«Γρίφος» το άνοιγμα των σχολείων για την κυβέρνηση-Τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα

21:52 3/1/2022 - Πηγή: Reporter

Αύριο (4/1) στις 14:00 συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν δηλώσεις.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να

ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Εξάλλου η κυρίαρχη αντίληψη στην κυβέρνηση είναι ότι στο σχολικό περιβάλλον οι μαθητές είναι υπό επιτήρηση σε επίπεδο υγειονομικού ελέγχου, ενώ αντιθέτως, εκτός σχολείου ο κίνδυνος να κολλήσουν τα παιδιά κορονοϊό είναι μεγαλύτερος.

Ωστόσο, η οριστική απόφαση θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Αυτό που δεν αποκλείεται, πάντως, είναι να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία. Μία σκέψη, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, είναι να υποβάλλονται σε self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές ή ο αριθμός των τεστ να αυξηθεί σε τρία από δύο την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Star, υπήρχε η σκέψη για επιστροφή με rapid test, ωστόσο είναι κάτι που θεωρείται πρακτικά πολύ δύσκολο να γίνει, αν φανταστεί κάποιος περίπου 1,5 εκατ. μαθητές να υποβληθούν μέσα σε ένα σαββατοκύριακο σε αυτή την διαδικασία.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο όταν υπάρχει ένα κρούσμα να υποβάλλονται σε καθημερινή βάση, για 5 μέρες, σε τεστ, όλοι οι μαθητές και όχι μόνο εκείνοι που κάθονταν κοντά στον συμμαθητή τους που νόσησε. Συζητείται ακόμη να μειωθεί το ποσοστό των μαθητών που απαιτείται να βρεθούν θετικοί για να κλείσει ένα τμήμα. Δηλαδή από το 50% συν 1, να γίνει 40% ή 30% συν 1.

Σημειώνεται πως το ζήτημα της ημερομηνίας ανοίγματος των σχολείων απασχόλησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη σημερινή (3/1) σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και η ηλικιακή ομάδα των νέων ασθενών -ώστε να διαπιστωθούν αν οι νέοι ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μέχρι τα 18 έτη- είναι παράγοντες που θα παίξουν κομβικό ρόλο στις αποφάσεις.

Μένοντας στο κυβερνητικό «στρατόπεδο», η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε απόψε σε δηλώσεις της στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για τα σχολεία: «Εγώ είμαι πάντα από αυτούς που λένε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και είναι πολλοί οι λόγοι. Στο σχολείο τα παιδιά κάνουν τεστ, φοράνε μάσκα, είναι σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σε σχέση με το να είναι στην παιδική χαρά, όπως είδα χθες που πέρασα από μια παιδική χαρά. Είναι απαραίτητο και για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι κλειστά τα σχολεία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μίλησε στο Mega: «πρόβλημα θα υπάρξει στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις, αν δεν ανοίξουν τα σχολεία. Δεν είναι μια απόφαση που δεν έχει οικονομικό κόστος. Κάποιοι από τους γονείς θα μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία, αλλά θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση».

άνοιγμα σχολείωνΕπιτροπή Εμπειρογνωμόνωνrapid testself testεπιδημιολογικά στοιχεία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Γρίφος, -Τα,grifos, -ta