Η Ελλάδα κάλυψε το 50% του στόχου δανεισμού για φέτος

Με το οικονομικό επιτελείο να έχει προαναγγείλει πως θα δανειστεί συνολικά 7 δισ. ευρώ για το 2023, το Ελληνικό Δημόσιο εξασφάλισε ήδη τα 3,5 δισ. ευρώ με την χθεσινή (17/1) έκδοση του 10ετούς ομολόγου, την πρώτη έξοδο στις αγορές για φέτος, που αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματική.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές για το ομόλογο «άγγιξαν» τα 21,9 δισ. ευρώ, σχεδόν 50% υψηλότερες από τα 15 δισ. ευρώ που είχαν προσφερθεί στην Ελλάδα

για το αντίστοιχο 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο του 2022, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,279%, προσφέροντας κουπόνι 4,25%. Η χώρα δανείστηκε φθηνότερα σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί τότε σε 4,44%, ενώ πρόκειται για ένα δύσκολο επίτευγμα λαμβάνοντας υπόψη την ραγδαία άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων καταθέσεων.

Η μεγάλη ζήτηση συνέβαλε, επίσης, στο να συγκρατηθεί το επιτόκιο του ομολόγου στο mid swap +156 μονάδες βάσης από το mid swap +175 μ.β. που ήταν η αρχική εκτίμηση του ΟΔΔΗΧ. Κι αυτό διότι ενώ στο βιβλίο είχαν γραφτεί πάνω από 17,5 δισ. ευρώ προσφορών, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αποφάσισε να κατεβάσει το περιθώριο επιτοκίου στις 170 μ.β. Τότε το βιβλίο παραγγελιών αυξήθηκε και οι προσφορές ξεπέρασε και τα 20 δισ. ευρώ, ενώ τελικό spread περιορίστηκε κι άλλο.

Από το σύνολο των 3,5 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν, σχεδόν 2,8 δισ. ευρώ κατέληξαν σε ισχυρούς και ποιοτικούς επενδυτές από το εξωτερικό, ενώ παρά την υψηλή ζήτηση, μόλις 700 εκατ. ευρώ κατέληξε σε ελληνικά «χέρια». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, το 78% κατανεμήθηκε σε επενδυτές κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιβηρική Χερσόνησο. Η συναλλαγή καλύφθηκε κυρίως από τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων (47%) και από τράπεζες (27%), ενώ τα hedge funds μετείχαν κατά 11% και τα συνταξιοδοτικά Ταμεία κατά 6%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ στο τέλος Δεκεμβρίου προσδιόρισε το ύψος του δανειακού προγράμματος για φέτος στα 7 δισ. ευρώ έναντι 8,3 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο από τις αγορές πέρυσι. Ωστόσο, το μειωμένο ποσό κρίνεται επαρκές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2023. Εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων ο ΟΔΔΗΧ αναμένει επιπλέον έσοδα 4,2 δισ. ευρώ από άλλες διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α.). Μάλιστα, ο Οργανισμός ετοιμάζεται να εκδώσει και «πράσινο ομόλογο» μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που το επιτρέψουν και οι συνθήκες.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της εξόδου στις αγορές, τόσο ως προς τη ζήτηση όσο και ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων, εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι ήταν πολύ θετική, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές. «Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας.

Καλύτερα κι από τα μνημόνια

Στο «τακτικό» ραντεβού της -όπως κάθε Ιανουάριο πια- με τις αγορές ομολόγων, η Ελλάδα έκανε «ποδαρικό» στο 2023 με ποσό που είχε να εμφανιστεί από τις προ-μνημονίων εποχές. Συγκεκριμένα, τα 3,5 δισ. ευρώ που άντλησε είναι το αμέσως μεγαλύτερο ποσό από τα 3 δισ. ευρώ που είχε «τραβήξει» η χώρα πέρυσι τον Ιανουάριο, αλλά και τον αντίστοιχο μήνα του 2014 με το «ομόλογο Σαμαρά».

Άξια αναφοράς και η υπερκάλυψη 6,2% που εξασφάλισε η χθεσινή έκδοση, με την προσέλκυση προσφορών που ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι το ελληνικό ομόλογο έχει «βάθος» στην αγορά και είναι σωστά τιμολογημένο. Με επιτόκιο 4,279% το ελληνικό ομόλογο ήταν 1,65% πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό, ενώ πέρυσι ήταν στο 1,8%. Επιπλέον, το ομόλογο έκλεισε με επιτόκιο μόλις 0,2% υψηλότερο από της Ιταλίας και 2,2% από της Γερμανίας. Κι όλα αυτά χωρίς επενδυτική βαθμίδα και με ομόλογα πιστοληπτικής αξιολόγησης κατηγορίας «junk». Αριστοτέλης Παππάς - Γιώργος Αλεξάκης ΕΛΛΑΔΑδανειαΑγορές2023
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα