Η ΕΚΤ χρειάζεται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων, λέει η Bundesbank

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια «αρκετές» φορές και στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα, προτού τιθασευτεί πλήρως ο πληθωρισμός, δήλωσε σήμερα (23/5) ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Joachim Nagel.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η ΕΚΤ

αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο και υποσχέθηκε περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής της για την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των τιμών. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται τώρα στο τελικό στάδιο σύσφιξης της πολιτικής της, έχοντας προηγουμένως προχωρήσει στις ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων στην 25χρονη ιστορία της.

«Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της», είπε ο Nagel σε ομιλία του και πρόσθεσε: «Θα χρειαστούν αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων για να φτάσουμε σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο και στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί σε βιώσιμο επίπεδο».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το Reuters, είναι ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να «τρέχει» στο 7%, πάνω από τρεις φορές του στόχου του 2% της ΕΚΤ και μια σημαντική επιβράδυνση, ιδιαίτερα για τα βασικά αγαθά, ενδέχεται να μην έρθει πριν από το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να χρειαστούν δύο ή τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75% ή στο 4% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα τα παρατήσω μέχρι να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών», τόνισε ο Nagel. «Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι το 2%, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Και θέλουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο στο εγγύς μέλλον», είπε.

Προς το παρόν, οι αγορές περιμένουν άλλες δύο αυξήσεις 25 μονάδων βάσης και μείωση επιτοκίων στις αρχές του 2024, μια προσδοκία που ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ήδη βγάλει από την ατζέντα.

ΓΙΟΑΚΙΜ ΝΑΓΚΕΛΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑεπιτόκιαΝομισματική ΠολιτικήReutersπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα