Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση roller coaster- Θετικό κλείσιμο με αμερικανική βοήθεια

Άλλη μια συνεδρίαση roller coaster η σημερινή (12/6) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με εναλλαγές προσήμων μέχρι το μέσο της και δυναμικό ξέσπασμα μετά τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, ο ΓΔ έκλεισε στις 1451 μονάδες +0,17% (υψ. 1459 - χαμ. 1448) με τζίρο ελαφρώς βελτιωμένο στα 107 εκατ. ευρώ (αλλά ακόμα χαμηλότερο του επιθυμητού) και με αρκετές

μετοχές να εναλλάσονται μεταξύ πράσινου και κόκκινου.

Αρνητική εντύπωση οι εντολές στο κλείσιμο σε δεικτοβαρείς μετοχές που τελικά παρέσυραν χαμηλότερα και τον ΓΔ , όπως ΟΤΕ & ΟΠΑΠ που από το +1% έκλεισαν οριακά αρνητικές (-0,07%) αλλά και η ΔΕΗ με κλείσιμο στο +0,09% και η ΑΡΑΙΓ που από το +2,5% στις 17:00 έκλεισε τελικά στα 11,68 +0,86%.

Από τις μετοχές πρωταγωνιστές, ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στην ΕΕΕ με κλείσιμο στο 32,08 +1,5% αλλά και σε ΓΕΚ & ΤΕΝΕΡΓ με αποδόσεις +1,3% & +0,9% αντίστοιχα.

Θετική συνεδρίαση και από ΒΙΟ στο 6,26 +2,1% ενώ στο κλείσιμο έσωσε το αρνητικό πρόσημο η Metlen στο 36,6 +0,38% (με χαμηλό ημέρας στο 36,1 που συνιστά νέο χαμηλό μετά το placement).

Βίοι αντίθετοι για τα διυλιστήρια με την Hellenic Energy στο 8,32 +1,3% και την ΜΟΗ στο 25,36 -1,55%.

Νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό για την Cenergy στο 9,59 αλλά κλείσιμο χαμηλότερα στο 9,22 -2,4%.

Ο κλάδος που έδωσε τον τόνο του ανοδικού κύματος για άλλη μια φορά ήταν ο τραπεζικός (ΔΤΡ 1301 +0,3% από υψηλό 1316 +1,5%) με ατμομηχανή την ΕΥΡΩΒ (όπου έφτασε πάλι ενδοσυνεδριακά στο 2,19) κλείσιμο τελικά στο +1,2%. Υποαπέδωσε για άλλη μια συνεδρίαση η ΕΤΕ στο 8,176 -1,4% στα νέα για καθυστέρηση στο placement του τελευταίου 18% που κρατά το ΤΧΣ για το Φθινόπωρο, αντί του αρχικού σχεδιασμού για Ιούλιο.

Όπως αναφέραμε το έναυσμα της αντίδρασης (έστω και ασθενικής στο κλείσιμο) προήλθε από τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ όπου τελικά ήταν χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο στο 3,3%,κάτι που οι αγορές εκτίμησαν ως πολύ θετικό σημάδι για αλλαγή στάσης της Fed και σήμα για έναρξη μείωσης επιτοκίων και στις ΗΠΑ μετά την ΕΕ (αναμένουμε βέβαια και τις εξαγγελίες Powell το βράδυ για να ξέρουμε που βαδίζουμε). Η είδηση αυτή έδωσε το απαραίτητο boost στις αγορές παγκοσμίως με τις ευρωπαικές να τσιμπάνε άμεσα +1% ενώ και στο άνοιγμα οι αμερικάνικες αγορές κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά (S&P και Nasdaq) στο +1,2% αυτή την ώρα.

Άλλο ένα νέο που έπαιξε θετικό ρόλο στην σημερινή συνεδρίαση ήταν η πρόθεση του κράτους για πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους 8 δις ευρώ που προβλεπόταν να πληρωθούν έως το 2027. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg μια τέτοια κίνηση θα επιβεβαιώσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα δώσει θετικό σήμα στις αγορές Ομολόγων για περαιτέρω μείωση των spread.

Να θυμίσουμε εδώ ότι όταν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη κίνηση ο δείκτης Χρέους/ΑΕΠ θα πέσει στο 148% για το 2024 (ο μικτός δείκτης ,αφού ο καθαρός είναι αρκετά χαμηλότερος λόγω των ταμειακών διαθεσίμων των 35 δις που θα μειωθούν ισόποσα), ποσοστό που έχει να καταγραφεί στην χώρα από το 2010 και το ξεκίνημα της κρίσης χρεόυς.

Τέλος να αναφέρουμε ότι παρά το θετικό κλείσιμο του ΓΔ, η αγορά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 1455 και συνεχίζει να κινείται πέριξ αυτού, κάτι που αρχίζει και προβληματίζει ειδικά ημέρες που τα νέα τόσο τα διεθνή όσο και τα εγχώρια είναι βοηθητικά και δεν δικαιολογούν γράφημα καρδιογραφημα σαν το σημερινό.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης #χρηματιστήριο #ΧΑ #ΓΔ #πληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-synedriasi-roller-coaster--thetiko-kleisimo-me-amerikaniki-voitheia.htm
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο, Συνεδρίαση, - Θετικό,chrimatistirio, synedriasi, - thetiko