Η HELLENiQ ENERGY πρωταγωνιστεί και στη νέα εποχή της ενέργειας

Με οδηγό το πρόγραμμα «Vision 2025» που έχει καταρτίσει, προκειμένου να μετεξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο οργανισμό που θα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας, η HELLENiQ ENERGY συνδυάζει την ισχυρή κερδοφορία με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου 2024

Ενδεικτικά είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E., Ανδρέας

Σιάμισιης, στο μήνυμά του για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2024: «Τα οικονομικά μας αποτελέσματα παραμένουν ισχυρά σημειώνοντας υψηλές πωλήσεις προϊόντων διύλισης (+8%) και κερδοφορία EBITDA €338 εκατ. Κινητήριος δύναμη, εκτός του περιβάλλοντος διύλισης, παραμένουν οι αυξημένες εξαγωγές, η καλή λειτουργία των διυλιστηρίων και η επέκταση σε δραστηριότητες του εξωτερικού.

Στρατηγικά, προχωρούμε με την υλοποίηση του Vision 2025, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών μας δραστηριοτήτων, στη δημιουργία ενός νέου σημαντικού πυλώνα σε ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα επενδύει στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του Ομίλου και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού».

Επενδύσεις με όραμα

Με το Vision 2025 η HELLENiQ ENERGY «αγκαλιάζει» το αύριο της «έξυπνης» ενέργειας και του χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Οι επενδύσεις θα είναι αυξημένες και τα επόμενα χρόνια, κατανεμημένες περίπου ισόποσα, τόσο στον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και στην παραγωγή καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, όσο και στην ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ΑΠΕ και στη καθαρή ενέργεια, αλλά και στη μείωση των εκπομπών CO2. Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου, με την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού πυλώνα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επενδύσεις σε διαφορετικές τεχνολογίες, όπως φωτοβολταϊκά, αιολικά onshore & offshore, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο.

Υλοποίηση στρατηγικής

Κατά τη διάρκεια του Α’ Τριμήνου 2024, ο Όμιλος συνέχισε να υλοποιεί τη στρατηγική του σε όλες τις δραστηριότητες, με πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν μεσοπρόθεσμα στην ενίσχυση της κερδοφορίας, αλλά και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στον κλάδο της Διύλισης και Πετροχημικών, επικεντρώνεται στην περαιτέρω λειτουργική αριστοποίηση, καθώς και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση ενέργειας, παράλληλα με την αξιοποίηση τεχνολογιών δέσμευσης, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης CO2. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επέκταση του εργοστασίου παραγωγής πολυπροπυλενίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Όσον αφορά στις διεργασίες για εναλλακτικά καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, αναπτύσσεται μονάδα συμπαραγωγής Υδρογονωμένου Φυτικού Ελαίου (Hydrotreated Vegetable Oil, HVO) και, ταυτόχρονα, εξετάζονται επενδύσεις σε παραγωγή Βιώσιμου Αεροπορικού Καυσίμου (Sustainable Aviation Fuel, SAF), καθώς και πράσινου υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων.

Στη λιανική Εμπορία, στοχεύει στην αναβάθμιση των συνολικών υπηρεσιών, με την αξιοποίηση του εκτεταμένου δικτύου και των σύγχρονων τεχνολογιών. Η έμφαση δίνεται στον εξορθολογισμό τού δικτύου στην εσωτερική αγορά, με αύξηση του ποσοστού των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, καθώς και στη στοχευμένη επέκταση του δικτύου στο εξωτερικό.

ΑΠΕ

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η θυγατρική HELLENiQ Renewables αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες σε νέα έργα, κατά την τελευταία τριετία. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς που διαθέτει αυξήθηκε στα τέλη του Α’ Τριμήνου 2024 στα 381 MW, ενώ επιπρόσθετα έργα 0,7 GW βρίσκονται υπό κατασκευή, ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

Επισημαίνεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW. Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.

