Η «μάχη των φύλων» στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παρουσιάσει τους Μεξικανούς μετανάστες ως εγκληματίες, εμπόρους ναρκωτικών και βιαστές και ήθελε να χτιστεί ένα τείχος στα νότια σύνορα κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Κι όμως, ο πρώην πρόεδρος γοητεύει όλο και περισσότερο ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ειδικότερα τους άνδρες.

Η αντίπαλός του, η Κάμαλα Χάρις από την άλλη, έχει ερείσματα κατά κύριο λόγο στο γυναικείο εκλογικό σώμα: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Quinnipiac, το 58% των γυναικών σε όλες τις

ΗΠΑ σκοπεύουν να ψηφίσουν τη Χάρις και το 37% τον Τραμπ. Στους άνδρες, η αναλογία είναι σχεδόν αντίστροφη: 57%-39% υπέρ του Ρεπουμπλικάνου.

Η τάση αυτή δεν είναι νέα, όπως υπενθυμίζει σε ρεπορτάζ του ο Spiegel. Σε προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ, οι γυναίκες είχαν ήδη την τάση να ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς και οι άνδρες τους Ρεπουμπλικάνους. Τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα το 2012 όσο και ο Τζο Μπάιντεν το 2020 οφείλουν τις νίκες τους στις γυναίκες ψηφοφόρους. Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι εξαιρετικά βαθύ.

Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι ακόμη μεγαλύτερο σε ορισμένες πολιτείες που μπορούν να κρίνουν καθοριστικά το αποτέλεσμα της προεδρικής κούρσας του Νοεμβρίου

Πως αυτοπροβάλλονται οι υποψήφιοι

Ο Τραμπ παρουσιάζει τον εαυτό του ως υπεράνθρωπο. «Αγαπάω τις ωραίες γυναίκες και οι ωραίες γυναίκες αγαπούν έμενα», είχε πει κάποτε. Τέτοιου είδους ρητορική και συμπεριφορά προκαλούν αρνητική εντύπωση στο γυναικείο εκλογικό κοινό, το οποίο ψηφίζει εναντίον του. Αυτό το ύφος όμως προσελκύει αρκετούς άνδρες-ψηφοφόρους, όχι μόνο από τον λευκό πληθυσμό, όπως ενδεχομένως θα ανέμεναν οι περισσότεροι, αλλά ακόμη και μεταξύ μειονοτήτων, στις οποίες ο Τραμπ έχει επιτεθεί στο παρελθόν. Ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος βλέπει στον Τραμπ ένα είδος «ανδρικού προτύπου».

Για πολλές γυναίκες ψηφοφόρους, η Χάρις, ενσαρκώνει την εικόνα μιας γυναίκας με αυτοπεποίθηση που δεν αφήνει τον εαυτό της να ηττηθεί και εκπροσωπεί τις γυναικείες ανησυχίες. Σε αντίθεση με τη Χίλαρι Κλίντον το 2016, η ίδια η υποψήφια σκόπιμα δεν εστιάζει στο φύλο της. Ο Τραμπ προσπαθεί επανειλημμένα να επιτεθεί στην αντίπαλό του με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Την αποκαλεί «τρελή», «χαζή σαν πέτρα». Η Χάρις έχει μέχρι στιγμής σταθεί με ψυχραιμία απέναντι στις επιθέσεις. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή της στο CNN τι γνώμη έχει για τη δήλωση του Τραμπ ότι «ανακάλυψε μόλις πρόσφατα τη μαυρίλα της για να την εκμεταλλευτεί πολιτικά», απάντησε απλώς: «Είναι η ίδια κουρασμένη μέθοδος. Επόμενη ερώτηση».

Κοινωνική αλλαγή - ιδίως στις γυναίκες

Η Χάρις είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ. Αλλά είναι επίσης η δεύτερη γυναίκα υποψήφια μέσα σε οκτώ χρόνια - και η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Οι ημέρες κατά τις οποίες οι άνδρες κατείχαν σχεδόν όλες τις θέσεις-κλειδιά και κυριαρχούσαν στην κοινωνία και συχνά στις οικογένειές τους φτάνουν στο τέλος τους.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, ορισμένοι άνδρες αισθάνονται ότι χάνουν ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, ότι έχουν λιγότερες προοπτικές και ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις γυναίκες στο σχολείο ή στην εργασία. Ο Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εκμεταλλεύονται συνεχώς αυτή τη δυσαρέσκεια και αυτοπροβάλλονται ως «πρωταθλητές του ανδρισμού».

