Η Φινλαδία, τα ΚΑΕ και η διακομματική τροπολογία

Το παράδειγμα της λειτουργίας καταστημάτων αφορολογήτων ειδών (ΚΑΕ) σε διασυνοριακές πύλες με τρίτες χώρες και σε άλλες χώρες όπως η Φινλανδία ήταν ένα από τα επιχειρήματα για την υπερψήφιση σε διακομματικό επίπεδο της τροπολογίας (επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω Folli Follie) που κατατέθηκε το 2018 και προέβλεπε την παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020 της πώλησης αφορολόγητων ειδών σε παραμεθόριους σταθμούς με χώρες εκτός Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι αυτό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αίτημα της εταιρία Dufry, που ελέγχει τα ΚΑΕ

στην Ελλάδα ήδη από το 2013. Στόχο είχε την τόνωση του τζίρου καθώς θα επέτρεπε τη δυνατότητα πώλησης αφορολογήτων στους παραμεθόριους σταθμούς με Αλβανία, Β. Μακεδονία και Τουρκία, όπου υπάρχει σημαντική κίνηση.

Το ενδιαφέρον τότε της Folli – Follie είχε να κάνει με το ότι είχε λάβει ως μέρος της συμφωνίας πώλησης μετοχές της Durfry τις οποίες θα μπορούσε να πωλήσει στη βάση ενός δεσμευτικού σχεδίου με προκαθορισμένους στόχους λειτουργικής κερδοφορίας των ΚΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που προέτασσε η διοίκηση των ΚΑΕ τότε ήταν το εύλογο επιχείρημα ότι και στην Ελλάδα μπορεί να ισχύσει ό,τι και σε άλλα κράτη μέλη που έχουν σύνορα με άλλες χώρες εκτός ΕΕ όπως η Φινλανδία, η Πολωνία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ουγγαρία κτλ.

Την τροπολογία τότε είχε καταθέσει ως βουλευτική ο Μάκης Μπαλαούρας ενώ βέβαια διακομματικά και πάλι είχε ψηφιστεί το 2019 η ανανέωσή της.

Γιώργος Αλεξάκης

ΚΑΕΦινλαδίαΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα