Με 15ετές ομόλογο κάνει...σεφτέ στο 2020 η Ελλάδα-Στόχοι και κίνδυνοι
Η Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη την πρώτη της έξοδο στις αγορές για το 2020, ανοίγοντας το βιβλίο προσφορών για το 15ετές κρατικό ομόλογο, θέλοντας να εκμεταλλευθεί την καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε
Ο ΟΔΔΗΧ στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη και έδωσε την εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία.
Η Δευτέρα ήταν μία… παράξενη μέρα για τις αγορές, που οδήγησε στο «κόκκινο» τα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά παράλληλα έφερε ράλι σε πολλά κρατικά ομόλογα, ανάμεσα στα οποία και τα ελληνικά.
Η συγκυρία μοιάζει καλή για την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές, με δεδομένο ότι οι επενδυτές, λόγω των ανησυχιών που προκαλεί ο κοροναϊός στρέφονται στα κρατικά ομόλογα.
Σε αυτό ποντάρει η Ελλάδα, που με σύμμαχό της την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch στοχεύει στην άντληση 2 με 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση του 15ετούς.
Το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2% και περίπου 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (40 μ.β). Εφικτός στόχος εκτιμούν αναλυτές, αλλά πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι. Συγκεκριμένα, προειδοποιούν πως όταν οι συγκυρίες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση) τότε κινδυνεύεις περισσότερο να μην πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εξηγούν πως όταν ξεκινάς με μία νορμάλ προσδοκία και την πιάνεις, τότε οι επενδυτές ενθουσιάζονται και οι επιδόσεις βελτιώνονται καθώς περνούν οι ώρες. Αντίθετα, όταν ξεκινάς από καλή βάση και δυσκολεύεσαι να την πιάσεις, τότε, μπορεί να βγεις ζημιωμένος. Ας ελπίσουμε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή η θεωρία δεν θα επιβεβαιωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Ο «επιχειρηματικός» στόχος έκδοσης της νέας έκδοσης 15ετούς ομολόγου
Πέρα από την πιστοποίηση ότι το ελληνικό χρέος οδεύει σε ατραπό βιωσιμότητας παρά τον όγκο του και μετά το 2032 οπότε και η χρονική έκταση της «ομπρέλας προστασίας», μια άλλη παράπλευρη στόχευση υπάρχει στην νέα προσπάθεια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για άντληση κεφαλαίων από τη διεθνή αγορά.
Ο λόγος για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που πλέον αποτελούν ένα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και των τιτλοποιήσεων με εγγυήσεις του δημοσίου που αναμένεται να βγάλουν στις αγορές οι τράπεζες σο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής». Μια καλή πορεία του 15ετούς ομολόγου θα δώσει ώθηση στις προσπάθειες αυτές αλλά και θα διαμορφώσει πλαίσιο για μια αποκλιμάκωση επιτοκίων.
Ήδη, βέβαια, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται στα εταιρικά ομόλογα μια αποκλιμάκωση των επιτοκίων τροφοδοτούμενη και από την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά την πτώση των αποδόσεων των ήδη κυκλοφορούντων στις αγορές ομολόγων. Μάλιστα, κατεγράφησαν τη Δευτέρα ιστορικά χαμηλά στο 10ετές και το 5ετές ομόλογο της χώρας. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,141%, μειωμένη κατά 4,48% σε σχέση με την Παρασκευή, ενώ η απόδοση του 5ετούς έκανε βουτιά στο 0,339%, μειωμένη κατά 25,77%.
