Κυβερνητική «απόβαση» στη Δυτική Μακεδονία - Στο επίκεντρο η απολιγνιτοποίηση

09:25 6/2/2020 - Πηγή: Reporter

Στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να βρεθούν την Παρασκευή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ καθώς και εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ειδικότερα, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Γεράσιμος Θωμάς, μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση και τον κ. Νικολά

Ντε Μικέλι από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) θα ξεκινήσουν την επίσκεψή τους την Παρασκευή από την Πτολεμαΐδα, ενώ το Σάββατο θα βρεθούν στο Αμύνταιο (ο ΑΗΣ Αμυνταίου εκτιμάται ότι έως τον Σεπτέμβριο θα έχει σβήσει), όπου θα γίνει και ημερίδα, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, των βουλευτών της περιοχής και των τοπικών φορέων.

Η τεκμηρίωση της κυβέρνησης

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν – στο πλαίσιο μιας ευρείας διαβούλευσης – να καθησυχάσουν την τοπική κοινωνία για τις συνέπειες της ταχείας απολιγνιτοποίησης των περιοχών που από τη δεκαετία του ΄50 τροφοδοτούσαν ενεργειακά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η μετάβαση στην επόμενη μέρα πρέπει να στηριχθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές και το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να τεκμηριώσει το μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης που ετοιμάζει και να δρομολογήσει ένα πλάνο το οποίο θα περιγράφει μεταξύ άλλων τον τρόπο χρηματοδότησης της μεταλιγνιτικής ουσιαστικά ανάπτυξης.

Το δύσκολο έργο του κ. Χατζηδάκη θα είναι να πείσει τους πολίτες και φορείς της περιοχής για τις κατευθύνσεις του κυβερνητικού σχεδιασμού. Ο διάλογος που ξεκινά πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς το διάστημα έως το σφράγισμα των υφιστάμεων λιγνιτικών μονάδων δεν είναι μακριά.

Πιθανό το κλείσιμο όλων των μονάδων

Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Στάσση στην εφημερίδα «Τα Νέα» άφησαν ένα ανοιχτό παράθυρο για το κλείσιμο όλων των μονάδων. Επισημαίνοντας την ανάγκη θέσπισης ενός μηχανισμού επανάκτησης του κόστους λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, ο οποίος σύντομα θα οριοθετηθεί.

«Το αν χρειαστεί να παραταθούν ο μηχανισμός αυτός και η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη πολιτική των Βρυξελλών σε θέματα στήριξης και αμοιβής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που πρόκειται να κατασκευαστούν. Θα το δούμε στα επόμενα τέσσερα χρόνια» τόνισε ο κ. Στάσσης. Σχετικά με το μείζον ζήτημα της τηλεθέρμανσης για τις συγκεκριμένες περιοχές ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επένδυση από τρίτο, η οποία αναμένεται να τεθεί φέτος σε λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο έως το καλοκαίρι.

λιγνίτεςΠτολεμαϊδαΚΟΜΙΣΙΟΝΥΠΕΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα