Κίνα: Την προβληματίζει η αποστολή Βορειοκορεάτικων στρατευμάτων στη Ρωσία

Ακόμη και πριν ο Κιμ Γιονγκ Ουν στείλει στρατεύματα για να υποστηρίξει τον αγώνα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, υπήρχαν ενδείξεις ότι ο κύριος υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας, η Κίνα, δεν ήταν ικανοποιημένος με την εμβάθυνση των δεσμών του καθεστώτος του με τη Μόσχα.

Οι δυτικοί σύμμαχοι αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα είχε στείλει περισσότερους από 12.000 στρατιώτες, μεταμφιεσμένους σε εθνοτικές μειονότητες από τη Σιβηρία, για να πολεμήσουν στις γραμμές του μετώπου της Ρωσίας, μια κίνηση

που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα εντείνει μόνο τις ανησυχίες του Πεκίνου σχετικά με τους όλο και πιο φιλικούς στρατιωτικούς δεσμούς των γειτόνων του, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων είναι ένα δραματικό βήμα και δεν θα αρέσει καθόλου στην Κίνα», δήλωσε ο Αντρέι Λάνκοφ, ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Κουκμίν της Σεούλ.

Για την Κίνα, η ανάπτυξη -μια απότομη κλιμάκωση σε μια εταιρική σχέση που έχει βαθύνει μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, αλλά προηγουμένως περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό στα πυρομαχικά- απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη λεπτή ισορροπία δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο.

Οι στενότεροι δεσμοί Ρωσίας-Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συμμαχία στην ανατολική Ασία, την οποία το Πεκίνο θεωρεί ήδη ότι αποσκοπεί στον περιορισμό της αυξανόμενης ισχύος του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη (24/10) ότι το Πεκίνο «δεν έχει επίγνωση της σχετικής κατάστασης» όταν ρωτήθηκε για την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να στείλει στρατεύματα.

Οι ανησυχίες της Κίνας περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο να εμπλακεί η ίδια στη σύγκρουση, εάν η συμμετοχή των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον αγώνα κατά της Ουκρανίας καταστήσει την ασιατική χώρα -τον μοναδικό εταίρο της στρατιωτικής συμμαχίας του Πεκίνου- νόμιμο στόχο για το Κίεβο, δήλωσε ο Shen Dingli, καθηγητής διεθνών σχέσεων με έδρα τη Σαγκάη.

«Η Κίνα έχει συμβατική υποχρέωση να υπερασπιστεί τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Shen. «Εάν η Βόρεια Κορέα δεχθεί επίθεση, η Κίνα είναι νομικά υποχρεωμένη να στείλει τα στρατεύματά της και [εάν είναι απαραίτητο] να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να προστατεύσει τη Βόρεια Κορέα».

Ορισμένοι αμυντικοί αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η συμβολή της Βόρειας Κορέας στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει εξασφαλίσει μια αμοιβαία δέσμευση από τη Μόσχα να παρέμβει σε μια σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο - μια προοπτική που θα ανησυχούσε το Πεκίνο.

Tέλος, Η Κίνα ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι η Ρωσία βοηθά τη Βόρεια Κορέα να βελτιώσει τις πυρηνικές της δυνατότητες, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή, δήλωσε ο Τσεν Κι από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Τσινγκουά στο Πεκίνο.

#Κίνα #Βόρεια_Κορέα #Ρωσία #Ουκρανία
Keywords
Αναζητήσεις
kina-tin-provlimatizei-i-apostoli-voreiokoreatikon-stratevmaton-sti-rosia.htm
Τυχαία Θέματα