ΓΣΕΕ: «Στοίχημα» η δημιουργία θέσεων εργασίας με το Ταμείο Ανάκαμψης

Η αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί για την Ελλάδα πρώτη προτεραιότητα ώστε να μετατραπεί σε μια σύγχρονη και παραγωγική χώρα. Βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης αποτελεί η απασχόληση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας, η οποία εξακολουθεί να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Άλλωστε όπως φάνηκε και χτες από τις εαρινές προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται

να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε παραμονή του Ελληνικού Πάσχα, ευρωπαϊκή διαδικτυακή συνάντηση που αφορούσε στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, παρουσία του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου για την Απασχόληση Nicolas Scmith καθώς και διμερής διαδικτυακή συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Απασχόλησης με τη ΓΣΕΕ, με θέμα το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης. Τη ΓΣΕΕ εκπροσώπησε ο Γενικός Σύμβουλος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Πούπκος.

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ τονίστηκε η πλήρης απουσία διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της πλευράς των εργαζομένων για ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το μέλλον της χώρας καθώς και για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει σκοπό η κυβέρνηση να προχωρήσει, σε μια ήδη, πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας μετά μάλιστα από τρία μνημόνια.

Εκφράστηκαν ταυτόχρονα οι σοβαρές επιφυλάξεις της πλευράς των εργαζομένων για το κατά πόσο η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων θα οδηγήσει τελικά στην δημιουργία ποιοτικών και πλήρους απασχόλησης θέσεων εργασίας, θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας της χώρας και θα οδηγήσει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του συνόλου της κοινωνίας.

Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων μέσω μεταρρυθμίσεων που θα προστατεύουν την εργασία, θα αυξάνουν τον κατώτατο μισθό και θα μειώνουν τη φορολογία των εργαζομένων.

Όπως αναφέρθηκε από την πλευρά της Συνομοσπονδίας οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να οδηγούν στην ενίσχυση των ίσων ευκαιριών απασχόλησης για όλους, στη μείωση της ευέλικτης και άτυπης απασχόλησης, στη μείωση του ποσοστού των νέων που στερούνται ταυτόχρονα απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και στην προστασία των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Επιπλέον ο Γιάννης Πούπκος ανέφερε επίσης ότι απαιτείται η δίκαιη θεσμική ρύθμιση της τηλεργασίας και η προστασία των εργαζομένων της νέας ψηφιακής εποχής και της νέας δομής της ελληνικής οικονομίας που θα προκύψει από τον ψηφιακό μετασχηματισμό που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί.

Τέλος επισημάνθηκε ότι η επαγγελματική κατάρτιση και ιδιαίτερα η συνεχής επαγγελματική κατάρτιση πρέπει να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη του νέου σχεδίου και να μετατραπεί από ένα στατικό, παθητικό και χαμηλής ποιότητας υποσύστημα σε ένα σύγχρονο, ενεργό και ποιοτικό πεδίο εκπαίδευσης που θα μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Απασχόλησης στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της έλλειψης κοινωνικού διαλόγου και ανέφεραν με τη σειρά τους ότι έλαβαν σοβαρά υπόψη τις απόψεις της ΓΣΕΕ, οι οποίες θα συζητηθούν και θα τεθούν υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης στις επόμενες συναντήσεις ενώ θα υπάρξει, εκ νέου, συνάντηση με τη ΓΣΕΕ ώστε να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει σχετική πρόοδος στα θέματα που ετέθησαν.

Γιώργος Αλεξάκης

Εθνικό Σχέδιο ΑνάκαμψηςΤαμείο Ανάκαμψης και ΑνθεκτικότηταςΕυρωπαϊκή ΕνωσηΓιάννης Πούπκος
Keywords
Τυχαία Θέματα