«Καμπανάκι» ΕΒΕΠ: Ενεργειακή ακρίβεια-γεωπολιτική αστάθεια απειλούν την ελληνική παραγωγή
Στους κινδύνους για την ελληνική παραγωγή, που προκύπτουν από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την αύξηση των ενεργειακών τιμών εστιάζει το ΕΒΕΠ σε ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (30/1).
Το ζήτημα των τιμών της ενέργειας είναι κρίσιμο, τόσο για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, όσο και για την ευημερία των πολιτών.
Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο από της κρίσεως μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και εντεύθεν, σε συνδυασμό με τις «επιλογές» για την απανθρακοποίηση και την «πράσινη μετάβαση», δημιούργησαν ένα
Και είναι εξόφθαλμα προφανές ότι οι δύο κίνδυνοι για την ελληνική παραγωγή είναι η ενεργειακή ακρίβεια και αβεβαιότητα, με τη δεύτερη να διαδραματίζει ρόλο «αγνώστου Χ» σε μία «εξίσωση» που, στο ενδεχόμενο λανθασμένης λύσης, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Το υψηλό κόστος ενέργειας είναι τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα της μεταποίησης και της βιομηχανίας της χώρας μας. Αν ανατρέξουμε στα στοιχεία, η δύναμη των αριθμών δεν αφήνει περιθώρια στο να γίνουν κατανοητές οι δυσάρεστες επιπτώσεις. Το ενεργειακό κόστος, ανάλογα την δραστηριότητα, κυμαίνεται μεταξύ 20% και 40% και επιβαρύνει σημαντικά το συνολικό κόστος παραγωγής ενώ, την ίδια στιγμή, η αύξηση των τελών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 23%, που προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ σημαίνει άμεση μείωση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών. Όταν, μάλιστα, η συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ είναι στην Ελλάδα 9,2%, ενώ στην ΕΕ ο μ.ο. 14,9%, τότε αυτού του μεγέθους οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι η εύκολη λύση, αλλά μας απομακρύνουν από τον στόχο να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε εθνικό επίπεδο, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα «περνά» μέσα από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Το περυσινό καλοκαίρι είχαμε ένα σοβαρό «crash test» για το ηλεκτρικό δίκτυο διανομής, καθώς διαπιστώθηκε υπερφόρτωσή του από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ΑΠΕ, σε βαθμό, μάλιστα, να απειληθεί με «black out», γεγονός που φαντάζει οξύμωρο. Από ΑΠΕ προήλθε το 60% της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, κατά το 2024, που πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις στο ενεργειακό μίγμα, σε σχέση με την ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 4η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας, που φιλοξενήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το Επιμελητήριο κατέθεσε υπόμνημα επισημάνσεων και προτάσεων με τίτλο: Ενέργεια, εξαγωγές και επενδύσεις, τα «3Ε» της εξωστρέφειας. Καθόλου τυχαίο και, μάλιστα, σε μία χρονική συγκυρία όπου οι συζητήσεις για το ενεργειακό κόστος βρέθηκαν σε έξαρση.
Είναι προφανές ότι η ενέργεια και οι εξαγωγές αποτελούν δύο κεφάλαια με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και τη θέση της στον παγκόσμιο στίβο της ανταγωνιστικότητας όπου κανείς δεν χαρίζει σε κανένα τίποτα. Και αυτό δεν επιδέχεται συζητήσεων και ατέρμονων αναλύσεων αλλά δράσης. Προς τούτο, την απελευθέρωση της άδειας παραγωγής ενέργειας στη βιομηχανία, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες νόμιμες κι αδειοδοτημένες στέγες τους πρότεινε το Ε.Β.Ε.Π., στο πλαίσιο των δράσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο επιδρά στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του προϊόντος που παράγεται, άρα, και της ανταγωνιστικότητάς του στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, το Ε.Β.Ε.Π. έχει στρέψει τους «προβολείς του» στο πεδίο των επενδύσεων που σχετίζονται με τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Το καλοκαιρινό crash test για το ηλεκτρικό δίκτυο διανομής, επί της ουσίας, επικύρωσε τη διαπίστωση ότι, η σημερινή χωρητικότητα του δικτύου δεν μπορεί να απορροφήσει νέες ΑΠΕ, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για επέκταση και εκσυγχρονισμό του μέσα από επενδύσεις στην αποθήκευση και διανομή φθηνού ρεύματος.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει: «Έχουμε ανάγκη από δίκτυα ανθεκτικά και ικανά να σηκώσουν και να διανείμουν την παραγομένη από ΑΠΕ ηλεκτρική ενέργεια, σε μία χώρα όπου η ηλιοφάνεια, οι άνεμοι και η κυματική κίνηση παράγουν ενέργεια σε τέτοιο βαθμό που δίνεται η δυνατότητα, αφενός οι επενδύσεις στις ΑΠΕ να αποσβεσθούν κερδοφόρα και, αφετέρου, το εμπόριο, η μεταποίηση και γενικά η παραγωγή να λειτουργήσουν με τιμές που, τώρα, με την ισχύουσα κατάσταση, δεν είναι καν προσιτές. Η “κρίση γεννά ευκαιρίες”, λένε. Ναι, αλλά αν αυτές οι ευκαιρίες δεν αξιοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή, είναι σίγουρο ότι η κρίση στο ενεργειακό θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, που θα μπορέσουν να το διοχετεύσουν στη αγορά και με απώλειες στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τη μείωση των εξαγωγών και, άρα, και των θέσεων εργασίας. Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και επιμένουν με μεγάλη μεταβλητότητα δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα για τις επιχειρήσεις. Επειδή, μάλιστα, οι επιχειρήσεις βρίσκονται “εκτός κάδρου” επιδοτήσεων πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκός τρόπος να αποφύγουμε την “ηλεκτροπληξία” από τον διπλό κίνδυνο της ενεργειακής ακρίβειας και αβεβαιότητας.»
