Κομισιόν: Από το...2021 και βλέπουμε, μέτρα για την παιδική φτώχεια!

Ομολογώντας, εμμέως πλην σαφώς, την ανυπαρξία μέτρων και ουσιαστικής προστασίας των παιδιών από την επερχόμενη- λόγω πανδημίας- φτώχεια, ο Επίτροπος Schmit, μεταθέτει την λύση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος το ...2021.

Από χρόνου, δηλαδή, όπως διαβεβαιώνει σε γραπτή του απάντηση, προς τον Κύπριο ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Δημήτρη Παπαδάκη, η Κομισιόν πρόκειται να εγκρίνει ολοκληρωμένη στρατηγική για τα δικαιώματα των παιδιών ενώ επεξεργάζεται (sic) επίσης πρόταση για την πρωτοβουλία «Εγγύηση

για τα Παιδιά», η οποία πρόκειται να εγκριθεί το 2021 και θα έχει, όπως υποστηρίζει, στόχο να διασφαλίσει ότι τα παιδιά που έχουν ανάγκη, θα έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και θα λαμβάνουν στήριξη έως ότου να ενηλικιωθούν.

Ενώ η απάντηση του Επιτρόπου δόθηκε μόλις προχθές, ο Κύπριος ευρωβουλευτής είχε επισημάνει, από τις 31 Μαϊου 2020, στην Κομισιόν ότι:

-Σύμφωνα με κοινή μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children και της UNICEF, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού απειλεί να βυθίσει ως και 86 εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, ο αριθμός των παιδιών αυτών θα έχει αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, κυρίως στην Ευρώπη και στην κεντρική Ασία.

-Οι σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού βαραίνουν δυσανάλογα τις ευάλωτες ομάδες. Η απώλεια εισοδημάτων των οικογενειών σημαίνει συχνά πως χάνουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφίμων, ιατρική φροντίδα και φάρμακα.

Δεδομένου ότι τα παιδιά γίνονται ακόμη πιο ευάλωτα σε περιόδους πείνας και υποσιτισμού και ότι η πανδημία έφερε μεγαλύτερο πλήγμα στις φτωχότερες χώρες, ο ευρωβουλευτής ρωτούσε την Κομισιόν αν έχει προβεί σε αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπροθέσμων επιπτώσεων του κορονοϊού στα παιδιά και ποιά μέτρα στήριξης για την προστασία των παιδιών, έχει κατά νού να λάβει.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου, στην οποία είναι ξεκάθαρο πως η επίλυση αυτού του προβλήματος, μετατίθεται για του...χρόνου και βλέπουμε

Απάντηση του κ. Schmit

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21.8.2020)

«Η ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Η ώρα της Ευρώπης: ανασύνταξη και προετοιμασία για την επόμενη γενιά» αναγνωρίζει τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης στα παιδιά. Η Επιτροπή αντιμετωπίζει αυτόν τον αντίκτυπο τόσο μέσω χρηματοδότησης όσο και μέσω πολιτικής.

Όσον αφορά την ενωσιακή χρηματοδότηση, οι δύο Πρωτοβουλίες Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού (CRII και CRII+) παρέχουν έκτακτη ευελιξία ως προς τη χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).

Στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), εισήχθησαν ειδικά μέτρα για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παροχής επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής μέσω κουπονιών.

Η πρόταση κανονισμού την οποία εξέδωσε η Επιτροπή για τη θέσπιση της Συνδρομής στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης (REACT-EU) θα πρέπει να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 55δισ.ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το ΕΚΤ και το ΤΕΒΑ για την περίοδο 2021-2022. Τα πρόσθετα αυτά κονδύλια θα πρέπει να στηρίξουν τις επενδύσεις στην απασχόληση, μεταξύ άλλων και των γονέων, και να συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους.

Η πρόταση για το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) έχει τροποποιηθεί με στόχο να αντιμετωπιστεί η παιδική φτώχεια, με τη διάθεση του 5% των πόρων του ΕΚΤ+ σε εθνικό επίπεδο για επενδύσεις σε διαρθρωτικές αλλαγές και δράσεις που στοχεύουν σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

Στις αρχές του 2021 η Επιτροπή θα εγκρίνει ολοκληρωμένη στρατηγική για τα δικαιώματα των παιδιών. Η Επιτροπή επεξεργάζεται επίσης πρόταση για την πρωτοβουλία πολιτικής «Εγγύηση για τα Παιδιά», η οποία πρόκειται να εγκριθεί το 2021 και θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα παιδιά που έχουν ανάγκη έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και ότι λαμβάνουν στήριξη έως ότου να ενηλικιωθούν.»

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

Παιδική ΦτώχειαΚΟΜΙΣΙΟΝΕυρωπαική Επιτροπή
Keywords
Τυχαία Θέματα