Ισλανδία: Από την οικονομική κατάρρευση στην τουριστική «έκρηξη»-Hotspot για influencers

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την Ισλανδία κάθε χρόνο. Ειδικότερα, οι επιδραστικοί παράγοντες προωθούν τη χώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με υπερβολική επιτυχία, σύμφωνα με ορισμένους ντόπιους.

Όπως αναφέρεται στη σειρά podcast Weltspiegel, της πρώτης γερμανικής τηλεόρασης (ARD), o Seljalandsfoss είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς των τουριστών στην Ισλανδία. Πρόκειται για έναν καταρράκτη στα νότια της Ισλανδίας. Κατευθύνονται προς το νερό με τις φωτογραφικές

μηχανές και τα τρίποδά τους για φωτογραφίες - το μέρος στον γραφικό περιφερειακό δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της άγριας ακτής της Ισλανδίας.

Η τέλεια φωτογραφία

Όποιος ψάξει στο διαδίκτυο για την «Ισλανδία» θα κατακλυστεί από απίστευτες φωτογραφίες και βίντεο. Ειδικά σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram ή το TikTok, άνθρωποι ποζάρουν δίπλα σε ένα ηφαίστειο, ενώ καυτή λάβα φαίνεται να εκτοξεύεται στον ουρανό ακριβώς πίσω τους.

Τι την κάνει ξεχωριστή: Οι άνθρωποι είναι σχεδόν πάντα εντελώς μόνοι σε ένα μαγευτικό τοπίο. Με απόκρημνες οροσειρές, τοπία με βρύα, βαθύ μπλε ποτάμια και καταρράκτες. Αλλά δείχνουν οι influencers την πραγματική Ισλανδία; Έτσι πιστεύει ο Gunnar Freyr Gunnarsson. Είναι ένα είδος influencer περιπέτειας. Στα κανάλια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σχεδόν πάντα έξω με το φλογερό κόκκινο τζιπ του. Βρίσκεται στη φύση, οδηγώντας μέσα σε ποτάμια και μερικές φορές στην άκρη ενός καταρράκτη. «Προσπαθώ πάντα να δείχνω στο κοινό μου κάτι καινούργιο στο Instagram και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι που δεν έχουν ξαναδεί», λέει ο ψηλός Ισλανδός με τη γενειάδα και το μάλλινο καπέλο. «Για να το κάνω αυτό, πρέπει να πηγαίνω σε μέρη όπου δεν πηγαίνει κανείς άλλος». Βλέποντας τις φωτογραφίες και τα βίντεό του σε κάνει να θέλεις να ετοιμάσεις τη δική σου βαλίτσα.

Το «κυνήγι» των influencer

Ωστόσο, υπάρχει και κριτική. Κάτω από ένα από τα βίντεο του Gunnarsson, ένας χρήστης γράφει: «Σύντομα 40.000 θα έρθουν για το καρούλι σου και θα προκαλέσουν κυκλοφοριακό κομφούζιο εδώ.» Ο Gunnarsson μεγάλωσε στην Ισλανδία. Σέβεται τη φύση και τους κανόνες εδώ έξω, λέει. Και όμως πρέπει επίσης να προσφέρει στο διαδίκτυο. «Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα σε εμάς τους influencers. Αγωνιζόμαστε για τα ίδια έργα και έχουμε το ίδιο κοινό», λέει. »Έτσι υπάρχει πάντα αυτή η πίεση για κάτι νέο, κάτι που μπορεί να γίνει viral. Υπάρχει σίγουρα ένα κυνήγι για αυτά τα πράγματα. Αυτό μπορεί επίσης να γίνει εξαντλητικό με την πάροδο του χρόνου».

Εξάρτηση από τον (υπερ)τουρισμό

Όταν το ηφαίστειο Eyjafjallajökull στη νοτιοδυτική Ισλανδία εξερράγη τον Απρίλιο του 2010, το σύννεφο τέφρας παρέλυσε την εναέρια κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη και απέτρεψε τους τουρίστες. Πλέον, η Ισλανδία τώρα «πλασάρει» την εικόνα της ως τουριστικού προορισμού με έξυπνες εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων και η Lilja Dögg Alfredsdottir ήταν υπουργός Οικονομικών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 και ως εκ τούτου υπεύθυνη και για τον τουρισμό. Οι αφίξεις συνεχίζουν να έχουν ανοδικές τάσεις στην Ισλανδία.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το 9% του ΑΕΠ του νησιωτικού κράτους. Επιπλέον, εξάγει ενέργεια, ενώ η αλιεία είναι επίσης σημαντική. Αλλά ο μεγαλύτερος οικονομικός παράγοντας είναι ο τουρισμός, ο οποίος έχει επαναφέρει την Ισλανδία στα πόδια της, μετά την οικονομική καττάρευση.

Η πρώην υπουργός αναφέρεται στο τραπεζικό κραχ. Η Ισλανδία είχε πρακτικά χρεοκοπήσει το 2008, επειδή οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ημέρες. Ο τουρισμός έγινε τότε ο μεγάλος σωτήρας.

Ανησυχίες για την περιβαλλοντική ζημία

Αλλά δεν το βλέπουν όλοι στη χώρα με αυτόν τον τρόπο. Η Elisabet Sveinsdottir ανησυχεί περισσότερο για την τουριστική έκρηξη. Εργάζεται ως δασοφύλακας για την περιβαλλοντική αρχή της Ισλανδίας και αφαιρεί ίχνη αυτοκινήτων στην ύπαιθρο, για παράδειγμα - αν κάποιος έχει αφήσει τους δρόμους με το τζιπ του ξανά. «Οι επιρροές συχνά δεν στέλνουν ένα ιδιαίτερα καλό μήνυμα στον κόσμο», λέει. «Γρήγορα κάνουν μια περιοχή διάσημη. Και η περιοχή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι έρχονται για μερικές selfies και η περιοχή καταστρέφεται. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα». 

Η φύση της Ισλανδίας είναι απίστευτα όμορφη, αλλά και πολύ ευάλωτη, εξηγεί. Τα ίχνη των αυτοκινήτων στα βρύα παραμένουν για δεκαετίες, επειδή τα πάντα αναπτύσσονται πολύ αργά εδώ λόγω του ψυχρού κλίματος, λέει η Sveinsdottir:

«Έχει παραγίνει. Μετά βίας μπορούμε να συμβαδίσουμε με τις υποδομές για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση. Είναι πραγματικά τρελό».

#Ισλανδία #Τουρισμός #INFLUENCER #περιβάλλον
Keywords
Αναζητήσεις
islandia-apo-tin-oikonomiki-katarrefsi-stin-touristiki-ekrixi-hotspot-gia-influencers.htm
Τυχαία Θέματα