«Σε θέματα ΑΠΕ κινούμαστε προσεκτικά, καθώς τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Παρόλα αυτά, ωριμάζουμε το χαρτοφυλάκιό μας, το οποίο ανέρχεται σε 4,3 GW και προσβλέπουμε σε λειτουργία 1 GW στους επόμενους 18 μήνες», σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Υδρογονάνθρακες

Στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δεδομένων από τις τρισδιάστατες (3D) γεωφυσικές καταγραφές σε 3 θαλάσσιες περιοχές («Ιόνιο», «Block 2», «Block 10»), καθώς και από τις δισδιάστατες (2D) καταγραφές που είχαν πραγματοποιηθεί σε 2 θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την ερμηνεία τους να βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης», ολοκληρώθηκαν, επίσης, τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές και θα ακολουθήσει η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Με επιτυχία υλοποιείται και το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο στοχεύει στην ενσωμάτωση καινοτόμων λύσεων, αξιοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες και εισάγοντας βέλτιστες πρακτικές στις περισσότερες περιοχές επιχειρηματικής δραστηριότητας της HELLENiQ ENERGY. Κινείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, που αφορούν στο Ψηφιακό Διυλιστήριο, στις Ψηφιακές Λειτουργίες σε επίπεδο Ομίλου, καθώς και στην ψηφιοποίηση στη λιανική εμπορία και στο δίκτυο των πρατηρίων. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει οικονομικό όφελος περίπου 60 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου και εκτιμάται ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεισφέρει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Δυναμική ανανέωση προσωπικού

Η HELLENiQ ENERGY αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ, το 12% των συνολικών εξαγωγών και το 5% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Επιμένει στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, αλλά και στην αξιοποίηση υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Την τελευταία πενταετία προχώρησε σε δυναμική ανανέωση του προσωπικού της και ολοκλήρωσε πάνω από 1.000 προσλήψεις, ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες του εξωτερικού με μακροχρόνια θητεία σε μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίοι πλέον αξιοποιούνται για την κάλυψη στρατηγικών αναγκών του Ομίλου.

Κοινωνική προσφορά

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε το αξιοσημείωτα θετικό πρόσημο των κοινωνικών πρωτοβουλιών του Ομίλου. Είναι ενδεικτικό ότι, το 2023 πραγματοποίησε πρωτοβουλίες που έφτασαν τα €20,8 εκατομμύρια, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στις ζωές περισσότερων από 750.000 πολιτών.

Στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας, η Εταιρεία εστιάζει σε 4 βασικούς άξονες, που αφορούν στη Κοινωνία, την Εκπαίδευση, το Περιβάλλον και την ενότητα Πολιτισμός & Αθλητισμός.

Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της θυγατρικής ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, στην Ελευσίνα.

«Κύμα ζεστασιάς»

Η HELLENiQ ENERGY στήριξε και τον χειμώνα τη Δημόσια Υγεία προσφέροντας ξανά - μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης ΕΚΟ, στα μεγαλύτερα Δημόσια Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής, «Η Αγία Σοφία», «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» και «Παίδων Πεντέλης», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κύμα Ζεστασιάς».

Επίσης, προσέφερε δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης έως 500 λίτρα/οικογένεια σε πολυμελείς οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ συνεχίζει το πρόγραμμα προσφοράς πετρελαίου σε 159 σχολεία όλων των βαθμίδων σε όμορους Δήμους όπου δραστηριοποιείται. Αξίζει να σημειωθεί πως, τα τελευταία 15 χρόνια, από την πρωτοβουλία αυτή έχουν επωφεληθεί πάνω από 2.000 σχολικές μονάδες.

Στήριξη πλημμυροπαθών

Ένα ακόμα παράδειγμα δράσης με υψηλό κοινωνικό αποτύπωμα είναι η δέσμευση χρηματικού ποσού ύψους 10 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα υλοποιήσει η HELLENiQ ENERGY στην πληγείσα από τη θεομηνία Θεσσαλία.

Για τη μεγιστοποίηση του οφέλους προς την τοπική κοινωνία, όλες οι δράσεις θα υλοποιηθούν απευθείας από την HELLENiQ ENERGY, με στόχο τη μείωση του χρόνου παράδοσης των έργων, αλλά και την άρτια χρήση των πιο σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων σε κάθε τομέα. Οι επιμέρους πρωτοβουλίες θα εξειδικευθούν σε συνεργασία με την Πολιτεία, τα συναρμόδια Υπουργεία και τους τοπικούς φορείς. Συγκεκριμένες δράσεις θα υλοποιηθούν και σε συνεργασία με άλλα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Κρίσιμης σημασίας υπήρξε η συνεισφορά της HELLENiQ ENERGY και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, όπου πρόσφερε 8 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση του ΕΣΥ και την αγορά κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Αρωγή στη νέα γενιά

