Η διπλή… απειλή για τα meme coins

Από το ντεμπούτο του Dogecoin το 2013, η αγορά των meme coins έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, φτάνοντας σε συνολική κεφαλαιοποίηση 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως τον Ιούνιο του 2024.

Μόνο τον Μάρτιο, η εν λόγω κατηγορία περιουσιακών στοιχείων προσέλκυσε έναν τεράστιο όγκο συναλλαγών 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανταλλακτήρια, ξεπερνώντας τα μεγάλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum και το Solana. Ωστόσο, αυτός ο τομέας αντιμετωπίζει κινδύνους.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της CoinShares,

η μεγάλη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των κατόχων meme coins υπογραμμίζει έναν αξιοσημείωτο κίνδυνο χειραγώγησης της αγοράς και προκλήσεων ρευστότητας λόγω της σημαντικής συγκέντρωσης tokens μεταξύ λίγων κατόχων.

Οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ή οι «φάλαινες» μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τιμή του token κάνοντας μεγάλες συναλλαγές, προκαλώντας αστάθεια. Επιπλέον, εάν ένας μικρός αριθμός διευθύνσεων κατέχει τα περισσότερα από τα tokens, μπορεί να προκύψουν ζητήματα ρευστότητας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν οι ίδιες διευθύνσεις ελέγχουν και την παροχή ρευστότητας σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια.

Ο υψηλός συντελεστής Gini, περίπου 0,8, για αυτά τα meme coins υποδηλώνει μια σημαντική συγκέντρωση των εν λόγω tokens.

Για τους μη μυημένους, αυτή η μέτρηση αξιολογεί την κατανομή των tokens μεταξύ διαφορετικών διευθύνσεων. Αυτός ο συγκεντρωτισμός εγκυμονεί κινδύνους όπως πιθανή χειραγώγηση της αγοράς, προκλήσεις ρευστότητας και αυξημένη ανησυχία των επενδυτών, κι έτσι είναι απαραίτητη προσεκτική εξέταση κατά την αξιολόγηση αυτών των tokens που κάποιοι χαρακτηρίζουν «αστεία».

Οι επενδυτές συρρέουν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης meme coin

Κατά την εξέταση των σχετικών όγκων συναλλαγών, η CoinShares διαπίστωσε ότι η επιρροή των παλαιότερων νομισμάτων meme, όπως το Dogecoin και το Shiba Inu, μειώνεται. Αντίθετα, το PEPE και μια σειρά από νέα meme coins Solana έχουν κερδίσει έλξη, αντιπροσωπεύοντας πλέον συνολικά πάνω από το 50% του όγκου συναλλαγών.

Αυτή η στροφή αντανακλά μια πρόσφατη προτίμηση των επενδυτών προς νεότερα meme coins. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως οι αναπτυσσόμενες κοινότητες, τα οικοσυστήματα blockchain, καθώς και η δυνατότητα για υψηλότερες αποδόσεις.

Παρόλα αυτά, η ρευστότητα και η μεγαλύτερη ιστορία των καθιερωμένων meme coins παραμένουν σημαντικά.

Αντίστοιχα, το υψηλό ανοικτό ενδιαφέρον (open interest) των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αντανακλά το τεράστιο αποτύπωμα της αγοράς αυτών των νομισμάτων και υποδηλώνει αυξημένες κερδοσκοπικές συναλλαγές. Για παράδειγμα, το open interest του Dogecoin σημείωσε πρόσφατα ρεκόρ 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αυτό του PEPE αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% στα 850 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο.

Η άνοδος του ανοιχτού ενδιαφέροντος, που έχει πλέον ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, υποδηλώνει, επισημαίνει το CryptoPotato, αυξημένη αστάθεια των τιμών και δείχνει ότι οι επενδυτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις θέσεις μελλοντικής εκπλήρωσης (future positions) για να διαχειριστούν την έκθεσή τους σε meme coins.

#κρυπτονομίσματα #dogecoin #tokens #COINSHARES #CRYPTOPOTATO #φάλαινες
Keywords
Αναζητήσεις
i-dipli-apeili-gia-ta-meme-coins.htm
Τυχαία Θέματα