Το Κέντρο Έρευνας για την Αμερικανική Ζωή δημοσίευσε στις αρχές του έτους μια μελέτη για 20 χώρες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σε πολλές χώρες οι νέοι άνδρες και οι νέες γυναίκες απομακρύνονται πολιτικά μεταξύ τους, ολοένα και περισσότερο. Στη γενιά Ζ, δηλαδή σε όσους γεννήθηκαν από το 1995 περίπου και μετά, οι γυναίκες τείνουν να κινούνται σχεδόν παντού προς τα αριστερά και οι άνδρες προς τα δεξιά. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων. Σύμφωνα με ερευνητές, αυτό οφείλεται εν μέρει στην απότομη αύξηση του ποσοστού των ανύπαντρων γυναικών - οι οποίες δεν έχουν σύζυγο με τον οποίο μπορούν να ευθυγραμμιστούν πολιτικά. Επιπλέον, το κίνημα #MeToo και η αποκάλυψη πολυάριθμων περιπτώσεων σεξουαλικής βίας έχουν επίσης ταρακουνήσει πολλές νεαρές γυναίκες, οι οποίες απορρίπτουν το ύφος του Τραμπ.

Οι αμβλώσεις ξανά στο προσκήνιο

Το ζήτημα των αμβλώσεων διχάζει. Ενώ οι ακραίες θρησκευτικές ομάδες επιδιώκουν να απαγορεύσουν σχεδόν όλες τις αμβλώσεις, τα φιλελεύθερα και προοδευτικά κινήματα ζητούν σχεδόν απεριόριστη ελευθερία για τις γυναίκες να αποφασίζουν οι ίδιες.

Μετά την ανατροπή του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο ανέτρεψε το πανεθνικό δικαίωμα στην άμβλωση, το θέμα αυτό ήταν ήδη το κορυφαίο θέμα ψήφου για τις γυναίκες στις εκλογές του 2022 για το Κογκρέσο.

Για τις γυναίκες ψηφοφόρους από τις αμφίρροπες πολιτείες, η άμβλωση είναι πλέον και πάλι το υπ' αριθμόν ένα θέμα των προεδρικών εκλογών. Για τους άνδρες, κατατάσσεται πολύ πίσω από την οικονομία και τη μετανάστευση, τα βασικά θέματα του Τραμπ. Οι αμβλώσεις, από την άλλη πλευρά, καταλαμβάνει κεντρική θέση στην καμπάνια της Χάρις.

Η 59χρονη έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τα δικαιώματα στις αμβλώσεις και η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι υπέρ μιας πιο φιλελεύθερης πολιτικής για τις αμβλώσεις. Ακόμη και σε προπύργια των Ρεπουμπλικάνων, όπως το Κάνσας, η Μοντάνα και το Οχάιο, οι πολίτες απέρριψαν πρόσφατα σε δημοψηφίσματα αυστηρότερους κανόνες. Ο Τραμπ, από την άλλη πλευρά, ο οποίος χρειάζεται επίσης την υποστήριξη των χριστιανικών ομάδων, αμφιταλαντεύεται στο συγκεκριμένο θέμα.

Όποιος κινητοποιήσει κόσμο κερδίζει

Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι συνήθως ελαφρώς υψηλότερη μεταξύ των γυναικών από ό,τι των ανδρών. Αλλά όσο μακριά κι αν απέχουν τα ποσοστά για τα αντίστοιχα φύλα, τα δύο άκρα σχεδόν αλληλοεξουδετερώνονται. Επομένως, η εκλογική έκβαση εξαρτάται από το ποιος από τους υποψηφίους θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει καλύτερα τις βασικές ομάδες ψηφοφόρων στις οποίες απευθύνεται, ειδικά στις λεγόμενες “swing states”.

Στις 5 Νοεμβρίου, μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφοι στην Αριζόνα, την Πενσυλβάνια, τη Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και τη Νεβάδα θα αποφασίσουν για άλλη μια φορά ποιος θα είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στον δυτικό κόσμο. Ή η πιο ισχυρή γυναίκα.

#προεδρικές_εκλογές #ΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
i-machi-ton-fylon-stis-proedrikes-ekloges-ton-ipa.htm
Τυχαία Θέματα