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά αλλά και στους όμορους Δήμους που δραστηριοποιείται, η HELLENiQ ENERGY o Όμιλος έχει βραβεύσει συνολικά περισσότερους από 4.300 απόφοιτους από 34 Γενικά και 16 Επαγγελματικά Λύκεια, στους οποίους προστίθενται ακόμα οι 360 αριστούχοι της φετινής χρονιάς και οι οποίοι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, η HELLENiQ ENERGY στο πλαίσιο του Προγράμματος «Proud of Youth», απένειμε 22 υποτροφίες σε αριστούχους τελειόφοιτους και απόφοιτους Πανεπιστημίου, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ελλάδας. Από την έναρξη του Προγράμματος Υποτροφιών έως σήμερα, έχουν δοθεί συνολικά 292 υποτροφίες.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η HELLENiQ ENERGY έχει προσφέρει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της Εκπαίδευσης.

Ουσιαστική επένδυση στον πολιτισμό

Στον τομέα του Πολιτισμού, η HELLENiQ ENERGY ως Μέγας Χορηγός της «2023 ΕΛΕΥΣΙΣ-Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης» προσέφερε, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση μελετών για την αποκατάσταση των κτιρίων «ΙΡΙΣ Ι», «ΙΡΙΣ ΙΙ», «ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ», «ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ», «ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ». Παράλληλα, με τη συμβολή της Εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θυγατρικής της HELLENiQ ENERGY, η πόλη της Ελευσίνας αποκτά έναν σύγχρονο χώρο Πολιτιστικών εκδηλώσεων, υψηλών προδιαγραφών.

Στηρίζει το μέλλον του αθλητισμού

Η HELLENiQ ENERGY έχει να επιδείξει πλούσιο έργο και στον τομέα του Αθλητισμού. Μέσω της θυγατρικής ΕΚΟ, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας εμπορίας καυσίμων, συνεχίζει να στηρίζει - ως ονοματοδότης και Μέγας Χορηγός - το ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, έχοντας συμβάλει στην προσπάθεια επιστροφής του στο καλεντάρι του WRC και στις επιτυχημένες διοργανώσεις της τελευταίας τριετίας. Με την υποστήριξη του Ομίλου, το «EKO Ράλλυ Ακρόπολις» θα συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIA (WRC) μέχρι και το 2027, προβάλλοντας τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, η ΕΚΟ έχει ανανεώσει τη συνεργασία της και με την Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), ως Μέγας Χορηγός όλων των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ, στηρίζοντάς υπερήφανα τις προσπάθειές τους για διακρίσεις στα διεθνή αθλητικά δρώμενα. Παράλληλα, ο Όμιλος ενισχύει ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, που έχουν έδρα στους Όμορους Δήμους των εγκαταστάσεών του, προάγοντας την ευγενή άμιλλα και προωθώντας τα νέα ταλέντα.

#HELLENIQ_ENERGY_HOLDINGS #Reporter_Magazine
Keywords
energy, νέα, εποχη, energy, πετρελαιο θερμανσης, vision, reporter, ebitda, απε, offshore, fuel, θυγατρική, block, κρητη, αεπ, προσφορες, εταιρεία, ελληνικα, πετρελαιο, εκο, σχολεια, σεβ, youth, ελλαδα, wrc, eko, fia, εοκ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, αεπ, αθλητικα, δωρεαν, εδρα, εθνικη, θητεια, μπασκετ, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, υγεια, υδρογονο, wrc, αγορα, αθλητισμος, αυξηση, αρθρο, αξιζει, αμιλλα, αξονες, απε, βιωσιμη αναπτυξη, βλεμμα, βρισκεται, δυναμη, διυλιστηριο, δοθει, δρωμενα, δικτυο, δικτυα, ευρω, εκο, εκπαιδευση, ενεργεια, εργα, εξελιξη, εξωστρεφεια, αιολικα, επενδυσεις, επιτυχια, εταιρεία, θεσσαλια, θετικο, θυγατρική, ιστορικο, ισχυς, λειτουργια, λογια, μειωση, νεα γενια, νοσοκομεια, ομιλος, οφελος, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πολιτεια, προβληματα, προσληψεις, πωλησεις, ραλλυ ακροπολις, ραλλυ, συγχρονο, υλοποιηση, ψηφιακο, ebitda, εξαγωγες, ελληνικα, εμφαση, fia, fuel, χωρα, offshore, πηγες, reporter, θεματα, vision
Αναζητήσεις
i-helleniq-energy-protagonistei-kai-sti-nea-epochi-tis-energeias.htm
Τυχαία Θέματα