Κάπρος-Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Πρόταση εθελοντικής εφαρμογής του Ελληνικού μηχανισμού

«Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διασφαλίσει αφενός την προστασία από κρίσεις τιμών ενέργειας, αφετέρου να προωθήσει αποτελεσματικά μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου ηλεκτρικού συστήματος», τόνισε ο υπηρεσιακός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελής Κάπρος στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, σημείωσε: «Ο νέος κανονισμός προωθεί τα συμβόλαια οικονομικών διαφορών, μεταξύ κράτους και επενδυτών σε νέες

επενδύσεις ΑΠΕ. Τα συμβόλαια αυτά είναι σπουδαίο εργαλείο ώστε οι καταναλωτές να έχουν απευθείας πρόσβαση στο χαμηλό κόστος που παρέχουν οι ΑΠΕ και συγχρόνως προσδίδουν βεβαιότητα εσόδων για τους επενδυτές και διευκολύνουν τη φθηνή χρηματοδότηση. Προκειμένου να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι σε περίπτωση νέας κρίσης τιμών, προτείναμε να υφίσταται ως εθελοντική επιλογή ο μηχανισμός που εφάρμοσε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο οποίος έγινε και Ευρωπαϊκός κανονισμός. Αυτός βασίζεται στη συλλογή των υπέρ-εσόδων στη χονδρική αγορά και τη χρήση τους για επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος».

Σύμφωνα με τον κ. Κάπρο, «και άλλες χώρες συντάχθηκαν με αυτήν την πρόταση. Το μελλοντικό σύστημα που θα βασίζεται στις ΑΠΕ θα χρειάζεται σημαντική ισχύ με μεγάλη ευελιξία. Σωστά επισημαίνεται η ανάγκη αυτή και προτείνεται μηχανισμός αμοιβής διαθεσιμότητας ισχύος για πόρους που θα παρέχουν αυτήν την ευελιξία στο σύστημα».

Να σημειωθεί ότι με βάση τον κ. Κάπρο, «παρόμοιο μηχανισμό είχε παλαιότερα εφαρμοστεί την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Η πρόταση όμως της ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμους πόρους τα υδροηλεκτρικά και τις σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου. Όμως αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι σε βραχυχρόνιο και μεσοχρόνιο ορίζοντα ώστε να συμπληρώνεται η λειτουργία των ΑΠΕ και να θωρακίζεται η αξιοπιστία του συστήματος. Υποβάλαμε τροποποιητική πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία υποστηρίχτηκε και από άλλες χώρες. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα».

Ανησυχία

Στο μεταξύ, παρά την πληρότητα άνω του 60% στις ευρωπαικές αποθήκες και τις συνεχιζόμενες ροές LNG στα ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί παράγοντες στην ΕΕ δεν “κοιμούνται” ήσυχα. Άλλωστε το τελευταίο ανοδικό σερί του φυσικού αερίου από τα 25 περίπου ευρώ/MWh στα 32 ευρώ/MWh που φαίνεται να βάζει “φρένο” και στην πτώση των τιμών λιανικής για τον Ιούλιο, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμο. Βέβαια, η επίσημη θέση των Βρυξελλών είναι ότι η ενεργειακή κρίση πέρασε, ότι τον προσεχή χειμώνα δεν συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας και πώς δεν πρόκειται να ξαναδούμε υψηλές τιμές.

Στην πρόσφατη έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, η Κομισιόν δεν έχει εντάξει ένα σενάριο για διαχείριση τυχόν κρίσης, καθώς φαίνεται και πάλι να κυριαρχεί η πέρυσι αντίληψη του Βορρά, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από τα μέτρα ενεργειακής στήριξης ήταν μεγαλύτερες από τα οφέλη, παραγνωρίζοντας ότι χωρίς αυτά, ο ευρωπαϊκός Νότος, (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία), θα είχε αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.

Συγκεκριμένα Κομισιόν εκφράζει την πεποίθηση ότι «δεν είναι πιθανό να δούμε τον ερχόμενο χειμώνα υψηλές τιμές όπως εκείνες του 2022». Και προσθέτει ότι οι τιμές ηλεκτρισμού μειώθηκαν δραστικά, βρίσκονται κατά μέσο όρο κάτω από τα 80 ευρώ / MWh, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο μειώθηκαν αλλά και έχουν σταθεροποιηθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (23-25 ευρώ/ MWh). τώρα βέβαια, όπως αναφέρθηκε, έχουν φτάσει στα 34 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

ΚΑΠΡΟΣΕνέργειαΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Αναζητήσεις
kapros-symvoulio-ypourgon-energeias-ee-protasi-ethelontikis-efarmogis-tou-ellinikou-michanismou.htm
Τυχαία Θέματα