Κορονοϊός και εργασιακά δικαιώματα: Απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα εργαζομένων
Ερωτήσεις-απαντήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού κωδικοποίησε σε ενιαίο κείμενο-οδηγό το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με αφορμή τον μεγάλο αριθμό ερωτημάτων που αφορούν στον τρόπο εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό διάδοσης του ιού.
Στο κείμενο, που εντάσσεται στο πλαίσιο λειτουργίας των εξ αποστάσεως υπηρεσιών πληροφόρησης του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων
Δικαιούται αποδοχές ο εργαζόμενος στην περίπτωση που ο εργοδότης κλείνει την επιχείρηση με απόφαση της δημόσιας αρχής;
Στην περίπτωση που το κλείσιμο της επιχείρησης αποτελεί απόφαση της πολιτείας κατόπιν έκδοσης νομοθετικής πράξης λόγω ανωτέρας βίας, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η απόφαση της αρχής. Ανωτέρα βία, με τη συνδρομή της οποίας ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθών υπερημερίας στον εργαζόμενο κατά το άρθρο 656 του ΑΚ, συνιστά κάθε απρόβλεπτο και τυχαίο γεγονός που ήταν αδύνατον να αποτραπεί ακόμη και αν είχε καταβληθεί το ανώτατο δυνατό μέτρο επιμέλειας, σύνεσης και πρόνοιας. Θα πρέπει από το περιστατικό της ανωτέρας βίας να προκαλείται ολική και διαρκής αδυναμία του εργοδότη για αποδοχή της εργασίας του μισθωτού, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα.
Από το χρονικό σημείο επαναλειτουργίας της επιχείρησης και μετά ο εργοδότης υποχρεούται να αποδέχεται τις πραγματικές και προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες του εργαζομένου, διαφορετικά περιέρχεται σε κατάσταση υπερημερίας και υποχρεούται να καταβάλλει αποδοχές στον εργαζόμενο, σύμφωνα με το άρθρο 656 του ΑΚ.
Το προσωρινό λοιπόν κλείσιμο των επιχειρήσεων -έπειτα από κρατική απόφαση- λόγω της επιδημίας του κορονοϊού συνιστά ανωτέρα βία εξαιτίας της οποίας ο εργοδότης αδυνατεί να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των εργαζομένων και συνεπώς απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών σε αυτούς για όσο χρονικό διάστημα παραμένει κλειστή η επιχείρηση χωρίς υπαιτιότητα του εργοδότη λόγω της παραπάνω ανωτέρας βίας.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν κατόπιν απόφασης της αρχής δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς και ασφαλιστική κάλυψη, που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις από 14.3.2020 και 20.3.2020 ΠΝΠ και στην ΚΥΑ 12998/232/2020.
Δικαιούται αποδοχές ο εργαζόμενος στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίζει ο ίδιος να διακόψει τη λειτουργία της επιχείρησής του;
Εάν η απόφαση για το κλείσιμο μιας επιχείρησης λαμβάνεται από τον εργοδότη, τότε ο μισθός καταβάλλεται κανονικά στους εργαζομένους. Ο εργαζόμενος επομένως έχει δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό του στην περίπτωση που η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη για λόγους που αφορούν τον εργοδότη και δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία. Στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφάσισε αρχικά ο ίδιος τη διακοπή της δραστηριότητάς του και στη συνέχεια ακολούθησε απόφαση της δημόσιας αρχής, καταβάλλει τις αποδοχές στους εργαζομένους για το χρονικό διάστημα μέχρι την απόφαση της αρχής.
Μπορεί ο εργοδότης να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να λάβει την κανονική του άδεια;
Ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να λάβει την κανονική του άδεια, καθότι ο χρόνος χορήγησης της άδειας καθορίζεται, εντός του ημερολογιακού έτους, με κοινή συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Ειδικότερα, ο εργαζόμενος αιτείται την κανονική του άδεια, γραπτώς ή προφορικώς, και ο εργοδότης υποχρεούται να του τη χορηγήσει εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης. Οι μισοί δε τουλάχιστον από τους εργαζομένους που δικαιούνται κανονική άδεια θα πρέπει να λαμβάνουν την άδειά τους μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
Mπορεί ο εργοδότης να υποχρεώσει του εργαζόμενο να τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών;
Ομοίως και για την άδεια άνευ αποδοχών, ο εργοδότης δεν δικαιούται να επιβάλει στον εργαζόμενο τη χορήγησή της. Η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται στον εργαζόμενο μόνο κατόπιν αιτήματος του τελευταίου και έγκρισης αυτού (του αιτήματος) από τον εργοδότη και επομένως δεν νοείται υποχρεωτική χορήγηση από τον εργοδότη της άδειας άνευ αποδοχών. Υπογραμμίζεται ότι άδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής αίρονται αυτοδικαίως από την ημέρα δημοσίευσης της ΥΑ (12998/232 ΦΕΚ 1078 ΤΕΥΧΟΣ Β, 28-3-2020). Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω, οι εργαζόμενοι δύνανται -προς διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων τους- να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας του τόπου της απασχόλησής τους ζητώντας τη μεσολάβησή της για τη διευθέτηση της εργατικής διαφοράς.
