Η κατάρρευση του πετρελαίου δημιουργεί «παράθυρο» ευκαιρίας για Έλληνες εφοπλιστές

Η ιστορική πτώση που κατέγραψε η τιμή του αμερικανικού αργού δημιουργεί ευκαιρίες για τους Έλληνες εφοπλιστές με στόλο tankers VLCCs.

Υπενθυμίζεται ότι το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού αργού (WTI) διολίσθησε τη Δευτέρα κατά 55,90 δολ. ή 306% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο -37,63 δολ. το βαρέλι.

Η επικείμενη εξάντληση της αποθηκευτικής ικανότητας στην ξηρά διατηρεί έντονο

το ενδιαφέρον για πλωτή αποθήκευση αργού, επισημαίνει η ναυλομεσιτική Affinity Tankers. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Braemar, η οποία τονίζει ότι παρά τη ραγδαία μείωση της ζήτησης, η πλωτή αποθήκευση θα στηρίξει τους ναύλους των tankers τους επόμενους μήνες.

Ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 26,6% του παγκόσμιου στόλου των δεξαμενοπλοίων. Οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων με τα περισσότερα VLCCs είναι η Maran Tankers του Γιάννη Αγγελικούση με 40, η Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου με 17, η Olympic Shipping and Management του Ιδρύματος Ωνάση με 16, η Navios Maritime Acquisition της Αγγελικής Φράγκου με 13, η Capital Ship Management του Βαγγέλη Μαρινάκη με 11, η Pantheon Tankers της Άννας Αγγελικούση με 10, η EastMed του Θανάση Μαρτίνου με 9, η Kyklades Maritime της οικογένειας Αλαφούζου με 8 και η Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου με 7.

Περίπου 146 εκατ. βαρέλια αργού βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποθηκευμένα σε 110 tankers, στοιχεία ισοδύναμα με τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2009. Την περασμένη εβδομάδα, η ίδια ποσότητα ήταν μοιρασμένη σε 114 tankers. Οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς, καθώς οι έμποροι νοικιάζουν δεξαμενόπλοια για να αποθηκεύσουν το πλεόνασμα του αργού που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, αλλά και να επωφεληθούν του φαινομένου contango, όταν δηλαδή οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές spot. Όσο μεγαλύτερη η απόκλιση στις τιμές, τόσο περισσότερο πληρώνει ο ναυλωτής για τη χρήση ενός tanker ως μέσο αποθήκευσης και εξακολουθεί να κερδίζει, καθώς αγοράζει πετρέλαιο τώρα και το πουλά αργότερα.

«Είναι βέβαιο ότι η ζήτηση για tankers θα συνεχίσει να μεγαλώνει, καθώς το πετρέλαιο δε θα έχει πουθενά αλλού να αποθηκευτεί, όταν οι παγκόσμιες αποθήκες γεμίσουν» τονίζει η Braemar.

Οι «μαύρες» εκτιμήσεις της BIMCO

Στον αντίποδα, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της BIMCO για την πορεία της αγοράς tankers από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και έπειτα.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2020 υπήρξε ένα από τα πιο κερδοφόρα της προηγούμενης δεκαετίας για τα tankers και ελπίζουμε ότι αυτά τα κέρδη θα προσφέρουν απόθεμα ρευστότητας για τους δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν. Μόλις ολοκληρωθεί η περικοπή της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, το κερδοφόρο ταξίδι είναι πιθανό να διακοπεί» τονίζει ο επικεφαλής αναλυτής της BIMCO, Peter Sand. Οι ναύλοι για τα tankers στη spot αγορά και οι τιμές χρονοναύλωσης θα αντιμετωπίσουν τεράστια πίεση μετά τον Απρίλιο, λόγω της μαζικής πτώσης στη ζήτηση και των εξαγωγών πετρελαίου, αναφέρεται στο report της BIMCO.

Παρότι η αύξηση της πλωτής αποθήκευσης παρέχει στην αγορά μία στήριξη, δε θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη ραγδαία μείωση της ζήτησης και την πλεονάζουσα χωρητικότητα. Επομένως, εκτιμάται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η αγορά θα έρθει αντιμέτωπη με μία ριζικά διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν του πρώτου εξαμήνου του έτους, υπογραμμίζει.

Παρά τις «μαύρες» προβλέψεις της BIMCO, τα συμβόλαια για VLCCs συνεχίζουν να κλείνουν σε επίπεδα άνω των 180.000 δολαρίων την ημέρα, σύμφωνα με την Tankers International.

Γιώργος Γεωργίου

ΝΑΥΤΙΛΙΑΠΕΤΡΕΛΑΙΟΈλληνες εφοπλιστέςVlccδεξαμενόπλοιαtankersαμερικανικό αργό
Keywords
Τυχαία Θέματα