Επίσης, σημασία για το κλίμα γα τα ελληνικά χρεόγραφα έχει η δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών (real money investors) στην έκδοση. Η συμμετοχή τους πάντως έχει ανέβει καθώς πέρυσι το μερίδιο των θεσμικών επενδυτών στις νέες εκδόσεις ομολόγων πήγε στο 72,3%, από 45,6% το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προ κρίσης περίοδο 2005-2010, το ποσοστό αυτό κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούσε το 53%. Στην προσπάθεια αυτή αναμένεται να συνεισφέρουν και οι ανάδοχοι της έκδοσης. Πρόκειται για τις: Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan. Οι τέσσερις τελευταίες συγκαταλέγονταν επίσης μεταξύ των αναδόχων του περυσινού 10ετούς ομολόγου, ενώ οι τρεις τελευταίες είχαν συμμετάσχει και στην έκδοση του περυσινού 5ετούς κρατικού τίτλου.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
ΟΔΔΗΧΕΛΛΑΔΑΑγορέςΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣομόλογο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μήνυμα Τραμπ σε Άγκυρα: Βρείτε τα με την Ελλάδα
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020
- Τροπολογία της τελευταίας στιγμής αφοπλίζει τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ
- ΟΤΕ: Επιπλέον συζητήσεις για την ΕΣΣΕ ζητά από τη διοίκηση η ΟΜΕ ΟΤΕ
- Σοφόν... το ασαφές: Όταν φταρνίζεται η Κίνα...
- Ευθεία επίθεση στον Λευτέρη Αυγενάκη εξαπέλυσε και η ΠΑΕ Ολυμπιακός
- Μπουρλότο στο ποδόσφαιρο με πολιτικές προεκτάσεις – Αντιδράσεις Ζαγοράκη, Ζέρβα, Τζιτζικώστα για ΠΑΟΚ και Ξάνθη
- Ο κίνδυνος για κρυφό ψαλίδι αποδοχών σε συνταξιούχους που εργάζονται
- Τι προβληματίζει λιανέμπορους και προμηθευτές
- Βόμβα στο πρωτάθλημα της Superleague με την απόφαση της ΕΕΑ να υποβιβάσει ΠΑΟΚ και Ξάνθη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
![15ετές, 2020, Ελλάδα-Στόχοι,15etes, 2020, ellada-stochoi](https://images32.inewsgr.com/3642/36423302/me-15etes-omologo-kaneisefte-sto-2020-i-ellada-stochoi-kai-kindynoi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Reporter
- Με 15ετές ομόλογο κάνει...σεφτέ στο 2020 η Ελλάδα-Στόχοι και κίνδυνοι
- Το «τρίπτυχο» της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι
- Μικρά περιθώρια για εξουδετέρωση της «βόμβας» της πρώτης κατοικίας
- ΙΚΤΙΝΟΣ: Επένδυση σε «πράσινες» υπόγειες εξορύξεις το 2020
- Έκλεισε και ανακοινώθηκε η συμφωνία Praxia – Viva
- Βαριές απώλειες στη Wall Street λόγω της επέλασης του κοροναϊού
- Τενεσί: Οκτώ νεκροί από πυρκαγιά σε πλωτά σπίτια- σκάφη
- Μίχαλος: Θετικά σημεία στο νέο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό
- Την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης
- Πιθανή η συμμετοχή της Huawei στο δίκτυο 5G της Βρετανίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Νέο νομοσχέδιο για περιβαλλοντικά ζητήματα φέρνει το ΥΠΕΝ - Μέσα οι δασικοί χάρτες
- Σήμερα ψηφίζεται το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ
- Συγκέντρωση εργαζομένων στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη
- Προς έξοδο στις αγορές με 15ετές ομόλογο
- Νέα Ζηλανδία: Εκλογές τη 19η Σεπτεμβρίου προκήρυξε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν
- Εγκαίνια δεκάδων νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα!
- Ο κοροναϊός “πέρασε” και στη Γερμανία – Τρία κρούσματα στη Γαλλία – 106 νεκροί στην Κίνα
- Υεμένη: Οι σιίτες αντάρτες Χούθι κατέλαβαν οδικό άξονα στρατηγικής σημασίας
- Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ
- Κερδίζει έδαφος η επένδυση στον χρυσό