Λέιν (ΕΚΤ):Νωρίς ο Σεπτέμβριος για συζήτηση του τέλους του PEPP

Είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η σταδιακή άρση του προγράμματος PEPP στη συνάντηση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Φίλιπ Λέιν,μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο κ. Λέιν εξήγησε πως «οποιαδήποτε προσαρμογή του ρυθμού αγορών μέσω του PEPP τον Σεπτέμβριο θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση της δέσμευσης για διατήρηση των ευνοϊκών συνθήκών χρηματοδότησης».

Επιπλέον,

ο ίδιος επεσήμανε πως «οι αγορές δεν χρειάζονται ένα ισχυρό σήμα για το τέλος του PEPP καθώς το QE θα συνεχιστεί μέσω APP.»

Στελέχη της τράπεζας καλούνται να αναδιαμορφώσουν το βασικό πυλώνα αγοράς ομολόγων PEPP, καθοδηγούμενα ως επί το πλείστον από την εξέλιξη της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να αφήνει στην άκρη πιθανές αλλαγές και στο πρόγραμμα APP (σταθερό πρόγραμμα αγοράς assets). Σκοπός της ΕΚΤ, είναι να δημιουργηθεί μια «γέφυρα μετάβασης» προς την κανονικότητα, χωρίς να υπάρξει αστάθεια στις αγορές ομολόγων, και, μάλιστα, ιδιαίτερα στις αγορές του Νότου.

Στο πλαίσιο αυτό, το PEPP ενδεχομένως θα επεκταθεί κατά κάποιο χρονικό διάστημα πέραν του Μαρτίου του 2022 (με τις επανεπενδύσεις στις λήξεις να οριοθετούνται για τουλάχιστον έως το τέλος του 2023), χωρίς βέβαια να υπάρξει ακριβής χρονικός προσδιορισμός.

Η συγκεκριμένη κίνηση ενδεχομένως θα συντηρήσει την επικρατούσα αισιοδοξία στα ελληνικά ομόλογα, ενόσω η χώρα επιδιώκει με ρεαλιστικούς όρους την επίτευξη του investment grade, με τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΛέινΕΚΤPEPP
Keywords
Τυχαία Θέματα