Λεμέρ-Σταϊκούρας: Ο κοροναϊός επιπλέον παράμετρος στις αποφάσεις για την Ελλάδα

Υποστηρικτικός στις θέσεις της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Χρήστο Σταϊκούρα. Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν παράλληλα και στο ζήτημα του κοροναϊού, ο οποίος πια έχει παγκόσμιο αντίκτυπο και υπολογίζεται ως παράμετρος για την παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας ασφαλώς και την Ελλάδα

και τη Γαλλία. Η επιδημία μπαίνει, όμως, στο κάδρο της οικονομικής πολιτικής και σε επίπεδο ΕΕ, ενόψει αποφάσεων για την μετά - μνημονιακή πορεία της Ελλάδας.

Ο Μπρούνο Λεμέρ ξεκίνησε μάλιστα τις δηλώσεις του με αναφορές στον κοροναϊό, λέγοντας πως υπάρχουν ήδη επιπτώσεις κυρίως στον τουρισμό αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αντίκτυπο στη βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία. "Δεδομένου ότι η επιδημία αλλάζει το τοπίο, θα πρέπει σε καθημερινή βάση να παρακολουθούμε τις εξελίξεις". Κάτι ανάλογο, υποστηρίζει και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, που πλέον εκτιμά ότι ο κοροναϊός θα κρίνει σημαντικές αποφάσεις για φοροελαφρύνσεις, που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αυτή τη στιγμή ποιο θα είναι το κόστος του κοροναϊού για την ευρωζώνη γενικά και ειδικά για την Ελλάδα και αν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

«Μόνο η Γαλλία δέχεται 2,5 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες το χρόνο» τόνισε ο Γάλλος υπουργός, δηλώνοντας ότι ανησυχεί για επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Οικονομίας, αλλά και για την εξάρτησή της ευρωπαϊκής από την κινεζική βιομηχανία που σε ορισμένους κλάδους όπως τα φάρμακα φτάνει στο 75% ή 80%. «Το σκηνικό αλλάζει» όπως ανέφερε «και για αυτό πρέπει να δούμε τρόπους να περιορίσουμε αυτήν την εξάρτηση».

Όπως φαίνεται μπαίνει πλέον άλλη μια παράμετρος που ενισχύει τις φωνές για δημοσιονομική χαλάρωση και τα αιτήματα για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις αξιοποιώντας π.χ. δαπάνες για το Μεταναστευτικό και αλλάζοντας την χρήση ANFA’s και SMP’s

Υγεία, Ναυτιλία και Τουρισμός αλλά και το μεταναστευτικό είναι και στην Ελλάδα από τα πρώτα πεδία που επηρεάζονται από το υγειονομικό και μένει να φανεί τι θα σχεδιαστεί για τη διαχείριση τυχόν προβλημάτων.

Υποστηρικτικός ο Λεμέρ

Πάντως, από τη συνάντηση Σταίκούρα - Λεμέρ προκύπτουν και ευχάριστα νέα, καθώς ο Γάλλος υπουργός εμφανίστηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων. Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι είναι σχεδόν κλεισμένο το θέμα της εξαίρεσης δαπανών για το προσφυγικό από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Είναι απολύτως δικαιολογημένο αυτό το αίτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SΜPs, όπως άλλωστε και τις προσπάθειες για βελτίωση του δημοσιονομικού χώρου.

Ευρύτερα στην ευρωζώνη, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «μοιραζόμαστε με το φίλο Χρήστο τις ίδιες απόψεις, χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη, χρειαζόμαστε καλύτερη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής».

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Λεμέρ δεν μίλησε ανοιχτά, αλλά συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τις αποφάσεις που έχει λάβει τους τελευταίους έξι μήνες, τονίζοντας πως «όλοι βλέπουν ότι υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος».

Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣΛεμέρΥΠΟΙΚΕΛΛΑΔΑΓαλλίαΕυρωζώνηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚίνακοροναϊός
Keywords
Τυχαία Θέματα