Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδι» τα κινεζικά μάκρο

Διαφορετικές τάσεις οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (15/8), αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, καθώς μια σειρά από οικονομικά στοιχεία δεν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις και υπογράμμισαν την ανάγκη για περισσότερα κίνητρα για τη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, προσθέτοντας μια απογοητευτική εκτίμηση για

τα νέα τραπεζικά δάνεια.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας από την ανάπτυξη 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και σημαντικά χαμηλότερα από την αύξηση κατά 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις που είχαν σημειώσει άνοδο 3,1% τον Ιούνιο, αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 2,7% σε ετήσια βάση, υπολειπόμενες κατά πολύ των προβλέψεων για ανάπτυξη 5%.

Ο τομέας των ακινήτων, που έχει δεχθεί επιπλέον πλήγμα από το μποϊκοτάζ στεγαστικών δανείων, επιδεινώθηκε έντονα τον Ιούλιο, αφού οι επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν κατά 12,3% τον Ιούλιο, ο ταχύτερος ρυθμός που έχει εμφανιστεί φέτος, ενώ η πτώση στις νέες πωλήσεις έφτασε το 28,9%.

Η μείωση των επιτοκίων βοήθησε να μετριαστεί λίγο το πλήγμα και άφησε σταθερά τα κινεζικά blue chips, ενώ οι αποδόσεις του γιουάν και των ομολόγων υποχώρησαν.

«Αυτά είναι περαιτέρω σημάδια ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης μετά το lockdown στη Σαγκάη εξασθενεί γρήγορα», δήλωσε ο Άλβιν Ταν, στρατηγικός αναλυτής της RBC.

Αντίθετα, στην Ιαπωνία τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε ετησίως κατά 2,2% το δεύτερο τρίμηνο, μόλις λίγο κάτω από τις εκτιμήσεις.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αγωνιούν για το αν η Wall Street μπορεί να διατηρήσει το ράλι της, καθώς οι ελπίδες ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει κορυφωθεί θα δοκιμαστούν από πιθανά επιθετικά σχόλια από την Federal Reserve αυτή την εβδομάδα.

Οι αναλυτές συνεχίζουν να δίνουν περίπου 50% πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περίπου στο 3,50-3,75% μέχρι το τέλος του έτους.

Καθοριστικά αναμένεται να είναι και τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ που αναμένεται να δείξουν απότομη επιβράδυνση στις δαπάνες τον Ιούλιο.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν επίσης υψηλοί, με αντιπροσωπεία Αμερικανών νομοθετών να είναι στην Ταϊβάν για διήμερο ταξίδι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,14%, κλείνοντας στις 28.871,78 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,30% στις 20.129,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 0,03% στις 3.275,81 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,24% στις 12.449,54 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε άνοδο 0,84% και έκλεισε στις 15.417,35 μονάδες, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε 0,16% στις 2.527,94 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.064,30 μονάδες, ανεβαίνοντας 0,45%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑιαπωνίαΚίναNikkeiKospiΑυστραλία
Keywords
Τυχαία Θέματα