«Μαζεύει» τις απώλειες με μικρό… άλμα το πετρέλαιο-Προελαύνει ο χρυσός

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται σχεδόν 2% τη Δευτέρα (21/10), ανακτώντας μέρος των απωλειών από την πτώση άνω του 7% την περασμένη εβδομάδα, λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και ενώ αμβλύνονται οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή.

Το μπρεντ υποχώρησε περισσότερο από 7% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το WTI έχασε περίπου 8%. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες

εβδομαδιαίες απώλειες από τις 2 Σεπτεμβρίου, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και της πτώσης των ασφαλίστρων κινδύνου στη Μέση Ανατολή.

Η Κίνα μείωσε τη Δευτέρα τα επιτόκια δανεισμού όπως αναμενόταν, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων τόνωσης για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχές του 2023 το τρίτο τρίμηνο, τροφοδοτώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco δήλωσε σε ενεργειακό συνέδριο στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα ότι εξακολουθεί να είναι «αρκετά ανοδικός» για τη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα υπό το πρίσμα της ενισχυμένης πολιτικής στήριξης που στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης και λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για καύσιμα αεροσκαφών και υγρά για χημικά.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τα θετικά σχόλια για τη ζήτηση πετρελαίου από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aramco πιθανότατα υποστηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι η εβδομαδιαία παραγωγή πετρελαιοειδών αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στα 13,5 εκατομμύρια bpd κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 11 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Έιμος Χοτστάιν θα έχει συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους στη Βηρυτό τη Δευτέρα για τους όρους για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters, καθώς το Ισραήλ επέκτεινε την αεροπορική του εκστρατεία στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της ομάδας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,18% στα 70,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,86% στα 74,42 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύονται φυσικό αέριο και χρυσός

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,234% στα 40,080 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός καταγράφει ράλι για πέμπτη συνεχή ημέρα, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις εκλογές στις ΗΠΑ, των συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και των προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

«Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είναι ένας παράγοντας που υποστηρίζει την αντιστάθμιση της ζήτησης για χρυσό, ενώ ο άλλος πιθανώς είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Σταούνοβο.

Ο χρυσός, που θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι της πολιτικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, έχει σημειώσει άνοδο 32% μέχρι στιγμής φέτος.

Την ανοδική τάση εκμεταλλεύεται και το ασήμι που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 12 ετών, αφού καταγράφει την υψηλότερη τιμή του από τα τέλη του 2012.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,80% στα 2.751,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 3,17% στα 34,288 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,28% στα 4,4413 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,085 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,15% στο 1,3029 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8328 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ
Keywords
Αναζητήσεις
mazevei-tis-apoleies-me-mikro-alma-to-petrelaio-proelavnei-o-chrysos.htm
Τυχαία Θέματα