Μπορεί ο εργοδότης να μετατρέψει τη σύμβαση εργασίας του εργαζομένου από πλήρους απασχόλησης σε μερικής;
Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση). Αν η συμφωνία αυτή δεν καταρτιστεί εγγράφως ή δεν γνωστοποιηθεί εντός οκτώ (8) ημερών από την κατάρτισή της στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται η πλήρης απασχόληση του μισθωτού. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, για να μετατραπεί η σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής, απαιτείται συμφωνία του εργαζομένου. Η νομοθεσία προβλέπει ότι, όταν η καταγγελία σύμβασης εργασίας (απόλυση) οφείλεται σε άρνηση του μισθωτού να αποδεχτεί την εργοδοτική πρόταση για μετατροπή της από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, η εν λόγω καταγγελία είναι άκυρη.
ΓΣΕΕΙνστιτούτο ΕργασίαςΙΝΕ/ΓΣΕΕΙΝΕ ΓΣΕΕερωτήσειςαπαντήσεις- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Voucher 18 μηνών: Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για τη στήριξη των ξενοδοχείων
- Ολική καθίζηση στις πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων
- Κορονοϊός: Η καμπύλη της Ελλάδας - Η πορεία σε σύγκριση με Ολλανδία, Βέλγιο και Πορτογαλία
- Το ψωμί της καραντίνας από την Δέσποινα Βανδή – Με φέτα ή και σκέτο!
- Eκθεση ΕΟΔΥ: Ο «χάρτης» των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Aσθενής 101 ετών στο νοσοκομείο
- N26: Ψηφιακή έκδοση καρτών για άμεση χρήση από το σπίτι
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ούτε ένα κρούσμα
- Κομισιόν: Πόροι 8 δισ. για 100.000 μικρομεσαίους
- World food prices drop in March
- Το σχέδιο της Γερμανίας για την έξοδο από την καραντίνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Covid-19: Η καμπύλη της Ελλάδας-Σύγκριση με Ολλανδία, Βέλγιο και Πορτογαλία
- Ο Τσίπρας παρουσίασε πρόγραμμα €26 δισ. για την Οικονομία-Τι περιλαμβάνει
- Κορονοϊός και εργασιακά δικαιώματα: Απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα εργαζομένων
- Αναβάλλεται για το 2021 η λειτουργία του δικτύου υδροπλάνων
- Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στο 10306: Ο Μητσοτάκης ποστάρει Αθερίδη
- Κορονοϊός: Ο αντίκτυπος στην εποπτεία των αγορών κεφαλαίου της ΕΕ
- Μητσοτάκης προς εργαζομένους «Σωτηρία»: Είστε οι ήρωες πίσω απ'τις μάσκες
- Δασμούς κατά των ΗΠΑ δρομολογεί η ΕΕ
- Ερώτημα για ελέγχους σε πτήσεις προς νησιά
- Για την υγεία των κρατουμένων ανησυχεί η Επίτροπος Dunja Mijatović!
- Τελευταία Νέα Reporter
- Κορονοϊός και εργασιακά δικαιώματα: Απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα εργαζομένων
- Covid-19: Η καμπύλη της Ελλάδας-Σύγκριση με Ολλανδία, Βέλγιο και Πορτογαλία
- Κορονοϊός: Ο αντίκτυπος στην εποπτεία των αγορών κεφαλαίου της ΕΕ
- Για την υγεία των κρατουμένων ανησυχεί η Επίτροπος Dunja Mijatović!
- Ρωσία: Εγκρίθηκε το πρώτο τεστ γρήγορης διάγνωσης του κορονοϊού
- Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στο 10306: Ο Μητσοτάκης ποστάρει Αθερίδη
- Η γαλλική οικονομία οδεύει στη χειρότερη ύφεση από τον Β'Π.Π.
- Μητσοτάκης προς εργαζομένους «Σωτηρία»: Είστε οι ήρωες πίσω απ'τις μάσκες
- ΚΕΠΕ: Άνοδος του δείκτη «Φόβου» - Αυξημένη αβεβαιότητα λόγω κορονοϊού
- Δασμούς κατά των ΗΠΑ δρομολογεί η ΕΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Farmers enjoy fivefold rise in food sales as coronavirus drives more people to avoid supermarkets
- Κορονοϊός: 8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 100 000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη
- Θεωρίες συνωμοσίας εμπλέκουν Covid-19 και 5G
- Η νέα έκδοση ST-Line εμπλουτίζει τη γκάμα του νέου Ford Puma
- Ιράν: Πρώτα θετικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα
- Γερμανία: Τι προβλέπει το σχέδιο για την χαλάρωση των περιορισμών μετά τις 19 Απριλίου
- Ευχαριστίες Μητσοτάκη στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ
- Ο Δήμος Μυτιλήνης διέθεσε 1.200 στολές για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
- Λίβανος: Έκκληση για οικονομική βοήθεια καθώς επιδεινώνεται η οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού
- Σε έκδοση voucher 18μηνης διάρκειας προχωρά το υπουργείο Τουρισμού