Με...παζάρια με tour operators και ελπίδες ξεκινά η τουριστική σεζόν

09:52 1/7/2020 - Πηγή: Reporter

Με την ελπίδα ότι η τουριστική αγορά, έστω μετά τα μέσα Ιουλίου, θα αρχίσει να «ζεσταίνεται» δίνοντας ζωτικά έσοδα σε νοικοκυριά επιχειρήσεις και κράτος, ξεκινά η σεζόν σήμερα. Βέβαια το αίσθημα ρίσκου δε λείπει, δοθέντων και των συνθηκών αναζωπύρωσης των εστιών επιμόλυνσης του ιού σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αλλά και των κρουσμάτων που έχουν μεταφερθεί μέσω ταξιδιών είτε αλλοδαπών, είτε Ελλήνων πολιτών στην Ελλάδα.

Πάντως, έστω και «μετά φόβου» μέχρι τις 15 Ιουλίου εκτιμάται ότι περίπου το 60% των ξενοδοχείων θα

ανοίξουν με ένα γενικό στόχο να διασφαλιστούν, σε επίπεδο έτους, κοντά στο 20% των περυσινών εσόδων, που έφτασαν τα 18 δισεκ. ευρώ. Ουσιαστικά με βάση πρόχειρες και επισφαλείς εκτιμήσεις ένα εύρος εσόδων μεταξύ 4- 7 δισεκ ευρώ μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία, εφόσον βέβαια το υγιειονομικό μέτωπο δεν κρύψει εκπλήξεις.

Άλλωστε η ανησυχία δε λείπει για τυχόν κρούσματα καθώς τελευταία έχει παρατηρηθεί ότι στην Ελλάδα έρχονται μέσω τρίτων «καθαρών υγειονομικά» αεροδρομίων π.χ. Γερμανίας πολίτες χωρών από βεβαρυμμένες επιδημιολογικά περιοχές. Ουσιαστικά είναι κάποιες «κερκόπορτες» εισόδου κρουσμάτων όπως αυτό που καταγράφηκε στη Μήλο από Αμερικανό. Γι’ αυτό χθες μιλώντας στο Real fm η κα Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησε επισταμένους ελέγχους στα αεροδρόμια, ενώ υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας.

Η TUI και τα παζάρια

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει μπρος τις μηχανές με «καύσιμα» από μεγάλους tour operators. Xθες, μάλιστα, το πρωί στην Κω ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και το μέλος του Executive Board του Ομίλου TUI, Sebastian Ebel, υπέγραψαν μία στρατηγική συμφωνία στήριξης του ελληνικού τουρισμού όπως χαρακτηρίζεται. Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου με την TUI, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η πολύ σημαντική στρατηγική συμφωνία με την TUI, θέτει ως κοινό στόχο «να φέρουμε φέτος στην Ελλάδα τουλάχιστον το 50% των τουριστών τους οποίους είχε φέρει η TUI το 2019. Μέσω της TUI πέρσι ήρθαν το 2019 στη χώρα μας περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες».

Η όλη προσπάθεια θα γίνει με δράσεις συνδιαφήμισης, ενώ σχεδιάζονται και κοινές πρωτοβουλίες για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, μέχρι τον Νοέμβριο. Ο κ. Ebel από την πλευρά του πρόσθεσε ότι «προσωπικά θα απογοητευτώ αν πετύχουμε μόνο το 50% της περσινής περιόδου. Είμαι βέβαιος πως το 2020 θα καταφέρουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Να έρθουν, δηλαδή, τουρίστες στην Ελλάδα και μετά το καλοκαίρι».

Επίσης η TUI δημιουργεί ένα νέο τουριστικό προϊόν για τη δυναμική αγορά της κρουαζιέρας. Με βάση, δε, πληροφορίες του Reporter.gr ήδη η TUI έχει έλθει σε συνεννόηση με ξενοδόχους συμπηγνύοντας συμφωνίες που προβλέπουν ότι με βάση τις αφίξεις θα γίνει στο τέλος του 2020 εκκαθάριση των προκαταβολών που είχαν δοθεί ήδη πριν την πανδημία. Αυτό βέβαια, το διάστημα, για πολλούς ξενοδοχειακούς παράγοντες, θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο, μέχρι το τέλος του 2021, οπότε και λήγουν τα σχετικά voucher. Πάντως οι επόμενες μέρες θα είναι «δύσκολες» για πολλές επιχειρήσεις καθώς αφενός θα πρέπει να τρέξουν επί της ουσίας από μηδενική βάση, με νέους κανόνες λειτουργίας τα ξενοδοχεία τους, αλλά και να παζαρέψουν νέα συμβόλαια για του χρόνου εν μέσω μεγάλων αβεβαιοτήτων.

