Καμπανάκι ΔΝΤ στη Fed: Ξεκινήστε τη νομισματική χαλάρωση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Πέμπτη (12/9) ότι είναι σκόπιμο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να ξεκινήσει τον πολυαναμενόμενο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης στη προγραμματισμένη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν

υποχωρήσει.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ δήλωσε όπως μεταδίδει το reuters σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί κατά το υπόλοιπο του έτους και ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά δομικό πληθωρισμό, ο Δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) των ΗΠΑ αναμένεται να «κλειδώσει» στο 2,5% το 2024 και θα επιστρέψει στο 2%, τον στόχο της Fed, στα μέσα του 2025, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού ανήλθε στο 2,5% τον Αύγουστο, με αποκλιμάκωση 0,4% από τον Ιούλιο και χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 2,6%.

Στα τέλη Αυγούστου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έδωσε θετικά σήματα για την επικείμενη μείωση των επιτοκίων, αναφέροντας πως η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας θα ήταν ανεπιθύμητη. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός είναι σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο της Fed, όπως συμπλήρωσε.

Ενώ η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται, το ΑΕΠ της θα εξακολουθεί να αυξάνεται στο τέλος του 2024 κατά περίπου 2%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Το ΔΝΤ αρνήθηκε να αναφέρει αν θα αναθεωρήσει καθοδικά το outlook για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, που προβλέπει ανάπτυξη 2,6% για ολόκληρο το 2024 και 1,9% για το 2025.#FED #ΔΝΤ #νομισματική_χαλάρωση #επιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
kabanaki-dnt-sti-fed-xekiniste-ti-nomismatiki-chalarosi.htm
Τυχαία Θέματα