Με «πράσινη» στόχευση το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Στόχευση σε πράσινες επενδύσεις θα έχει το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο με βάση όσα είπε μιλώντας στην ετήσια δεξίωση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας και απονομή βραβείων «ΑΙΟΛΟΣ» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

“Η παραγωγή ΑΠΕ είναι ένα επίτευγμα ελληνικό” τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

αναφερόμενος στην μεγάλη ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής “πράσινου” ρεύματος, που φέρνει την Ελλάδα υπό προϋποθέσεις, πίσω, μόνο, από τη Δανία, κάτι που “προφητικά” πριν χρόνια είχε πει με τη ρήση “να γίνουμε Δανία του Νότου” ο Γιώργος Παπανδρέου.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης “το ΕΣΠΑ αφιερώνεται σε πράσινες επενδύσεις κατά 30%, ενώ στο Ταμείο Ανάκαμψης το αντίστοιχο ποσοστό είναι πιο υψηλό, πάνω από 32%. “Τρέχουμε την Εθνική Στρατηγική για πράσινη χρηματοδότηση” τόνισε και σημείωσε ότι σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα παρουσιαστεί το νέο εθνικό επενδυτικό ταμείο, που θα έχει μεταξύ άλλων και βασικό στόχο την προώθηση μεταξύ άλλων πράσινων δράσεων.

Το νέο Ταμείο

Πάντως το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αναμένεται να κινηθεί σε πλαίσιο ανάλογοι με τα ανάλογα sovereign funds άλλων κρατών. Όπως, δε, έχει γίνει γνωστό θα ενταχθεί στην ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο), ενώ η αποτίμηση της εύλογης αξίας θα καθοριστεί από διεθνή, ανεξάρτητο και εγνωσμένης αξίας αποτιμητή.

Ο κουμπαράς του νέου ταμείου, όπου το ελληνικό Δημόσιο θα είναι ο μόνος μέτοχος θα “χτιστεί” από διαθέσιμα κρατικών φορέων, αλλά και την εισφορά σε ρευστό από την απόσχιση της ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, όπως τουλάχιστον έχει γνωστοποιηθεί.

Στόχος είναι να έχει μια δύναμη πυρός της τάξης του 1 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτεί τις αναπτυξιακές δράσεις ώστε να στηρίξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας που θα επιτρέψει και την ομαλή αποπληρωμή των δανείων των μνημονίων.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΕΘΝΙΚΟ_ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ_ΤΑΜΕΙΟ #Υπερταμείο #ΕΛΕΤΑΕΝ #Κωστής_Χατζηδάκης #πράσινες_επενδύσεις
Keywords
Αναζητήσεις
me-prasini-stochefsi-to-ethniko-ependytiko-tameio.htm
Τυχαία Θέματα