Η παραίτηση Ζάεφ και η πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία

Το παρασκήνιο της παραίτησης Ζάεφ, τα πολιτικά του επιτεύγματα αλλά και την κριτική που δέχτηκε στο εσωτερικό της χώρας σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Spiegel online επισημαίνει πως «ως ένα από τα ιδιαίτερα επιτεύγματά του θεωρείται η επίλυση στη διένεξη για την ονομασία της χώρας με την Ελλάδα, κάτι το οποίο ήταν προϋπόθεση για την ένταξη

της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ το 2020. Για αυτό ο Ζάεφ και ο έλληνας ομόλογός του, Αλέξης Τσίπρας, τιμήθηκαν με το βραβείο Έβαλντ φον Κλάιστ. Η λήξη αυτής της διένεξης ήταν επίσης προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ – ωστόσο οι διαπραγματεύσεις απορρίφθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ».

Για την Süddeutsche Zeitung ενδέχεται «ακόμη και εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είχαν ξεκινήσει, αυτό να μην ήταν αρκετό για να αποτρέψει την πολιτική του παρακμή».

Αναφερόμενη στην πολιτική κρίση της χώρας μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, επισημαίνει, σύμφωνα με την DW, ότι «το πως θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση παραμένει ανοιχτό. Διάδοχος του Ζάεφ δεν υπάρχει. (…) Σενάρια για πρόωρες εκλογές δεν είναι απίθανα και μία επιστροφή στο VMRO δεν θα είχε συνέπειες μόνο για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής».

παραίτησηΖάεφΒόρεια Μακεδονία
Keywords
Τυχαία Θέματα