολονυχτία.

«Λίγα άτομα το μεσημέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που τους ξέρουμε. Στα σπίτια μας πρέπει να έχουμε οι ίδιοι την ευαισθησία για την τήρηση των μέτρων δεν μπορούμε να έχουμε έξω από κάθε πόρτα και έναν αστυνομικό», επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως η διασπορά έχει ξεφύγει, έχει μπει μέσα στις οικογένειες και σε κλειστό περιβάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες να προσέξουν υπογραμμίζοντας πως έχουμε μπροστά μας τα εμβόλια.

Ειδικά για την Δυτική Αττική είπε πως υπάρχει ανοδική τάση στα κρούσματα και πως πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή αυτή καθώς έχει κάποιους οικισμούς από διάφορες κοινότητες οι οποίες είναι λίγο απρόσεχτες και έχουν εκ φύσεως μια συμπεριφορά λίγο συγκεντρωτική δηλαδή μαζεύονται σε σπίτια κ.λπ που μπορούν να δημιουργήσουν μια φόρτιση στο σύστημα συν τις μετακινήσεις που γίνονται από τις περιοχές αυτές προς το κέντρο της Αθήνας και αντίστροφα, το οποίο όπως σημείωσε συνιστά κίνδυνο διασποράς. «Άρα θα πρέπει να υπάρξει μια αυστηρή επιτήρηση στις περιοχές αυτές και κυρίως πολλά τεστ», είπε.

«Πρέπει να συνεχιστούν οι θυσίες. Πραγματικά υπολογίζουμε ότι θα είναι για 1-2 μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος. Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας τόνισε ότι «υπάρχει μία μικρή αλλά δειλή βελτίωση», ενώ επισήμανε ότι αν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου υπάρχουν καλύτεροι δείκτες είναι πιθανό να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία: «Είμαστε επιφυλακτικοί. Μετά θα σκεφτούμε για γυμνάσια και λύκεια» τόνισε.

Χαράλαμπος Γώγοςρεβεγιόνχριστουγενναπρωτοχρονιάσυσσώρευση κόσμουΔιασπορά κρουσμάτωνΔυτική Αττική
Keywords
Τυχαία Θέματα