Δύσκολη εκκίνηση

Χαρακτηριστική η αναφορά χτες του κ. Τάσου Χωμενίδη, Διευθύνοντα Συμβούλου του ομίλου Λάμψα, στο διαδικτυακό συνέδριο «The Greek Tourism Debate», το οποίο διοργάνωσε η εταιρεία Τσομώκος. «Η σεζόν του 2020 δεν θα κυλήσει. Ας ελπίσουμε μετά τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσει μια κάποια κίνηση παρότι κι αυτό το σενάριο δεν φαίνεται πιθανό. Περνάμε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, ας την περάσουμε όσο γίνεται ανώδυνα με στόχο να υποστηρίξουμε την κατανάλωση για φέτος κι όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται για του χρόνου» τόνισε ο κ. Χωμενίσης.

Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Σπύρος Διβάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Divani Collection Hotels τόνισε ότι «τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας αντιμετωπίζουν ένα πιο σύνθετο πρόβλημα από τα εποχικής λειτουργίας, αφού όταν ξανανοίξουν θα έχουν χάσει περίπου το 80%-90% του τζίρου τους σε αντίθεση με τα εποχικής που «υπάρχει η κουλτούρα του ανοίγω-κλείνω για μια σεζόν».

Τα τεστ και οι τουρίστες


Ειδικά με την αγορά της Σουηδίας, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας να είναι κλειστές τουλάχιστον μέχρι τις 15/7 οι ελπίδες εναποτίθενται σε Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους, αλλά και σε πιο «ζεστή» κίνηση της αγοράς τον Αύγουστο. Βέβαια αυτά υπό την αίρεση ότι η κίνηση στα αεροδρόμια δε θα έχει προβλήματα με καθυστερήσεις και οργανωτικά θέματα.

Με βάση πληροφορίες του Reporter.gr καταγράφονται ακυρώσεις από κάποιους επισκέπτες λόγω της υποχρέωσης καραντίνας 24 ωρών σε περιπτώσεις που αναγκαστούν να υποβληθούν σε δειγματοληπτικό τεστ. Πιο συγκεκριμένα σε γραφείο της TUI στις Βρυξέλλες καταγράφηκαν με την ανακοίνωση των μέτρων για τα τεστ, 96 ακυρώσεις σε σύνολο 213 κρατήσεων με προορισμό την Ελλάδα.

Οι πτήσεις

Πάντως στο αεροπορικό μέτωπο σταδιακά προγραμματίζεται μια πύκνωση δρομολογίων. Έτσι την έναρξη ενός νέου δρομολογίου από Μόναχο προς Ρόδο, από αρχές Ιουλίου, περιλαμβάνει το θερινό πρόγραμμα της Lufthansa, το οποίο θα ισχύει έως και τις 24 Οκτωβρίου. Στο σχέδιο επανεκκίνησης των πτήσεων της Alitalia, και συγκεκριμένα για την επαναφορά των πτήσεων από Ρώμη για Αθήνα από σήμερα με μία καθημερινή πτήση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες ο Country Manager της Alitalia, Γεώργιος Αθανασίου.

Παράλληλα, η αποκατάσταση των πτήσεων της Austrian Airlines προχωρά σύμφωνα με το αρχικό πλάνο και από τον Ιούλιο και έπειτα η εταιρεία θα πετά σε περισσότερους από 50 προορισμούς. Η Swiss θα προσθέσει 12 νέους ευρωπαϊκούς προορισμούς από τη Ζυρίχη τον Ιούλιο και ακόμη 24 από τη Γενεύη, ενώ θα εξυπηρετεί και συνολικά 11 προορισμούς μακρινών αποστάσεων από τη Ζυρίχη τον Ιούλιο και 17 τον Οκτώβριο.

Η Eurowings αυξάνει επίσης σημαντικά το πρόγραμμά της, τόσο για ταξίδια αναψυχής όσο και για επαγγελματικά ταξίδια, στοχεύοντας στην επαναφορά του 80% των πτήσεών της μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα η Eurowings αναμένεται να πετά το 30% με 40% της δυναμικότητάς της τον Ιούλιο, ενώ η Brussels Airlines επεκτείνει τις πτήσεις της για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οπότε σχεδιάζει να λειτουργήσει στο 45% των αρχικώς προγραμματισμένων πτήσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

Alitaliaτουριστική σεζόνTuiπτήσειςLufthansaξενοδοχεία
Keywords
Τυχαία Θέματα