#ΕΒΕΠ #ελληνική_οικονομία #ελληνική_παραγωγή #ενεργειακό_κόστος- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η μακροχρόνια έκθεση προκαλεί «σημαντική επιβάρυνση» στην υγεία και την οικονομία
- Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο Υπ. Επικρατείας για περαιτέρω μειώσεις των τραπεζικών χρεώσεων
- Το νέο Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Greentank: Οι ΑΠΕ κάλυψαν πάνω από το 50% της ζήτησης ηλεκτρικού το 2024
- Υποβολή δηλώσεων φόρου 2025 για πλοία Α' κατηγορίας
- Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΔΝΤ: Η βραχυπρόθεσμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας παραμένει ευνοϊκή
- Όμιλος ΔΕΗ: Νέο κέντρο ελέγχου για ΑΠΕ στη Ρουμανία
- Ο Νίκολαος Σαλάτας νέος πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, ορίστηκε το νέο ΔΣ
- Ανάπτυξη 2,1% για την ελληνική οικονομία φέτος προβλέπει το ΔΝΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Κορκίδης: Η ψηφιακή αναβάθμιση της Martime Hellas θα εκπλήξει
- ΕΒΕΑ: Παρουσιάζει νέες δράσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων
- «Καμπανάκι» ΕΒΕΠ: Ενεργειακή ακρίβεια-γεωπολιτική αστάθεια απειλούν την ελληνική παραγωγή
- Εντυπωσιακή είσοδος της BYD στην Ελληνική Αγορά το 2024
- Τα πλεονεκτήματα διακίνησης φορτίων μέσω του Λιμένα Ελευσίνας
- Το ΤΖΟΚΕΡ γράφει ιστορία: Κληρώνει 19,5 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο τζακ ποτ όλων των εποχών
- Προανακριτική, πρόταση δυσπιστίας και συντονισμός ΠαΣοΚ-ΣΥΡΙΖΑ
- TASS: Ζευγάρι Ρώσων πρωταθλητών καλλιτεχνικού πατινάζ στο αεροπλάνο που συνετρίβη
- Τελευταία Νέα Reporter
- «Καμπανάκι» ΕΒΕΠ: Ενεργειακή ακρίβεια-γεωπολιτική αστάθεια απειλούν την ελληνική παραγωγή
- Τα πλεονεκτήματα διακίνησης φορτίων μέσω του Λιμένα Ελευσίνας
- ΔΥΠΑ: 143 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Φεβρουάριο
- Δείκτης Καινοτομίας: 45η παγκοσμίως η Ελλάδα- Πού υστερούμε
- ΕΒΕΑ: Παρουσιάζει νέες δράσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων
- Κορκίδης: Η ψηφιακή αναβάθμιση της Martime Hellas θα εκπλήξει
- Εντυπωσιακή είσοδος της BYD στην Ελληνική Αγορά το 2024
- Το ΤΖΟΚΕΡ γράφει ιστορία: Κληρώνει 19,5 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο τζακ ποτ όλων των εποχών
- Μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
- Κικίλιας-Τέμπη: Ο πρωθυπουργός «θα πάρει κεφάλια» αν υπάρξουν στοιχεία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Προανακριτική, πρόταση δυσπιστίας και συντονισμός ΠαΣοΚ-ΣΥΡΙΖΑ
- TASS: Ζευγάρι Ρώσων πρωταθλητών καλλιτεχνικού πατινάζ στο αεροπλάνο που συνετρίβη
- Τσουκαλάς-ΠΑΣΟΚ: Ο Μαρινάκης προσπάθησε να συμμαζέψει τις αντιφάσεις του Πρωθυπουργού
- Στα 10,6 δισ. λίρες το ad spend στο Ηνωμ. Βασίλειο το γ’ τρίμηνο
- Reuters: Σε επιχειρησιακή παύση η στρατιωτική μονάδα που ενεπλάκη στο δυστύχημα
- Κ. Λαγκάρντ: Το bitcoin δεν θα μπει στα αποθεματικά της ΕΚΤ
- Η Μπαρτσελόνα ανανέωσε με Πέδρι