«Καμπανάκια» απ’τον κλάδο της μεταποίησης- Στο επίκεντρο τιμές, ρυθμοί ανάπτυξης

11:10 3/9/2024 - Πηγή: Reporter

Βυθισμένη σε περιοχή συρρίκνωσης παρέμεινε και τον Αύγουστο η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης, με ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη ενδέχεται να είναι μακριά ακόμα καθώς η ζήτηση μειώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό της φέτος.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI (PurchasingManagers' Index) που καταρτίζει η S&P Global για τη HCOB, διαμορφώθηκε στο 45,8 από το 45,7 της προκαταρκτικής εκτίμησης. Σημειώνεται ότι το επίπεδο το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης,

ενώ ο δείκτης είχε κινηθεί στο 45,6 τον Ιούλιο. Στα αρνητικά στοιχεία της έρευνας ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ότι ο υποδείκτης των παραγγελιών υποχώρησε στο 43,3 από το 44,1 του Ιουλίου, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από τον Δεκέμβριο του 2023.

«Τα πράγματα κινούνται κατηφορικά και με ταχύτητα. Όπως αναφέρεται, ο μεταποιητικός τομέας έχει κολλήσει σε ένα τέλμα, με τις επιχειρηματικές συνθήκες να επιδεινώνονται με τον ίδιο σταθερό ρυθμό για τρεις συνεχόμενους μήνες και τη συρρίκνωση να συμπληρώνει πλέον 26 εξαντλητικούς μήνες», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB) Σίρους ντε λα Ρούμπια. «Οι νέες παραγγελίες, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς, επιβραδύνονται ακόμη περισσότερο, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για κάποια ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί της ευρωζώνης αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά στους τελευταίους 16 μήνες, με οδηγούς των αυξήσεων τα εργοστάσια σε Ολλανδία, Ελλάδα και Ιταλία. Για τον ντε λα Ρούμπια, αυτό θα «θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ΕΚΤ, η οποία αγωνίζεται να μειώσει τον επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες, βασιζόμενη στην πτώση των τιμών της μεταποίησης».

Μεταποίηση στην Ελλάδα

Σε ανοδική πορεία παρέμεινε ο ελληνικός τομέας μεταποίησης κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της έρευνας PMI® από την S&P Global, παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε και πάλι. Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται η έρευνα PMI® από την S&P Global, η ασθενέστερη αύξηση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης οφείλονταν στις πιο υποτονικές συνθήκες ζήτησης.

Επιπλέον, οι αγορές εισροών αυξήθηκαν με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι εταιρείες αξιοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματά τους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των νέων παραγγελιών. Το λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον πωλήσεων επηρέασε αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2022.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές εισροών εξακολούθησαν να αυξάνονται με δριμύ ρυθμό, καθώς η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο. Η βραδύτερη αύξηση της επιβάρυνσης κόστους είχε ωστόσο ως αποτέλεσμα την ασθενέστερη άνοδο των χρεώσεων εκροών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PurchasingManagers’ Index™ – PMI) έκλεισε στις 52.9 μονάδες τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις 53.2 μονάδες του Ιουλίου, υποδεικνύοντας σταθερή αλλά βραδύτερη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα.

Οι λειτουργικές συνθήκες βελτιώνονται σε συνεχή μηνιαία βάση από τον Φεβρουάριο του 2023, ωστόσο ο πρόσφατος ρυθμός αύξησης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η βραδύτερη αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Αυγούστου συνέβαλε στη λιγότερο ισχυρή άνοδο. Οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών υποστήριξε την άνοδο της παραγωγής, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε στον ηπιότερο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2023.

#μεταποίηση_ #PMI #ΕΛΛΑΔΑ #Ευρώπη
Keywords
Αναζητήσεις
kabanakia-apton-klado-tis-metapoiisis--sto-epikentro-times-rythmoi-anaptyxis.htm
Τυχαία Θέματα