Κορκίδης: Να επεκταθούν τα κίνητρα των συγχωνεύσεων για «business gain»
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, επισημαίνει την ορθή κατεύθυνση του σχεδίου νόμου «Κίνητρα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών», που κατατέθηκε στη Βουλή και προτείνει τα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα που προβλέπονται στον νόμο να εφαρμοστούν και μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση να επιλέξουν, ως φυσική και φορολογική έδρα, την Ελλάδα.
Ο
Αναλυτικότερα, το Ε.Β.Ε.Π. προτείνει να δοθούν φοροαπαλλαγές σε ποσοστό 30-50% για διάστημα 9 ετών σε όλες τις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας και θα προκύψουν από τη συγχώνευση, τόσο μεταξύ ελληνικών, όσο και μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Δηλαδή, να δοθούν κίνητρα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έρθουν στην χώρα μας και να συνεργαστούν με ελληνικές. Δηλαδή, να φέρουν τα κεφάλαια και μέρος του κύκλου εργασιών τους στη χώρα μας, για τα οποία θα αποδίδονται οι αναλογούντες μειωμένοι φόροι στο ελληνικό κράτος. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν να υπάρξουν κλίμακες μείωσης, αλλά και ρήτρες, ανάλογα με το ύψος των νέων επενδύσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εάν η Ελλάδα θέλει να έρθει νωρίτερα από άλλες χώρες πιο κοντά στο ευρωπαϊκό flat tax 15%, που σχεδιάζεται στην ΕΕ και να είναι σε συνδυασμό με τον φόρο μερισμάτων 5%, φορολογικά ανταγωνιστική και επιχειρηματικά ελκυστική, θα πρέπει να επεκτείνει τα κίνητρα στο νομοσχέδιο με τα εξής:
Να δοθούν φοροαπαλλαγές σε ποσοστό μεταξύ 30-50%, για διάστημα 9 ετών, σε όλες τις εταιρείες που θα μετασχηματιστούν από την ενοποίηση εταιριών που θα εδρεύουν στην Ελλάδα με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρίες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.Να ενισχυθούν τα φορολογικά κίνητρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα μετασχηματιστούν εταιρικά με θυγατρικές ελληνικών συμφερόντων σε χώρες της ευρωζώνης σε συγκεκριμένους, δυναμικούς, καινοτόμους και εξωστρεφείς κλάδους, που επιζητά η ελληνική ΟικονομίαΝα συμπεριληφθούν στις εκπτώσεις φόρου ενδιάμεσες κλίμακες, ανάλογα με το ύψος του εταιρικού κεφαλαίου και των θέσεων εργασίας, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με φυσική και φορολογική έδρα την Ελλάδα.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, η αρχαία φράση «η ισχύς εν τη ενώσει» είναι διαχρονική και επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε στο επιχειρείν. Τα φορολογικά κίνητρα για τη συγχώνευση των επιχειρήσεων θα οδηγήσουν στη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων, που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να προωθήσουν αποτελεσματικότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτές οι συνεργασίες, συγχωνεύσεις και μετασχηματισμοί δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν «ελληνόκτητες» και άλλες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης για την επιστροφή εταιριών και κεφαλαίων στην έδρα τους. Στο Ε.Β.Ε.Π., πιστεύουμε ότι, μετά το «business drain», ήρθε για την Ελλάδα η ώρα του «business gain». Οι επιχειρήσεις, εκτός από σταθερό οικονομικό περιβάλλον, επιζητούν και το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Τα φορολογικά κίνητρα, για συγκεκριμένες επιχειρηματικές δράσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να διευρυνθούν, με μοναδικό στόχο την, όσο μεγαλύτερη, προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Ο μεγάλος αριθμός πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εντός Ελλάδος και Ευρωζώνης μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες «μικροεπενδύσεις» στη χώρα μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα κεφάλαια που «μετανάστευσαν» λόγω υπερφορολόγησης στα χρόνια των μνημονίων ήρθε η ώρα να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών.
ΕΒΕΠΣυγχωνεύσεις- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Για ποιους δημοσίους υπαλλήλους ξεπαγώνουν αυξήσεις
- Ακίνητα: Για επένδυση τα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προτιμούν
- Επιστολή «απόγνωσης» από τα ταξί στο υπ. Μεταφορών: Ή άμεση οικονομική ενίσχυση ή άμεσες αυξήσεις στα κόμιστρα
- Joker: Γιατί δεν μιλάμε;
- Μυστήριο, με φόντο τη χιτλερική δικτατορία
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου 2022
- Φυσικό αέριο: Ευρωπαϊκές εταιρείες ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprom
- Κίεβο: Ο πόλεμος εισέρχεται σε «παρατεταμένη φάση»
- Συνεχής επένδυση της C Solar Steel σε έρευνα και ανάπτυξη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μεταλλικών του ΕΜΠ
- Φουρλής: Τα σχέδια της Trade Estates για εμπορικά πάρκα και logistics
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταία Νέα Reporter
- Κορκίδης: Να επεκταθούν τα κίνητρα των συγχωνεύσεων για «business gain»
- Οι βασικοί προβληματισμοί για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα
- Το ντόμινο που θα φέρει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
- Επιστροφή στα κέρδη για το Χρηματιστήριο με αρωγό τις τράπεζες
- Οι λιγότεροι συνδρομητές φέρνουν απολύσεις στη Netflix
- Παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ
- Κυβερνητικές πηγές: Απόλυτα επιτυχημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
- Πάουελ (Fed): Αύξηση επιτοκίων μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός
- Συνέδριο ΜέΡΑ25: Επανεξελέγη γραμματέας ο Γιάνης Βαρουφάκης
- Οικονόμου για ομιλία Μητσοτάκη: Επανατοποθέτησε την Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σήμερα η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για τη δολοφονία της Ε. Τοπαλούδη
- Επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι με ψυχρό μέτωπο από τον βορρά
- Μιχαηλίδου: Δεν κλείνει καμία δομή παιδικής προστασίας
- Συνεχής επένδυση της C Solar Steel σε έρευνα και ανάπτυξη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μεταλλικών του ΕΜΠ
- Πότε θα αλλάξει την προσέγγισή της απέναντι στη Ρωσία η Γερμανία;
- Δολοφονία Τοπαλούδη: Σήμερα η ετυμηγορία του ΜΟΕ
- Στα resorts στρέφει το επενδυτικό της ενδιαφέρον η Brown
- Δ. Μιχαηλίδου: Οι δομές παιδικής προστασίας θα λειτουργούν με κανόνες - Τι αλλάζει